Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläishävittäjien ilmatila­loukkauksista alkaa esitutkinta, jossa epäiltyä ei päästä koskaan kuulemaan – näin tutkinta etenee

Kotimaa
 
Jarmo Huhtanen / HS
Etualalla olevan Hornetin eturungossa ohjaamon etupuolella näkyy pyöreä, sivulle osoittava valonheitin, jollaista käytettiin torstai-illan tunnistuslennollakin. Kuva on otettu toukokuussa 2015 Rovaniemellä Ace15-lentotoimintaharjoituksessa. Hornetin takana on Mirage 2000 ja Saab Gripen.
Etualalla olevan Hornetin eturungossa ohjaamon etupuolella näkyy pyöreä, sivulle osoittava valonheitin, jollaista käytettiin torstai-illan tunnistuslennollakin. Kuva on otettu toukokuussa 2015 Rovaniemellä Ace15-lentotoimintaharjoituksessa. Hornetin takana on Mirage 2000 ja Saab Gripen. Kuva: Jarmo Huhtanen / HS
fakta

Minuutin ajan Suomen puolella

  Venäjän SU-27-hävittäjät lensivät Suomen ilmatilassa Porvoon edustalla torstaina kello 16.42 ja 21.33, viimeisin siis jo pimeän aikaan.

  Loukkaus kesti noin minuutin, missä ajassa koneet lensivät Suomen puolella noin 13 kilometrin matkan.

  Syvimmillään ne olivat Suomen puolella 1,2 ja 1,9 kilometrin verran.

Rajavartiolaitos pääsee vasta alkavalla viikolla kunnolla tutkimaan venäläishävittäjien kahta torstaista epäiltyä ilmatilaloukkausta Porvoon edustalla.

”Materiaalin kerääminen on nyt käynnissä, ja oikein toden teolla tutkinta käynnistyy ensi viikolla, kun päästään uppoutumaan aineistoon. Siitä menee viikko tai kaksi, niin uskoisin, että tutkinta on molempien osalta valmiina”, sanoi merivartioston apulaiskomentaja Jani Järäinen sunnuntaina iltapäivällä.

Tutkinnan tuloksista tiedottaa Rajavartiolaitos.

Onko arviota siitä, olivatko loukkaukset vahinkoja vai tahallisia?

”Ei ole vielä arviota siitä.”

Voivatko ne olla myös vahinkoja?

”Kaikki on mahdollista, tässä vaiheessa on mahdotonta ottaa kantaa siihen.”

(Teksti jatkuu kuvan jälkeen)

Rajavartiolaitos
Rajavartiolaitoksen julkaisemaan kuvaan on merkattu pääpiirteittäin punaisella kello 16.42 tapahtuneen alueloukkauksen lentoreitti, sinisellä kello 21.33 tapahtuneen alueloukkauksen lentoreitti sekä vihreällä Suomen aluevesiraja.
Rajavartiolaitoksen julkaisemaan kuvaan on merkattu pääpiirteittäin punaisella kello 16.42 tapahtuneen alueloukkauksen lentoreitti, sinisellä kello 21.33 tapahtuneen alueloukkauksen lentoreitti sekä vihreällä Suomen aluevesiraja.

Rajavartiolaitos kerää nyt tiedot muun muassa ilmatilan valvontalaitteista. Se myös kuulee osalliset ihmiset eli tunnistuslennot tehneet Hornet-ohjaajat sekä tilannevalvojat ilmavoimien operaatiokeskuksesta.

Järäisen mukaan molemmat epäillyt loukkaukset noudattelevat samoja piirteitä kuin aiemmatkin. Samankaltaisuutta on niiden paikassa, syvyydessä kuin kestossakin.

Esitutkintaviranomaisen kannalta tutkinnan lopputulos on ennalta arvattava: se rajoitetaan eli käytännössä jätetään kesken.

”Kun ollaan oikeusvaltiossa, niin pitää mennä lainsäädännön prosessien mukaan. Kyseessä on epäily tässä vaiheessa ja sitä sitten suuntaan ja toiseen tutkinnan yhteydessä koetetaan arvioida, onko näin käynyt ja kuinka vahva se näyttö on”, Järäinen kuvailee.

Näyttöä yleensä on, mutta koskaan ei päästä kuulustelemaan syylliseksi epäiltyä, eli Suhoi-ohjaajia.

”Näyttö saadaan kasattua vahvasti. Mutta aina pitää kuulla epäiltyä, ja on tietysti erittäin vaikeata saada ohjaaja kuultavaksi. Siksi teknisistä syistä joudutaan tekemään tutkinnanrajoittaminen, sen päätöksen tekee tutkinnanjohtajan esityksestä valtakunnansyyttäjänvirasto.”

Loppu on diplomatiaa eli ulkoministeriön selvityspyyntö ja osaltaan myös loukkausten näkyvä julkinen käsittely.

Venäjän ilmatoiminta oli torstaina aktiivista Suomenlahdella. Tämän on epäilty monessa muussa maassa liittyvän siihen, että samaan aikaan Venäjä siirsi Kaliningradiin Iskander-ohjuksia laivalla.

(Teksti jatkuu kuvan jälkeen)

Puolustusvoimat
Suomen ilmatilaa loukanneet koneet olivat samaa, SU-27-hävittäjätyyppiä.
Suomen ilmatilaa loukanneet koneet olivat samaa, SU-27-hävittäjätyyppiä.

Torstain tapauksista myöhempi sattui pimeän aikaan ja huomiota puolustusvoimien julkaisemassa Suhoi-kuvassa herätti se, että asekuormassa oleva hävittäjä oli Hornetin valaisema.

Ilmailuun erikoistunut lentoposti.fi-sivusto arveli, että kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun ilmavoimat on julkistanut tunnistusvalonheittimen valaisussa otetun valokuvan.

Sellaisia on ollut Horneteissa jo 1990-luvun lopulta lähtien, ne sijaitsevat eturungossa vasemmalla puolella, tykin latausaukon kannessa. Lentopostin mukaan sellaisia on käytössä myös esimerkiksi Kanadan, Sveitsin ja Kuwaitin Horneteissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat