Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kelan Liisa Hyssälä Ylellä: Kunnat voisivat maksaa puolet asumistuista – voisi panna vauhtia kaavoitukseen

Koko Kelan tukijärjestelmien viidakko vaatii perusteellista uudistamista, Hyssälä vaatii.

Kotimaa
 
Markus Jokela / HS
Kelan pääjohtaja Liisa Hyssälä
Kelan pääjohtaja Liisa Hyssälä Kuva: Markus Jokela / HS

Vuokra-asuntojen pulan helpottamiseksi pitäisi harkita sellaista uudistusta, että kunnat velvoitettaisiin maksamaan puolet asumistuista, ehdotti Kelan pääjohtaja Liisa Hyssälä TV1:n Ykkösaamussa lauantaina.

Hyssälä arveli, että tämä saattaisi panna vauhtia kuntiin, kun ne kaavoittavat maata vuokra-asuntojen rakentamista varten. Kun vuokra-asuntoja olisi enemmän, niiden vuokrataso voisi laskea ja samalla vähenisi summa, joka nyt menee vuokra-asumisen tukemiseen.

Kunnat maksavat nykyisin puolet muun muassa toimeentulotuesta, joten voisi Hyssälän mukaan harkita, että sama menettely ulotettaisiin asumistukiin.

Asumistukiin menee tänä vuonna Kelan varoja jo noin 1,7 miljardia euroa ja summa on kovassa kasvussa. Vuokra-asunnoissa asuvista jo 60 prosenttia saa asumistukea.

”Jotain on tehtävä. Seinä tulee pian vastaan, jos tätä menoa jatketaan”, Hyssälä sanoi.

Asumistuki on vain yksi Kelan suurista raharei’istä, jotka vaativat Hyssälän mukaan tukkimista ja järjestelmien uudistamista. Muita vastaavia isoja kulueriä ovat hoitotuki, lääkekorvaukset ja matkakorvaukset.

”Nämä järjestelmät on luotu kauan sitten aivan erilaisiin olosuhteisiin, eivätkä ne enää vastaa nykypäivän vaatimuksiin. Niiden uudistamisessa on toistaiseksi epäonnistuttu, vaikka esimerkiksi Satakomitea sitä yritti.”

Tukijärjestelmät tehtiin Hyssälän mukaan aikoinaan auttamaan heikoimpia, ja niistä piti tulla tilapäinen apu tilapäisiin vaikeuksiin, mutta nyt niistä on tullut pysyviä tulonlähteitä ja niitä pidetään saavutettuina etuina.

”Kannustinloukut ovat ilmeiset. Ihmiset eivät ota vastaan lyhytaikaisia töitä, vaan luottavat Kelan tukiin. Työelämää suhteutetaan tukiin ja lasketaan paljonko voi ansaita, jotta tukia ei menetä.”

Myös vanhustenhoidossa pyörivien erilaisten Kela-tukien viidakko olisi Hyssälän mielestä syytä perata perusteellisesti, ennen kuin suuret ikäluokat tulevat hoivaikään ja täyttävät vanhusten hoivalaitokset.

”Siellähän ovat hoitotuki, lääkekorvaukset ja useat muut tukimuodot, joiden varassa yksityisten hoitokotien ansaintalogiikka pyörii. Käy helposti samoin kuin asumistukien kanssa, että hoitohinnat asettuvat tukien tasalle.”

Suomi on Hyssälän mukaan aikoinaan poiminut tukimallinsa pitkälti Ruotsista. ”Pitäisi kuitenkin tunnustaa, että Ruotsi on meitä varakkaampi kansakunta, eikä meillä ole varaa samaan.”

Hyssälä asettaa toiveita uuteen perustulokokeiluun, jota ollaan aloittamassa Kelan johdolla. ”Siitä voisi tulla tämän päivän vaatimuksiin vastaava tukijärjestelmä.”

Kelan pääjohtajuuden vuodenvaihteessa jättävä 68-vuotias Hyssälä pitää itseään liian nuorena jäämään eläkkeelle. Politiikkaan hän ei aio palata, mutta yritysten hallitustehtävät kiinnostavat.

Hyssälä ei suostunut sanomaan, onko hän valmis osallistumaan hallitustyöhön yksityisissä sosiaali- ja terveysalan yrityksissä, jotka ovat viime aikoina vetäneet riveihinsä poliitikkoja poliittisen kentän oikealta laidalta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat