Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Digitaalisuuden ”supertutorit” auttavat kuntia uuteen aikaan – ”Moni opettaja on asettanut itselleen liian suuret vaatimukset”

Turun yliopistossa koulutetaan opettajia viemään digitekniikan tuntemusta kuntiin. Koulutus alkaa myös Helsingissä keväällä.

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Arto Kortelainen käyttää digitekniikkaa opetuksessa päivittäin. Nyt hän on suunnittelemassa Liedon kouluille yhteistä digipassia, jossa on askelmerkit digitaitojen opetteluun. Kotiläksyjä tarkistamssa Oliver Kinnala (vas.), Emilia Biskop, Axel Lindström, ja Onni Launis.
Arto Kortelainen käyttää digitekniikkaa opetuksessa päivittäin. Nyt hän on suunnittelemassa Liedon kouluille yhteistä digipassia, jossa on askelmerkit digitaitojen opetteluun. Kotiläksyjä tarkistamssa Oliver Kinnala (vas.), Emilia Biskop, Axel Lindström, ja Onni Launis. Kuva: Vesa-Matti Väärä
Fakta

Opettajat murehtivat omia puutteitaan

 OAJ selvitti keväällä koulujen digiloikkaa eli koulutuksen digitalisaatiota hidastavia esteitä. Kyselyyn vastasi yli 1 500 opettajaa.

 Kyselyyn vastanneiden suurimpia huolenaiheita olivat omat puutteet digitaidoissa sekä täydennyskoulutuksessa.

 Myös laitekannoissa oli puutteita. Vain 60 prosentilla peruskouluopettajista oli koulun tarjoama kannettava päätelaite. Alle 40 prosenttia vastanneista piti oppilaiden laitekantaa riittävänä. Yksi kyselyssä esiin tullut pullonkaula oli koulujen langattomien verkkojen riittämättömyys.

 Opettajien mukaan sähköisiä materiaaleja on tarjolla riittävästi, mutta niiden laatu on vaihtelevaa.

Lieto

Luokanopettaja Arto Kortelainen on tarkastamassa viidesluokkalaisten kotiläksyjä. Lietolaisen Ilmaristen koulun oppilaat ovat tehneet biologian kotitehtävänsä koulusta saamilla iPadeilla. Kortelainen näkee omalta laitteeltaan, milloin oppilaat ovat tallentaneet tehtävänsä.

”Joku on näköjään vasta äsken tallentanut tehtävät. Tallentamisen kanssa on vielä vähän hankaluuksia”, Kortelainen selvittää.

Kotiläksyjen jälkeen Kortelainen antaa oppilaille kirjoitustehtävän. Heidän pitää kirjoittaa tableteillaan tarina eläinkohtaamisesta. Sen oppilaat tallentavat pilvipalveluun ja siirtävät koulun käyttämään Edison-oppimisalustaan.

”Jos etsitte ja liitätte tarinaan kuvia, muistakaa, että kuvat eivät saa olla liian suuria. Yhden sivun pituuden on oltava alle tuhat pikseliä”, Kortelainen neuvoo.

Kortelaista voi sanoa digitaalisen oppimisen supertutoriksi. Hän on yksi 29:stä digitaalisen opettamisen erikoiskoulutukseen osallistuvasta opettajasta.

Turun yliopisto käynnisti koulutuksen keväällä tarkoituksenaan kouluttaa opettajia asiantuntijoiksi uuden opetussuunnitelman vaatimuksiin ja uuteen digitekniikkaan. Mukana on opettajia joka puolelta Suomea Rovaniemeltä asti.

”Olemme huomanneet, että osa kunnista, kuten Lieto, on hyvinkin aktiivisia ja kustantaa koulutuksen”, yliopistotutkija Marjaana Veermans kiittelee.

Vastaava erikoistumiskoulutus käynnistyy ensi keväänä Helsingissä. Opetus- ja kulttuuriministeriön projektipäällikkö Olli Vesterinen uskoo, että kunnat hyötyvät digiasiantuntijaopettajista.

”Koulutuksen saanut opettaja pystyy toimimaan esimerkiksi koko kunnan alueella ja tekemään koko kuntaa hyödyttäviä kehityshankkeita”, Vesterinen sanoo.

Kuntaliitto on samoilla linjoilla. Kuntaliiton opetus- ja kulttuuriyksikön johtaja Terhi Päivärinta korostaa kunnan johdon vastuuta.

”Ei riitä, että koulutetaan yksi opettaja asiantuntijaksi. Myös koko sivistystoimen ja rehtorikunnan on sitouduttava toimintakulttuurin muutokseen”, Päivärinta sanoo.

Arto Kortelainen on kehittämässä Liedolle digipassia, johon kirjataan digitavoitteet jokaiselle luokka-asteelle. Jatkossa kaikissa kunnan kouluissa opetellaan samoja asioita samassa tahdissa.

”Tavoitteena on tasa-arvoisuus, eli kaikki ovat samalla tasolla esimerkiksi yläasteelle siirryttäessä. Suunnittelemme digipassiin myös pitkäjänteisempiä tavoitteita, kuten koko peruskoulun kestävää luontopäiväkirjaa, jota oppilas alkaa täyttää ekalla luokalla. Ysillä kirja on jo aikamoinen kokonaisuus”, Kortelainen sanoo.

Kaikki opettajat eivät tietenkään tarvitse puolentoista vuoden erikoistumiskoulutusta. Opetusministeriö kertoi syyskuussa Uusi peruskoulu -hankkeesta, jonka tavoitteena on saada jokaiseen peruskouluun tutoropettaja, joka opastaa kollegoitaan digimaailmaan ja uusiin pedagogisiin ratkaisuihin. Valtio avustaa tutorien kouluttamista ja toimintaa tänä syksynä 7,5 miljoonalla eurolla.

”Monet tutoropettajat tulevat toimimaan eri roolissa kuin kuin erikoistumiskoulutuksen saaneet. Tutorit toimivat ensisijaisesti opetusympäristössä kollegan tukena. Digitaitojen lisäksi he tarvitsevat tietenkin myös osaamista valmennustaidoissa: siinä, miten ohjata kollegaa”, Vesterinen kertoo.

Moni erikoistumiskoulutukseen osallistuva supertutor on toiminut jo vuosia tutoropettajana. Yleensä he ovat hankkineet oman osaamisen omatoimisesti.

”Olen vetänyt pedagogista kahvilaa, jossa olen antanut kollegoille pikkuvinkkejä ohjelmien käytöstä. Näin jokaisen ei tarvitse vuorotellen hakata päätään seinään”, Kortelainen nauraa.

Hän korostaa, että tieto on lisännyt tervettä kriittisyyttä digitekniikan käyttöä kohtaan. Teknologia ei saa olla pedagogiikkaa suuremmassa roolissa, vaan tekniikka käytetään pedagogisesti järkevällä tavalla.

”Odotin, että meille esitellään kaikki mahdollinen tekniikka mitä kouluissa voidaan käyttää. Yllätyin iloisesti, että moni ohjaaja on puhunut siitä, että tekniikkaa ei saa olla liikaa. Opetuksessa pitää käyttää monipuolisesti niin perinteisiä menetelmiä kuin uutta tekniikkaa”, Kortelainen sanoo.

Moni opettaja on huolissaan siitä, miten digitekniikkaa pystyy käyttämään opetustyössä. Eritasoiset tutorit ovat osaltaan helpottamassa opettajien huolta.

Kuntaliiton Päivärinta kuitenkin muistuttaa, että monella opettajalla oppimispolku on vasta alussa.

”Moni opettaja on asettanut itselleen liian suuret vaatimukset. Rimaa ei tarvitsisi laittaa heti niin korkealle vaan pienemmilläkin askeleilla päästään eteenpäin. Koulun toimintakulttuurissa muutokset tapahtuvat hitaasti, vaikka joskus muutosvauhti voisi olla nopeampaa”, Päivärinta painottaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat