Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusvoimat ostaa 28 alkeiskoulutuskonetta Britanniasta

Vinkan korvaavia Grob-koneita on käytetty Britannian ilmavoimien lentäjien koulutuksessa.

Kotimaa
 
Adrian Pingstone / Wikimedia Commons
Britannian ilmavoimien Grob G115E –alkeiskoulutuskone kuvattuna tänä vuonna Royal International Air Tattoo –tapahtumassa.
Britannian ilmavoimien Grob G115E –alkeiskoulutuskone kuvattuna tänä vuonna Royal International Air Tattoo –tapahtumassa. Kuva: Adrian Pingstone / Wikimedia Commons

Puolustusvoimat ostaa 28 alkeiskoulutuskonetta Britanniasta. Koneiden yhteishinta on noin 6,6 miljoonaa euroa. Summa sisältää koneiden käyttöönottoon tarvittavan koulutuksen.

Saksalaisvalmisteiset Grob G115E -merkkiset lentokoneet ostetaan Babcock International PLC:ltä, joka kouluttaa lentäjiä Britannian kuninkaallisille ilmavoimille.

Koneet on valmistettu vuosina 1999–2001, ja niitä on käytetty sotilaslentäjien koulutuksessa. Ne korvaavat nyt käytössä olevat Vinka-alkeiskoulutuskoneet, joiden käyttöikä on päättymässä.

”Babcock International on vähän samassa roolissa Britanniassa alkeiskoulutuksen suhteen kuin Patria on Suomessa”, kertoo insinööriprikaatikenraali Kari Renko Puolustusvoimien logistiikkalaitokselta.

Ilmavoimat on Suomessa ulkoistanut sotilaslentäjien alkeiskoulutuksen puolustusteollisuusyhtiö Patrialle.

”Babcock tuottaa koulutuspalvelun, mutta erona on se, että Britanniassa yhtiö omistaa lentokoneet. Meillä Suomessa Puolustusvoimat omistaa koneet, mutta Patria operoi niitä.”

Babcockilla on 117 kappaletta Grob-koneita. Rengon mukaan Britannia on uudistamassa sotilaslentäjien koulutusjärjestelmäänsä, jolloin koneiden tarve vähenee.

Renko kuvaa Grob-konetta hyvin Vinkan tapaiseksi koneeksi, jossa on sama moottorikin, tosin heikompitehoisena versiona. Metallista valmistetusta Vinkasta poiketen Grob on tehty lujitemuovista.

”Grob on aerodynaamisesti puhtaampi, eli vaikka siinä on vähän vähemmän tehoja, niin suoritusarvot ovat hyvin lähellä Vinkaa”, Renko kuvaa.

Puolustusvoimat aikoo modernisoida lentokoneet, mikä maksaa Rengon mukaan ”joitakin miljoonia euroja”.

Modernisointiin sisältyy nykyaikaisten suunnistusmenetelmien mukaiset näyttölaitteet ja radiot. Nyt koneissa on mekaaninen mittaristo, joka ei mahdollista uusien gps-pohjaisten suunnistusmenetelmien koulutusta.

”Koneiden ohjaamoon tulee kaksi näyttölaitetta. Koneen modernisointi vie runsaan kuukauden.”

Koneet toimitetaan Suomeen vuosina 2016 –2017. Varsinainen koulutuskäyttö alkaa 2017–2018.

”Ensin niillä lentävät lennonopettajat ja lennonopettajakurssi. Sitten lennonopettajakurssi aloittaa ensimmäisen varusmieskurssin”, Renko kertoo.

Rengon mukaan nyt ostetuilla harjoituskoneilla on käyttöikää parikymmentä vuotta eli ne vanhenevat samaan aikaan kuin Hawk-suihkuharjoituskoneet.

”Sen jälkeen meillä on sellainen tilanne, että voimme suunnitella lentokoulustusjärjestelmän Hornetin seuraajan ehdoilla”, Renko sanoo.

Nykyisten Hornet-hävittäjien seuraajan hankintapäätös tehdään ensi vuosikymmenen alussa.

Vinkan seuraajan valinta oli Puolustusvoimille hankala hanke. Alun perin tarkoitus oli ostaa uusia koneita, mutta sopivaa ei etsinnöistä huolimatta löytynyt. Hankinta jouduttiin jopa keskeyttämään välillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat