Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauppojen pidennettyjen aukioloaikojen käyttö lisääntyi pääkaupunkiseudulla – miehet innostuivat naisia enemmän

Puolet suomalaisista hyödyntää kaupan pidennettyjä aukioloaikoja.

Kotimaa
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Aukioloajat pitenivät vuodenvaihteessa.
Aukioloajat pitenivät vuodenvaihteessa. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Lähes puolet kuluttajista hyödyntää kauppojen pidennettyjä aukioloaikoja, kertoo Tilastokeskus. Kaikista 15–84-vuotiaista noin 45 prosenttia kävi elokuussa viikonloppuisin ostoksilla uusilla pidennetyillä aukioloajoilla.

Niiden hyödyntäminen näyttää lisääntyneen viime keväästä monissa väestöryhmissä. Tilastokeskus selvitti asiaa kuluttajabarometrin yhteydessä maalis- ja elokuussa.

”Kasvusta voi päätellä, että asiakkaat ovat ottaneet pidemmät aukioloajat hyvin käyttöönsä”, erikoistutkija Juha Nurmela arvioi.

Arkisin uusia aukioloaikoja hyödynnetään vähemmän kuin viikonloppuisin. Silloin kaupoissa kertoi asioineensa 37 prosenttia kuluttajista. Maaliskuussa luku oli kymmenen prosenttiyksikköä pienempi.

Aukioloajat pitenivät vuodenvaihteessa erityisesti ilta- ja viikonloppuaikaan, kun kaupat saivat ryhtyä pitämään oviaan auki milloin haluavat. Aiemmin laki rajoitti aukioloaikoja myymälän koon perusteella.

Sukupuolten ja ikäryhmien välillä on eroa siinä, milloin kaupoissa asioidaan. Eniten uusia aukioloaikoja hyödyntävät 15–34-vuotiaat. Heistä noin 60 prosenttia asioi kaupoissa viikonloppuisin.

Aukioloaikoja hyödyntävien nuorten osuus ei ole kuitenkaan kasvanut keväästä, toisin kuin 50 vuotta täyttäneillä. Miehet käyttävät pidentyneitä aukioloaikoja sekä arkisin että viikonloppuisin enemmän kuin naiset.

Alueellisesti aikajoustoa hyödynnetään eniten pääkaupunkiseudulla ja vähiten Pohjois- ja Länsi-Suomessa. Tätä selittänee osaltaan auki olevien kauppojen määrä.

”Pääkaupunkiseudulla on niin paljon väkeä, että kauppoja kannattaa pitää auki. Myös ihmisten tulotaso on korkeampi, joten rahaa tulee käytettyä ehkä enemmän”, Nurmela sanoo.

Pohjois-Suomessa näyttää siltä, että kaupat ovat supistaneet aukioloaikojaan kevään jälkeen tai sitten niiden asiakkaat ovat palanneet entisiin asiointiaikoihin, sillä uusina aukioloaikoina asioivien määrä on kevään jälkeen vähentynyt.

Kaupan liitto on julkaisemassa tiistaina aiheesta oman selvityksen, jossa tarkastellaan kauppojen aukiolojen vaikutuksia. Raportista selviää muun muassa, kokevatko kuluttajat, että heidän ajankäyttönsä on nyt aiempaa helpompaa.

Liitto kertoi elokuussa, että laajentuneet aukioloajat ovat vauhdittaneet vähittäiskaupan kasvua ja lisänneet työpaikkoja. Uudistus on haitannut pienten kauppojen myyntiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat