Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kehno sisäilma piinaa sairaaloita – työntekijät kärsivät astmasta moninkertaisesti enemmän kuin muu väestö

Kosteusvauriot ovat ongelmana jopa joka viidennellä terveydenhuollon työpaikalla: home haisee ja näkyy monin paikoin. Ongelmaa kartoittivat Turun yliopiston tutkijat.

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Osastonhoitaja Marja Laine on yksi tuhansista sisäilmaoireista kärsivistä hoitajista. Hän työskenteli vuosia Tyksin U-sairaalassa.
Osastonhoitaja Marja Laine on yksi tuhansista sisäilmaoireista kärsivistä hoitajista. Hän työskenteli vuosia Tyksin U-sairaalassa. Kuva: Vesa-Matti Väärä
Fakta

Hoitajat ja sisäilmaongelmat

 15 prosenttia hoitajista on joutunut vaihtamaan työpistettä tai työpaikkaa sisäilmaongelman vuoksi.

 55 prosenttia hoitajista on altistunut viimeisen vuoden aikana työtiloista johtuville haitoille kuten pölylle ja huonolle sisäilmalle.

 16 prosentilla hoitajista on todettu astma. Astmaa on aikuisväestössä keskimäärin 6–8 prosentilla.

 20:lle prosentille hoitajista on tehty vähintään kerran poskionteloiden punktio ja huuhtelu.

 70 prosenttia hoitajista on ollut infektion vuoksi sairauslomalla.

Lähde: Homealtistus ja terveyshaitat hoitotyössä.

Jopa joka viidennellä terveydenhuollon työpaikalla on kosteusvaurioita, homeen hajua ja näkyviä homekasvustoja. Turun yliopiston tutkijat selvittivät sairaaloiden ja muiden hoitolaitosten sisäilmaongelmia.

Työterveyshuollon ja ympäristölääketieteen professori Tuula Putus kertoo, että sisäilmaongelmia on yhtä suuressa osassa rakennuksia kuin kymmenen vuotta sitten. Keskussairaaloiden kuntoa kartoitettiin edellisen kerran vuonna 2006.

”Ongelmarakennusten määrä on pysynyt samana, sillä Suomessa on korjattu korjauskelvottomia rakennuksia. Sen sijaan, että tehdään korjauskelvottomiin rakennuksiin pintaremontteja, rakennukset vaatisivat kunnollisen peruskorjauksen tai toiminnot pitäisi siirtää uudisrakennukseen”, Putus sanoo.

Hänen tutkijaryhmänsä selvitti kevään aikana terveydenhuollon henkilökunnan sisäilmaoireita. Tutkimus oli sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn tilaama.

Tutkijat lähettivät Tehyn jäsenille sähköpostikyselyn, johon he saivat yli 13 000 vastausta. Vastaajat työskentelivät eri puolilla Suomea sairaaloissa, terveyskeskuksissa ja muissa hoitolaitoksissa.

Tutkimuksessa selvitettiin muun muassa sisäilman koettua laatua, kosteusvauriohavaintoja ja näkyvää homekasvustoa. Kyselyn vastauksia vertailtiin oiretietojen ja lääkärin toteamien sairauksien kanssa. Homeelle altistumiset varmistettiin vielä muista lähteistä kuten lähettämällä erillinen kysely työsuojeluorganisaatiolle.

”Ongelmarakennuksissa ei ole suuria maantieteellisiä eroja, vaan ongelmia on joka puolella Suomea”, Putus sanoo.

Selvityksen mukaan sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden keskuudessa monet hengitystie- ja yleisoireet ovat muuta aikuisväestöä yleisempiä.

Hoitajilla on astmaa moninkertaisesti verrattuna muuhun aikuisväestöön. Myös esimerkiksi poskiontelotulehdukset ja kilpirauhasvaivat ovat hälyttävän yleisiä.

Homekoulujen tilanne on ollut viime aikoina paljon julkisuudessa. Putus kertoo, että sairaaloiden ja muiden hoitorakennusten sisätilaongelmat ovat selvästi vaikeampia kuin homekoulujen ongelmat.

”Jos vertaa hoitajien terveydentilaa opettajien terveydentilaan, sairaanhoitajat ovat sairaampia. Kyse on ehkä siitä, että opettajat ovat tulleet rohkeammin julkisuuteen”, Putus sanoo.

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa työskentelevä osastonhoitaja Marja Laine on yksi tuhansista huonosta sisäilmasta oireita saavista. Hän on kärsinyt oireista jo parikymmentä vuotta. Aluksi ne olivat lieviä.

”1990-luvulla vaivat olivat yleensä pitkittyneitä flunssia, jotka päättyivät poskiontelontulehdukseen”, Laine kertoo.

2000-luvulla oireet pahenivat. Laineella oli muun muassa iho-oireita ja iltapäivisin lämpöilyä ja kuumeilua.

”Välillä minulla on ollut uskon puute ja olen kysellyt itseltäni, mikä minussa on vikana? Olenko vain näin heikko”, Laine sanoo.

Vaivojen syy oli kuitenkin selvä, sillä sairauslomalta palattuaan Laineen oireet palasivat nopeasti takaisin. Kolme vuotta sitten sisäilmassa olevat mikrobit aiheuttivat ensi kerran veriarvojen nopean nousun. Tänä keväänä Laineen yksikkö palasi väistötiloista takaisin remontoituihin tiloihin. Oireet kuten veren tulehdusarvojen nousu kuitenkin palasivat.

”Nyt uudelleensijoitteluprosessin jälkeen työskentelen muiden sisäilmapakolaisten kanssa toisessa rakennuksessa ja olo on selvästi parempi”, Laine kertoo.

Hoitajien oireita pahentaa osittain se, että sairaalatoimintoja ei ole mahdollista siirtää erillisiin väistötiloihin. Yleensä väistötilat ovat samassa rakennuksessa.

”Me olemme hirvittävän suuren ongelman äärellä, jota valitettavasti edelleen vähätellään. Rakentamisen laatu on Suomessa edelleen kehno. Täällä tehdään valmiiksi vaurioituneita rakennuksia, joiden korjaaminen käynnistetään heti takuuajan umpeuduttua”, professori Putus sanoo.

Kosteusvaurioissa esiintyville mikrobeille altistuminen aiheuttaa merkittävästi sairauspoissaoloja ja hoidon tarvetta.

Turussa korjattiin korjauskelvotonta

Turun yliopistollisen keskussairaalan U-sairaalarakennus on professori Tuula Putuksen mukaan esimerkki siitä, miten Suomessa korjataan korjauskelvotonta sairaalarakennusta.

Vuonna 1968 valmistunut sairaalarakennus todettiin jo kymmenisen vuotta sitten korjauskelvottomaksi. Sen jälkeen se on ollut monesti otsikoissa sisäilmaongelmien takia.

Kolme vuotta sitten tehdyn kyselyn mukaan noin puolet henkilökunnasta kärsi huonon sisäilman aiheuttamista oireista kuten limakalvojen ärsytysoireista, päänsärystä ja iho-oireista. Lounais-Suomen aluehallintovirasto asetti vuonna 2014 uhkasakon U-sairaalan sisäilmaongelmien takia. Viime vuonna sairaalassa saatiin valmiiksi laajat korjaustoimet, joihin liittyi muun muassa ilmanvaihtotöitä.

”Tuloilmaputkista putsattiin kymmeniä kiloja pölyä, kuituja ja nokea. Niitä ei ollut putsattu koskaan aiemmin, vaikka niin oli väitetty”, työsuojeluvaltuutettu Päivi Pietari kertoo.

Toimenpiteet ovat vähentäneet oireiden määrää, mutta nyt sairaalassa kiertää erittäin kuiva ilma, joka aihetta ärsytysoireita kuten kuivia silmiä.

”Moni on ehtinyt altistua työuransa aikana. Nyt he saavat oireita jo pienistä epäpuhtauksista”, Pietari harmittelee.

U-sairaalan sairaalatoiminta jatkuu vuoteen 2020 asti, jolloin toiminnot on tarkoitus siirtää uuteen T3-rakennukseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat