Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjältä ei ole tullut Lappiin yhtään turvapaikanhakijaa rajasopimuksen päättymisen jälkeen

Viitteitä siirtolaisreitin aktivoitumisesta Suomen pohjoiselle itärajalle ei ole, Rajavartiolaitoksesta kerrotaan.

Kotimaa
 
Otto Ponto / Lehtikuva
Raja-Joosepin rajanylityspaikka Inarissa viime huhtikuussa.
Raja-Joosepin rajanylityspaikka Inarissa viime huhtikuussa. Kuva: Otto Ponto / Lehtikuva

Pohjoisen itärajan rajanylityspaikoille ei ole jätetty yhtäkään turvapaikkahakemusta sen jälkeen, kun Suomen ja Venäjän väliaikainen rajasopimus päättyi sovitusti torstaina 6. lokakuuta.

Myöskään viitteitä pohjoisen siirtolaisreitin tai sen lähettyvillä toimivien ihmissalakuljettajien aktivoitumisesta ei ole, sanoo rajatoimiston päällikkö, everstiluutnantti Hannu Markkula.

”Ei meillä sellaisia konkreettisia viitteitä ole ollut. Seuraamme tietenkin tilannetta, mutta ei meillä ole ollut tarvetta kohottaa valmiutta. Venäläisten kanssa on ollut ihan normaalia kanssakäymistä ja asiasta on tietysti keskusteltu”, Markkula sanoo.

Rajaliikenne on muutenkin alkanut normalisoitua. Pohjoisen itärajan ylitti torstain ja sunnuntain välillä 70 muiden kuin Suomen, Venäjän tai Valko-Venäjän kansalaista.

Väliaikainen rajasopimus rajasi rajanylitykset Suomen, Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaisille ja näiden perheenjäsenille Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikoilla kuudeksi kuukaudeksi. Rajavartiolaitos esti kuuden kuukauden aikana myös EU-kansalaisten rajanylitykset kahden rajanylityspaikan kautta. Rajanylityksiä estettiin kaikkiaan alle kaksisataa.

Lapissa itärajan rajanylityspaikoilla rajan ylitti marras–helmikuussa noin 1 750 turvapaikanhakijaa. Heidän joukossaan oli etenkin afganistanilaisia, intialaisia ja syyrialaisia. Valtaosa turvapaikanhakijoista on saanut kielteisen oleskelulupapäätöksen.

Talven tulijapiikki pohjoisella itärajalla yllätti Suomen, sillä aiemmin Venäjä oli estänyt ilman asianmukaisia papereita liikkuneiden siirtolaisten pääsyn rajalle.

Käytännössä itärajan turvapaikanhakijamäärät putosivat lähelle nollaa jo maaliskuussa ennen rajasopimuksen solmimista, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin käski turvallisuuspalvelu FSB:tä kiristämään turvapaikanhakijoiden valvontaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat