Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Avin ylijohtaja vapauttaisi alkoholimainonnan kokonaan – ”Täytyy miettiä, mitä oikeasti pitää valvoa”

Etelä-Suomen Avin ylijohtaja Minna Karhunen on kyllästynyt alkoholia koskeviin sääntelykohuihin ja virkamiesten syyttelyyn.

Kotimaa
 
Pete Aarre-Ahtio / IS
Mainontaa koskeva alkoholilainsäädäntö on tällä hetkellä epäselvä, sanoo Avin ylijohtaja Minna Karhunen. Kuva on helsinkiläisestä drinkkibaarista.
Mainontaa koskeva alkoholilainsäädäntö on tällä hetkellä epäselvä, sanoo Avin ylijohtaja Minna Karhunen. Kuva on helsinkiläisestä drinkkibaarista. Kuva: Pete Aarre-Ahtio / IS

Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) ylijohtaja Minna Karhunen on kyllästynyt jatkuviin alkoholia koskeviin sääntelykohuihin ja virkamiesten syyttelyyn.

Karhusen mielestä ongelma on alkoholin mainontaa koskevassa lainsäädännössä, joka on ankara mutta epäselvä.

Artikkeliin liittyvät

”Alkoholin mainontakiellon pitäisi olla niin yksiselitteinen, ettei tällaista tulkintakeskustelua käydä. Nyt puhutaan sitiä, onko cocktail-sanan käyttö kielletty, mikä on aivan naurettavaa. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että mainonnan voisi sallia kokonaan.”

Kysymys alkoholimainonnasta ja normien purusta ryöpsähti taas julkiseen keskusteluun viikonloppuna.

Jyväskyläläisen drinkkibaarin Shakerin ravintoloitsija väitti Keskisuomalaisen mukaan, että avi on kieltänyt baarilta cocktail-sanan käytön internet-mainonnassaan. Avin ylitarkastaja sanoo HS:lle, että Shakeria on varoitettu väkevien alkoholijuomien mainonnasta, mutta cocktail-sanan käyttöön ei puututa.

”Yrittäjät tekevät näitä tahallaan saadaakseen mainosta. Harva tietäisi jyväskyläläisestä Shaker-baarista ilman tätä kohua. Niin sanottu viskigate oli aivan samanlainen”, Karhunen sanoo viitaten parin vuoden takaiseen keskusteluun.

”Minua harmittaa meidän valvojien puolesta tämä keskusteluilmapiiri. On tosi kurjaa, että yksittäiset virkamiehet joutuvat ottamaan kaiken paskan niskaan, kun lainsäädäntö on oikeasti epäselvä.”

Karhusen mielestä alkoholimainontaa vastaan taistelu on nettimaailmassa voimavarojen haaskausta. Hän kohdistaisi resurssit sen sijaan esimerkiksi harmaan talouden torjuntaan, tarjoilun estämiseen alaikäisille ja lupavalvontaan.

Myös Karhusen edeltäjä Anneli Taina kannatti alkoholimainonnan täydellistä vapauttamista HS:n haastattelussa vuonna 2014.

Suomen kuuden avin virallinen kanta on lievempi. Viraston mukaan alkoholimainontaa koskevan lain pitäisi olla yksiselitteisempi, jotta tulkintariidoilta vältyttäisiin.

Karhusen mielestä tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi kauppanimien kieltämistä. Tällöin Koskenkorvan, Bacardin ja muiden brändien nimet olisi kielletty ja muu sallittu.

Karhunen sallisi myös kuvat alkoholijuomista, kunhan niissä ei ole brändien nimiä. Tällä hetkellä avi saattaa puuttua tällaisiin kuviin esimerkiksi ravintoloiden kotisivuilla tai Facebook-profiileissa.

”Yritykset haluavat tietysti luoda näillä mielikuvia, mutta olemme ihan loputtomassa suossa, jos niitä aletaan syynäämään.”

Avit ovat itsenäisiä laitoksia, jotka päättävät alkoholilainsäädännön tulkinnasta itse. Käytännössä niille antaa tulkintaohjeet lupa- ja valvontavirasto Valvira, koska näin taataan kaikkien suomalaisyritysten tasavertainen kohtelu.

Avi ja Valvira käyvät mainonnasta keskustelua jatkuvasti. Karhunen ei kuitenkaan usko, että pelkillä Valviran tulkintaohjeilla alkoholimainontaan saadaan selko, koska lainsäädäntö on epäselvä.

Karhunen toivoo, että lainsäätäjät ottavat anniskelulupiin ja vähittäismyyntiin keskittyvässä alkoholilainsäädännön uudistuksessa kantaa myös mainonnan selkeyttämiseen.

”Jos tästä joskus keskustellaan, nyt on se hetki. Valtion lupa- ja valvontatehtävissä toimivat ihmiset tulevat varmasti vähenemään tulevina vuosina. Meidän täytyy miettiä, mitä oikeasti pitää valvoa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat