Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen yrittäjien entinen toimitusjohtaja Jussi Järventaus: ”Poliitikot menevät työmarkkinajärjestöjen selän taakse piiloon, eivätkä kanna heille kuuluvaa vastuutaan”

Suomen yrittäjien entinen toimitusjohtaja Jussi Järventaus on puhunut 20 vuotta korporatismia vastaan.

Kotimaa
 
Markus Jokela / HS
Jussi Järventauksen aikana Suomen Yrittäjien merkitys yhteiskunnallisena vaikuttajana on kasvanut.
Jussi Järventauksen aikana Suomen Yrittäjien merkitys yhteiskunnallisena vaikuttajana on kasvanut. Kuva: Markus Jokela / HS
Kuka?

Jussi Järventaus

 Syntynyt 7.6.1951 Helsingissä.

 Oikeustieteen lisensiaatti, varatuomari

 Suomen yrittäjien toimitusjohtaja 1996–2016.

 Oikeusministerinä Paavo Lipposen hallituksessa 1998–1999.

 Naimisissa, kolme lasta.

”Poliitikot menevät työmarkkinajärjestöjen selän taakse piiloon, eivätkä kanna heille kuuluvaa vastuutaan. Eduskunnalla on vastuu lainsäädännöstä. Ei ole perustuslain hengen mukaista antaa sitä pois. Pitäisi siirtyä järjestövallasta kansanvaltaan.”

Näin puhuu Suomen Yrittäjien entinen toimitusjohtaja Jussi Järventaus. Tuttua puhetta vuosikymmenien varrelta, mutta jälleen ajankohtaista, kun hallitus päättyneellä viikolla turhaan odotti työmarkkinajärjestöiltä ratkaisua työpaikkojen lisäämiseksi.

Hallitusohjelman mukaan hallituksen piti käynnistää työlainsäädännön uudistukset paikallisen sopimisen edistämiseksi. Toisin kävi: keväällä sovitun kilpailukykysopimuksen mukaan paikallista sopimista ei lisätä lainsäädännöllä, vaan asia jätettiin työmarkkinajärjestöjen työehtosopimusneuvotteluihin.

”Kiky-sopimus johti siihen, että hallitus joutui kysymään lupaa muutokseen ja lupaa ei tullut”, Järventaus sanoo.

Hallitus toisensa perään on tunnistanut ongelman, mutta on ollut kykenemätön puuttumaan siihen. Tällä viikolla Juha Sipilän (kesk) hallitus ryhtyi korjaamaan ansiosidonnaista työttömyysturvaa kannustavammaksi. Miten siinä onnistutaan, jää nähtäväksi.

Vasemmistopuolueilla on tiiviit sidokset ay-liikkeeseen. Järventauksen mukaan kontallaan järjestöjen edessä ovat myös porvaripuolueet.

”Ihmiset työpaikoilla tukevat paikallisen sopimisen lisäämistä, mutta korporaatiot ovat konservatiivisempia kuin heidän jäsenensä. Jos ihmisten tuntemuksia seuraa, poliitikkojen olisi hyvä ottaa etäisyyksiä järjestöihin”, sanoo Järventaus.

Järventauksen 20-vuotinen ura yrittäjien toimitusjohtajana päättyi keväällä, mutta hän on järjestön palveluksessa vielä lokakuun loppuun.

Lauantaina hän sai suuren tunnustuksen, valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon yrittäjyyden edistämiseksi tekemästään työstä. Vuodesta 1968 jaettua palkintoa on erittäin harvoin myönnetty yksittäiselle henkilölle. Nytkin neljä muuta palkinnon saajaa ovat yrityksiä.

Järventaus on asialliseen ja rauhalliseen tyyliinsä uupumatta puhunut Suomen jäykän työmarkkinajärjestelmän purkamisesta, työttömyysturvajärjestelmän muuttamisesta kannustavammaksi ja paikallisen sopimisen lisäämisestä yleissitovuuden sisällä. Yleissitovuus velvoittaa järjestäytymättömiäkin yrityksiä noudattamaan järjestöjen sopimia työehtoja.

Kiky-sopimukseen kohdistuneet odotukset eivät joustojen osalta olleet korkealla.

”Riittävästi ei tapahtunutkaan. Siksi lainsäädännöllä pitäisi sallia työntekijöille ja työantajille keskenään sopien poiketa työehtosopimuksista niin että työehtosopimus on perälauta. Yleissitovuus muuttuisi työntekijän subjektiiviseksi oikeudeksi, josta saisi halutessaan poiketa”, Järventaus sanoo.

Keväällä yrittäjäjärjestö vetäytyi kiky-sopimuksessa sovitusta paikallisesta sopimisesta. Järventauksen mukaan vetäytymispäätös oli oikea, vaikka kansan ja hallituksen silmissä päätös vaikutti pähkähullulta. Vuosikymmeniä paikallista sopimista oli vaadittu ja sitten se torjuttiin.

Työmarkkinajärjestöjen neuvottelemassa mallissa työntekijäpuolen sopijan olisi tärkeimmissä asioissa pitänyt olla ammattiliiton valitsema.

”Ay-liikkeen valta lisääntyisi, ei työntekijöiden valta. Työntekijän, joka neuvottelee, olisi pitänyt järjestäytyä. Ei semmoista pakkoa voi olla.”

Yrittäjien mukaan sopimusjärjestelmä olisi jäykistynyt entisestään ja uudistuksesta olisi ollut enemmän haittaa kuin hyötyä. Pääministeri Sipilä sanoi, että päätöksessä ei ole mitään järkeä.

”Pääministerin jyrkkä lausunto hämmästytti. Se oli poikkeuksellista kielenkäyttöä raskaan sarjan päättäjältä”, Järventaus sanoo. Tunteet kävivät kuumina, mutta Järventaus uskoo että pysyviä vaurioita yhteistyöhön ei tullut.

Nyt yrittäjät toivovat, että hallitus toteuttaa ansiosidonnaisen porrastuksen, josta työryhmä ei päässyt sopuun. ”Taloudellinen kannustin on keskeisin. Täytyy kuitenkin muistaa, että tämä loukkaa monia työttömiä, koska valtaosa tekee parhaansa saadakseen töitä”, Järventaus painottaa.

Hän toivoo hallituksen toteuttavan myös koulutussopimuksen, joka uudistaisi työpaikalla oppimisen malleja ja tukisi nuorten työllistymistä.

Nyt kun työpäivät Suomen Yrittäjissä käyvät Järventauksella vähiin, hän on hyvillä mielin siitä, että yhteiskunta on muuttunut suotuisammaksi yrittäjyydelle.

”Olen maasta huolissani, mutta haasteemme ovat itse ratkaistavissa – myös työmarkkinapuolella – vaikka se on vaikeaa. Näillä rakenteilla emme tule pärjäämään. Tulemme selviämään kun teemme asioita toisin.”

1990-luvun lopulla Järventaus toimi runsaan vuoden oikeusministerinä Paavo Lipposen (sd) hallituksessa, mutta hän on päättänyt, että se riitti.

”Politiikkaan en lähde.”

Eläkkeellä olemisessakin on totuttelemista. ”On nyt jo tullut olo että ei saa juurikaan aikaan, mutta olen yrittänyt sanoa itselleni että ei aina tarvitsekaan.”

Todennäköisesti hänestä kuullaan vielä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat