Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paperittomien määrän odotetaan kasvavan, mutta kaikille on epäselvää, miten heitä autetaan – ”Olen neuvonut, että menkää vaikka Saksaan”

Moni paperittomana Suomeen jäävä tukeutuu nyt vapaaehtoisiin auttajiin. Useimmiten apu on sitä, että mennään yhdessä sosiaalitoimistoon.

Kotimaa
 
Juhani Niiranen / HS
Kielteiset turvapaikkapäätökset tulevat lisäämään laittomasti Suomeen jäävien ihmisten määrää.
Kielteiset turvapaikkapäätökset tulevat lisäämään laittomasti Suomeen jäävien ihmisten määrää. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Fakta

Paperittomien määrä voi kasvaa

 Suomella ei ole palautussopimusta Irakin kanssa, joten sinne ei voida käännyttää irakilaisia väkisin.

 Osa kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneista turvapaikanhakijoista aikookin jäädä Suomeen laittomasti.

 Laittomasti maassa olevalla ei ole oikeutta sosiaaliturvaan eikä terveydenhoitoon. Akuutti sairaanhoito kuitenkin annetaan.

 Perustuslain ja sosiaalihuoltolain mukaan jokaisella on oikeus”välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon”. Tämä oikeus ei riipu oleskeluluvasta.

 Marraskuun loppuun mennessä valmistuvat kansalliset ohjeet laittomasti maahan jäävien entisten turvapaikanhakijoiden tilanteesta.

Mitä tehdä, jos ilman oleskelulupaa jäänyt entinen turvapaikanhakija tulee pyytämään apua kunnan sosiaalitoimistosta? Tätä pohditaan kunnissa juuri nyt kiivaasti.

Kuntien ratkaisut vaihtelevat, eikä selkeitä valtakunnallisia ohjeita ole, sillä tilanne on uusi. Paperittomien määrän odotetaan lisääntyvän syksyn ja talven aikana, kun osa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista ei suostu poistumaan maasta vapaaehtoisesti.

Toistaiseksi tapauksia on arvioiden mukaan vain vähän, mutta kun kielteisiä päätöksiä tulee lisää, voi laittomasti maassa oleskelevien määrä kasvaa.

Aiemmin paperittomat eivät juuri ole sosiaalitoimistosta apua hakeneet, sillä he ovat olleet maassa laittomasti ja ovat siksi vältelleet viranomaisia. Irakilaisten turvapaikanhakijoiden kohdalla tilanne on toinen, sillä heitä ei voida käännyttää väkisin.

Moni paperittomana Suomeen jäävä tukeutuu nyt vapaaehtoisiin auttajiin, jotka organisoivat apua pääasiassa sosiaalisessa mediassa.

”Puhelimeni on jatkuvasti täynnä viestejä ja avunpyyntöjä. Autan niitä, joita voin. Monelle olen neuvonut, että kannattaa lähteä Suomesta ja mennä vaikka Saksaan. Jos hakee turvapaikkaa sieltä, saa taas hetkeksi suojaa. Parempi se kuin kadulla Suomessa”, sanoo auttajien vapaaehtoisrinkiä pyörittävä mies, joka on itsekin turvapaikanhakija.

Samassa auttajaringissä toimii myös suomalaisia vapaaehtoisia, jotka pyrkivät auttamaan lähialueellaan asuvia paperittomia. Useimmiten apu on sitä, että mennään yhdessä henkilön kanssa sosiaalitoimistoon ja autetaan toimeentulotuen hakemisessa.

”Osa lähtee Suomesta pois, osa muuttaa asumaan jonkun ystävän luo, joka on saanut turvapaikan. Me vapaaehtoiset yritämme auttaa, mutta aika ohutta meidän apumme on”, sanoo suomalainen vapaaehtoinen.

Perhe- ja sosiaalipalvelujen osastopäällikkö Maarit Sulavuori Helsingin sosiaalitoimistosta sanoo, että Helsinki on varautunut antamaan lyhytaikaista hätäapua, mutta ei muuta.

”Pääsääntöisesti heillä ei ole oikeutta toimeentulotukeen, koska heillä ei ole oleskeluoikeutta. Jokaisen tilannetta katsotaan kuitenkin yksilökohtaisesti”, Sulavuori sanoo.

”Tapaamme heidät ja arvioimme tilannetta. Jos tarvetta on, meiltä voi saada akuuttia tukea, esimerkiksi lääkkeitä tai ruokarahaa. Pitkäaikaista tukea emme voi tarjota. Voimme miettiä yhdessä asiakkaan kanssa esimerkiksi vapaaehtoista paluuta ja tukea häntä siinä.”

Samanlaisiin linjauksiin on päädytty myös Oulussa.

”Voimme antaa 50–100 euroa ruokarahaa ensiavuksi, mutta sitten pitää katsoa tuen tarve yksilöllisesti”, sanoo sosiaalijohtaja Arja Heikkinen Oulusta.

Heikkinen odottaa valtakunnallisia linjauksia tilanteeseen. Sellaisia tehdään parhaillaan sosiaali- ja terveysministeriössä, mutta ne valmistuvat vasta marraskuun lopussa. Niistä toivotaan vastausta siihen, mitä tehdä ihmisille, jotka eivät hätäavun jälkeenkään suostu poistumaan maasta.

”Odotamme kansallisia linjauksia. Meillähän on järjestelmä, jonka mukaan oleskeluluvan saanut on oikeutettu samoihin palveluihin kuin muutkin kuntalaiset. Olisihan se vähän ristiriitaista, jos ilman oleskelulupaa saisi samat etuudet kuin oleskeluluvan saaneetkin. Tähän toivon kansallisia linjauksia”, Heikkinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat