Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aluehallintoviraston ylijohtaja vapauttaisi alkoholimainonnan – ”Täytyy miettiä, mitä oikeasti pitää valvoa”

Avin ylitarkastajan mukaan jyväskyläläistä Shaker-baaria ei vaadita poistamaan cocktail-sanan käyttöä nettisivultaan. Tervon mukaan kyse on väärinkäsityksestä.

Kotimaa
 
Natalia Tolmatsova
Jyväskyläläinen Shaker-baari joutui kahnaukseen Avin kanssa.
Jyväskyläläinen Shaker-baari joutui kahnaukseen Avin kanssa. Kuva: Natalia Tolmatsova

Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) ylijohtaja Minna Karhunen on kyllästynyt jatkuviin alkoholia koskeviin sääntelykohuihin ja virkamiesten syyttelyyn.

Viimeksi aihe nousi pintaan viikonloppuna, kun jyväskyläläisen Shaker-ravintolan ravintoloitsija valitti avin kieltäneen cocktail-sanan käytön Keskisuomalainen-lehden artikkelissa.

Karhusen mielestä ongelma on alkoholin mainontaa koskevassa lainsäädännössä, joka on ankara mutta epäselvä.

”Alkoholin mainontakiellon pitäisi olla niin yksiselitteinen, ettei tällaista tulkintakeskustelua käydä. Nyt puhutaan siitä, onko cocktail-sanan käyttö kielletty, mikä on aivan naurettavaa. Itse olen sitä mieltä, että mainonnan voisi sallia kokonaan”, Karhunen sanoo.

”On tosi kurjaa, että yksittäiset virkamiehet joutuvat ottamaan kaiken paskan niskaan, kun lainsäädäntö on oikeasti epäselvä.”

Karhusen mielestä alkoholimainontaa vastaan taistelu on nettimaailmassa voimavarojen haaskausta. Hän kohdistaisi resurssit sen sijaan esimerkiksi harmaan talouden torjuntaan, tarjoilun estämiseen alaikäisille ja lupavalvontaan.

”Jos tästä joskus keskustellaan, nyt on se hetki. – – Meidän täytyy miettiä, mitä oikeasti pitää valvoa.”

Myös Karhusen edeltäjä Anneli Taina kannatti alkoholimainonnan täydellistä vapauttamista vuonna 2014.

Suomen kuuden avin virallinen kanta on lievempi. Viraston mukaan alkoholimainontaa koskevan lain pitäisi olla yksiselitteisempi, jotta tulkintariidoilta vältyttäisiin.

Karhusen mielestä tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi kauppanimien kieltämistä. Tällöin Koskenkorvan, Bacardin ja muiden brändien nimet olisi kielletty ja muu sallittu.

Karhunen sallisi myös kuvat alkoholijuomista, kunhan niissä ei ole brändien nimiä. Tällä hetkellä avi saattaa puuttua tällaisiin kuviin esimerkiksi ravintoloiden kotisivuilla tai Facebook-profiileissa.

Aluehallintoviraston ylitarkastajan Kalle Tervon mukaan jyväskyläläistä drinkkibaaria Shakeria ei vaadita poistamaan cocktail-sanaa nettisivuiltaan tai muusta mainosmateriaalistaan. Tervon mukaan kyse on väärinkäsityksestä.

”Meidän näkökulmamme on se, että jos liiketoimintaidea on tämän kaltainen kuin Shakerilla, niin ei avi puutu cocktail-sanan käyttöön. On ihan selvä, ettei yksittäisten cocktail- tai viski-termien etsiminen ravintoloiden nettisivuilta ole valvonnan prioriteetti.”

Keskisuomalainen kertoi sunnuntaina, että drinkkibaarina itseään mainostavan Shakerin ravintoloitsijan mukaan Länsi- ja Sisä-Suomen avi on kieltänyt ravintolalta cocktail-sanan käytön. Ravintoloitsijan mukaan avi on kertonut hänelle, että cocktail-sana liittyy väkeviin alkoholijuomiin, joiden epäsuorakin mainostaminen on Suomessa lain mukaan kielletty.

Shakerin tapauksessa kyse on ollut väkevien alkoholijuomien mainonnasta, Tervo sanoo.

”Tarkastaja oli viime viikolla yhteydessä Shakeriin pääasiassa siksi, että ravintolan nettisivulla mainittiin useita väkevien alkoholijuomien markkinointinimikkeitä. Siellä myös kerrottiin mitä cocktailit ja muut väkevät alkoholijuomat sisältävät”, Tervo sanoo.

”Suomen alkoholilainsäädäntö on hyvin tiukka: väkevien alkoholijuomien markkinointi on kielletty. Tarkastaja sanoi, että Shakerin mainonta on ongelmallista, ja tässä yhteydessä oli puhuttu myös cocktail-sanan käytöstä.”

Tervon mukaan Shakerin ravintoloitsijalle oli jäänyt epäselväksi, saako sanaa käyttää vai ei. Ravintoloitsija oli myöhemmin tiedustellut asiaa tarkastajalta, joka oli vastannut linkittämällä Valviran alkoholivalvontaa koskevan ohjelman ja kertomalla, ettei ota kantaa yksittäisiin sanoihin.

Avi on nyt keskustellut ravintoloitsijan kanssa ja asia on selvä, Tervo sanoo. Shakerilla on hänen mukaansa tiedossa, että väkevien alkoholijuomien markkinointi on kielletty. Avi saattaa puuttua esimerkiksi kuviin, joissa näkyy cocktail ja takana on esimerkiksi vodkapulloja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat