Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi kokeilu asunnottomuuden torjuntaan: luottotietonsa menettäneiden asunnonsaantia helpotetaan ”riskivakuutuksella”

Vuokranantajat edellyttävät yleensä vuokralaiselta kotivakuutusta, mutta vaikeassa asemassa olevat eivät sitä vakuutusyhtiöstä välttämättä saa.

Kotimaa
 
Katarina Sällylä
Asunnottomuus uhkaa etenkin mielenterveyskuntoutujia, asunnottomana vankilasta vapautuvia, vuokravelkaantumisen tai häiriökäyttäytymisen vuoksi asuntonsa menettäneitä sekä turvapaikanhakijoita.
Asunnottomuus uhkaa etenkin mielenterveyskuntoutujia, asunnottomana vankilasta vapautuvia, vuokravelkaantumisen tai häiriökäyttäytymisen vuoksi asuntonsa menettäneitä sekä turvapaikanhakijoita. Kuva: Katarina Sällylä
Fakta

Maksuhäiriöisten määrä kasvaa

 Maksuhäiriömerkintöjen määrä on ollut korkealla tasolla viimeiset kymmenen vuotta. Viime vuosina määrä on ollut kasvusuunnassa.

 Ihmisiä, joilla on toistuvia luottohäiriömerkintöjä, oli elokuussa noin 373 000.

 Asunnottomien määrä on laskenut. Viime vuonna asunnottomia oli runsaat 7 000, joista noin 80 prosenttia asui tilapäisesti tuttavien ja sukulaisten luona.

 Asunnottomuutta on vähentänyt kokonaisvaltainen auttamismalli, asunto ensin -periaate sekä tukihenkilöiden riittävä määrä.

 Pitkäaikaisasunnottomia eli niitä, joiden asunnottomuus oli pitkittynyt tai uhkasi pitkittyä yli vuoden mittaiseksi, oli viime vuonna noin 2 250.

 Kaksi kolmasosaa Suomen asunnottomista on helsinkiläisiä, espoolaisia tai vantaalaisia. Taustaltaan maahanmuuttajia on asunnottomista 28 prosenttia.

Lähde: Asiakastieto.fi, Ara, ympäristöministeriö

Asunnottomuuden vähentämistä kokeillaan nyt uudenlaisella työkalulla, riskivakuutuksella. Vakuutuksen ottaa vuokranantaja, ja se korvaa esimerkiksi kiinteille sisustuksille aiheutetut ilkivaltavahingot ja kiinteistövakuutuksen ulkopuolelle jäävät vesivahingot.

Huoneistoturvavakuutuksen nimen saanut tuote on räätälöity helpottamaan luottotietonsa menettäneiden ja muiden asunnottomuuden riskiryhmiin kuuluvien vuokra-asunnon saantia.

”Useat vuokranantajat ovat hakemassa mukaan pilottiin”, kertoo hallituksen asettama riskivakuutuksen selvityshenkilö Pekka Matilainen loppuraportissaan.

Vakuutuksen on kehittänyt LähiTapiola Pirkanmaa, ja sitä kokeillaan loppusyksystä alkaen yli kahdessatuhannessa yleishyödyllisten vuokranantajien ja palvelutuottajien omistamassa tukiasunnossa. Kokeilu kestää kaksi vuotta.

Mallilla yritetään päästä kiinni asunnottomuuden suurimpaan syyhyn: henkilöt, joilla on asuntoon ja asumiseen liittyviä maksuhäiriömerkintöjä, kuuluvat kaikkein vaikeimmin asutettavien ryhmään.

Erityisen vaikeassa asemassa ovat mielenterveyskuntoutujat, asunnottomana vankilasta vapautuvat, vuokravelkaantumisen tai häiriökäyttäytymisen vuoksi asuntonsa menettäneet ja turvapaikanhakijat.

Vuokranantajat edellyttävät yleensä vuokralaiselta kotivakuutusta, mutta vaikeassa asemassa olevat eivät sitä vakuutusyhtiöstä välttämättä saa.

”Maksuhäiriömerkinnän saaneiden määrä on kasvanut valtavasti. Samaan aikaan vuokranantajien keskuudessa on tullut vallitsevaksi tapa vaatia kotivakuutusta”, Matilainen summaa.

”Todellisuudessa se ei ole tuonut vuokranantajalle juurikaan sen enempää turvaa riskien varalta, mutta muutakaan ei ole ollut.”

Uuden riskivakuutuksen sisältö vastaa Matilaisen mukaan vuokranantajien pahimpiin pelkoihin.

Se korvaa asunnon sisällä aiheutetut rikos- ja ilkivaltavahingot sekä kynnyksen ulkopuolella naapureille ja taloyhtiölle aiheutetut vahingot.

Kovin yleisiä vahingonselvittelyt eivät Matilaisen mukaan ole.

”Tarkka tilastointi puuttuu, mutta yleensä ne ovat pieniä rikkomisvahinkoja tai häätötilanteessa tapahtuneita mielenpurkauksia.”

Huoneistoturvavakuutus on suomalainen innovaatio, jonka toivotaan leviävän maailmalle. Suomi on jo tähän asti hoitanut asunnottomuutta paremmin kuin moni muu maa. Pitkäaikaisasunnottomuus on laskenut selkeämmin kuin muualla Euroopassa.

Yksityisiä vuokranantajia ei tavoitella vakuutuksen piiriin vielä pilottivaiheessa. Myöhemmin tavoitteena on suunnata tuote nimenomaan yksityisille vuokramarkkinoille.

Tänä vuonna käynnistynyt asunnottomuuden ennaltaehkäisyn toimenpideohjelma pyrkii siihen, että asunnottomuuteen johtavat ongelmat tunnistetaan mahdollisimman varhain.

Hallituksen tavoitteena on saada asumisen ohjaus osaksi matalan kynnyksen palvelupisteitä esimerkiksi nuorten ohjaamoissa.

”Asumisen turva on varmistettava aina, kun ihminen kohtaa jonkun palvelujärjestelmän”, maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) linjaa.

Valtio aikoo osoittaa riskiryhmille vähintään 2 500 uutta asuntoa tai asuntopaikkaa vuoden 2019 mennessä. Pääkaupunkiseudun osuus tästä on noin 1 700 asuntoa.

Lisäksi valtio tekee tämän vuoden loppuun mennessä sopimukset asunnottomuuden torjumisen strategioista Espoon, Vantaan, Tampereen, Lahden, Jyväskylän ja Kuopion sekä halukkaiden kehyskuntien kanssa.

Asunnottomuus koskettaa kasvavassa määrin myös työssä käyviä. Jos taustalla on maksuhäiriömerkintä, asuntoa voi olla mahdoton saada, vaikka työpaikka olisi tiedossa.

”Ongelman ratkaiseminen vaikuttaa merkittävästi työvoiman liikkuvuuteen”, Matilainen toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat