Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Supo saamassa lisää oikeuksia tiedustella ihmisiä ja tietoliikennettä Suomessa ja ulkomailla – uudistus edellyttää myös perustuslain muutosta

Työryhmä kasvattaisi merkittävästi Supon valtaa ja oikeutta tiedustella Suomessa ja ulkomailla. Samalla suomalaisille kaavaillaan oikeutta omiin Supo-tietoihinsa nykyistä aikaisemmin.

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Supon ja sen päällikön valta kasvaa selvästi, jos siviilitiedustelua pohtineen työryhmän kaavailut toteutuvat. Supon päällikölle on tulossa oikeus päättää tiedusteluoperaatioista ulkomailla ja peiteoperaatioista Suomessa vaikka rikosepäilyä ei ole.
Supon ja sen päällikön valta kasvaa selvästi, jos siviilitiedustelua pohtineen työryhmän kaavailut toteutuvat. Supon päällikölle on tulossa oikeus päättää tiedusteluoperaatioista ulkomailla ja peiteoperaatioista Suomessa vaikka rikosepäilyä ei ole. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Fakta

Tiedustelulle kaavaillaan uutta valvojaa

 Supoa valvovat nykyisin eduskunnan oikeusasiamies, oikeuskansleri ja tietosuojavaltuutettu.

 Työryhmä kaavailee lakia tiedustelutoiminnan valvonnasta, mikä merkitsee Supolle ja armeijan tiedustelulle uutta oikeudellista valvojaa.

 Valvojalla olisi rajoittamaton tiedonsaanti- ja tarkastusoikeus.

Sisäministeriön poliisiosaston ylijohtaja Kauko Aaltomaa vetäisee tyhjälle paperille aikajanan. Se kuvaa Suojelupoliisin (Supo) uusia oikeuksia seurata ihmisten viestintää ja muuta tekemistä.

Supo on saamassa oikeuden seurata kansallista turvallisuutta vakavasti vaarantavia uhkia. Sen vastapainoksi Supoon kohdistuva valvonta tehostuisi ja suomalaiset saattavat saada oikeuden omiin Supo-tietoihinsa nykyistä varhemmin.

Esimerkiksi kansanedustajien on ollut vaikea ymmärtää sitä, miksi Supo tarvitsee taas lisää valtuuksia. Supolla on nykyisinkin hyvin laajat oikeudet seurata suomalaisia rikosten selvittämiseksi ja ennalta estämiseksi: Supo saa nykyisin muun muassa kuunnella puhelimia, seurata viestinliikennettä ja tarkkailla ihmisiä, kun se paljastaa ja estää ennalta terroristisia rikoksia sekä vakoilu- ja maanpetosrikoksia.

”Tiedustelu on tätä varhaisemman vaiheen toimintaa. Silloin puhutaan kansalliseen turvallisuuteen ja uhkaan liittyvistä hankkeista, joita ei voi rikoslaissa edes määritellä”, sanoo Aaltomaa, joka johtaa Supon uusia oikeuksia pohtivaa työryhmää.

Siviilitiedustelua suunnitteleva työryhmä aikoo ehdottaa, että Supo saisi valtuudet tiedustella, vaikka konkreettista rikosepäilyä tai rikoksen estämistarkoitusta ei ole.

Muutos on merkittävä, sillä poliisin tehtävänä on perinteisesti ollut paljastaa, estää ja tutkia rikoksia. Jos eduskunta hyväksyy siviilitiedustelulain, Supo saa valtuuden hankkia tietoa kansallista turvallisuutta vaarantavasta toiminnasta.

Toinen iso muutos on se, että Supo saisi oikeuden täysimittaiseen ihmisten ja tietotekniseen tiedusteluun myös ulkomailla.

Tämä työryhmän ehdotus kasvattaa Supon päällikön valtaa merkittävästi. Päätösvalta tiedustelusta ulkomailla olisi aina Supon päälliköllä, joka viime kädessä päättäisi myös poliittisten päättäjien tiedustelutoiveiden toteuttamisesta.

Mikko Stig
Ylijohtaja Kauko Aaltomaa
Ylijohtaja Kauko Aaltomaa

”Supon päällikön valta on esityksen mukaan suuri, mutta jossain sen päätösvallan pitää olla”, Aaltomaa sanoo.

Kotimaassa Supon päällikkö saisi päättää peitetoiminnasta eli soluttautumisesta ihmisryhmiin.

Sen sijaan Suomen sisällä tehtävästä telekuuntelusta ja televalvonnasta päättäisi Helsingin käräjäoikeus. Käräjäoikeus myöntää nykyisinkin kuunteluluvat, kun kyse on rikostutkinnasta tai rikosten estämisestä.

Supon valta kasvaisi myös sen vuoksi, että se saisi käyttöönsä uuden tiedonhankintakeinon tietoliikennetiedustelun.

”Se tarkoittaisi Suomen rajat ylittävän tietoliikenteen kohdistettua seurantaa, mitä Supo ei nykyisin tee”, Aaltomaa sanoo.

Tämä tiedustelu tapahtuisi yhteistyössä puolustusvoimien kanssa entisessä Tikkakosken Viestikoelaitoksessa, joka on nykyisin osa puolustusvoimien tiedustelulaitosta.

Paljon tunteita herättänyt tietoliikennetiedustelu on vaikea pala poliittisille päättäjille, sillä toiminta lähenee massavalvontaa. Aaltomaan mukaan kyse on kuitenkin ”kohdennetusta valvonnasta” eikä Suomi aio suodattaa kaikkea rajat ylittävää tietoliikennettä.

”Eri lähteistä tullut tiedustelutieto auttaa kohdentamaan tietoliikenteen valvonnan”, Aaltomaa sanoo.

Miten tarkka kohdentaminen tapahtuu, on poliisin operatiivista ja taktista tietoa eikä hakuehdoista kerrota edes poliittisille päättäjille.

Tietoliikennetiedustelu vaatii kuitenkin perustuslain muuttamista, sillä nykyisin kirjesalaisuus Suomessa on vahva. Asiaa on pohdittu oikeusministeriön työryhmässä, joka julkistaa linjauksensa tiistaina 11. lokakuuta.

Vielä yksi Supon valtaa kasvattava asia olisi se, että tiedustelun yhteydessä Ratakadulle kertyy kaikenlaista itse tiedusteluun kuulumatonta tietoa. Supo voi saada tietoa rikoksesta tai suunnitelmasta, joka ei liity terrorismin tai vakoilun torjuntaan.

Tällöin Supon olisi pakko tai sillä olisi oikeus kertoa tämä tieto rikostutkijoille

”Jos Supo saa tiedustelun yhteydessä vihiä törkeistä rikoksista, sen olisi pakko kertoa tieto rikospoliisille. Lisäksi Supolla olisi oikeus luovuttaa tieto rikospoliisille muissa tapauksissa”, Aaltomaa sanoo.

Törkeä rikos on esimerkiksi suunnitelma jonkun surmaamiseksi, mistä Supon olisi pakko kertoa rikospoliisille. Oikeus tiedustelutiedon välittämiseen Supolla olisi esimerkiksi silloin, kun kyse on törkeästä omaisuusrikoksesta.

Lisäksi Supo saisi aina luovuttaa tietoa rikospoliisille rikoksen estämiseksi ja poliisin toiminnan suuntaamiseksi.

Supon valtaa vähentää puolestaan se, että laajojen tiedusteluvaltuuksien vuoksi Supo on menettämässä oikeudet itse tehdä esitutkinta havaitsemistaan rikoksista. Terroristiset ja vakoilurikokset tutkisi suunnitelmien mukana keskusrikospoliisi.

Tämä merkitsee paluuta entiseen, sillä Supolla on ollut esitutkintavaltuudet vasta 1980-luvulta lähtien.

Valvottavan kansalaisen oikeuksia on parantamassa se, että he saattavat saada itseään koskevat Supo-tiedot nykyistä aikaisemmin. Nykylain mukaan suomalainen saa itseään koskevat Supo-tiedot 60 vuotta merkinnän syntymisestä, jos sattuu olemaan enää hengissä.

Sen sijaan esimerkiksi Sveitsin tiedustelupalvelu NDB kertoo kysyjälle kolmen vuoden odottelun jälkeen tiedon siitä, onko henkilö rekisteröity. Rekisteröinnin syyn ja tiedon luonteen kysyjä saa tietää 10–45 vuoden kuluttua tiedustelusta.

”On luotava järjestelmä, jossa kohteilla pitää olla tietyissä tilanteissa oikeus tehokkaisiin oikeusturvakeinoihin”, Aaltomaa sanoo.

Käytännössä työryhmä pohtii, pitäisikö Supon kertoa valvonnasta kohteilleen nykyistä aikaisemmin.

Kaikkia ihmisryhmiä Supokaan ei saisi tiedustella vapaasti. Työryhmä kaavailee, että pappi, asianajaja, lääkäri ja lehtimies nauttisivat samankaltaista suojaa tiedustelulta kuin rikostorjunnassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat