Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ammatilliset oppilaitokset joutuvat kovalle säästökuurille – kiistelty esitys tiistaina eduskunnan ruodittavaksi

Hallitus leikkaa ensin rahoituksesta 190 miljoonaa euroa ja uudistaa koulutuksen sisältöä vasta myöhemmin

Kotimaa
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) eduskunnan kyselytunnilla 29. syyskuuta. Grahn-Laasonen vastaa hallituksessa ammatillisen koulutuksen säästöistä ja rakenneuudistuksesta.
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) eduskunnan kyselytunnilla 29. syyskuuta. Grahn-Laasonen vastaa hallituksessa ammatillisen koulutuksen säästöistä ja rakenneuudistuksesta. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Eduskunta alkaa tänään tiistaina käsitellä yhtä ensi vuoden budjetin suurimmista leikkauksista eli ammatillisen koulutuksen säästöjä.

Hallitus leikkaa ammatillisen koulutuksen määrärahoista 190 miljoonaa euroa ensi vuodesta alkaen.

Oppositio kritisoi koulutussäästöjä jo koko budjetin lähetekeskustelussa syyskuun loppupuolella. Kovin kritiikki tuli siitä, että hallitus toteuttaa luvatun ammatillisen koulutuksen uudistuksen nurinkurisesti. Ensi vuonna viedään ensin rahat, ja vasta vuonna 2018 seuraa koulutuksen rakenteellinen uudistus.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) kertoi tuolloin, että rakenneuudistuksessa on tarkoitus muun muassa vähentää tutkintojen määrää nykyisestä noin 350 ammattitutkinnosta ja lisätä työpaikoilla tapahtuvaa opetusta.

Eduskuntaan nyt tuotavan leikkauksen mittakaavaa kuvaa se, että jos säästö toteutettaisiin pelkästään opiskelijamäärää vähentämällä, ammattikouluista pitäisi karsia kerralla 6 000 aloituspaikkaa. Tämän vuoden yhteishaussa paikkoja oli tarjolla 45 400 opiskelijalle.

Hallitus leikkaa rahoitusta niin, että opiskelijoiden enimmäismäärä ensi vuonna säädetään 12,4 prosenttia alemmas kuin koulutuksen järjestämisluvissa on määritelty. Oppilaitosten toivotaan toteuttavan säästöt joustavasti opiskelijamäärää vähentämällä tai koulutuksen yksikköhintaa leikkaamalla, tai sitten näiden yhdistelmällä.

Koska säästöt pitää saada tehtyä yhden vuoden aikana, hallitus arvioi koulutuksen järjestäjien toteuttavan ne pääosin yksikköhintaa leikkaamalla.

Se tarkoittaa, että oppilaitokset yrittävät eri keinoin painaa opetuksen hintaa alas. Sen voi tehdä esimerkiksi vähentämällä koulutustarjontaa, säästämällä henkilöstökuluista ja kasvattamalla ryhmäkokoja.

Hallituksen esityksen mukaan ammattikoulutuksen käyttökuluista suurin osa eli noin 62 prosenttia on henkilöstökuluja eli opettajien ja muun henkilökunnan palkkoja. Noin kolmannes käyttökuluista tulee tila- ja laitekuluista.

Opposition kritiikkiä saattaa hieman vaimentaa se, että oppositiossa nyt olevat Sdp, vihreät, vasemmistoliitto, Rkp ja kristillisdemokraatit hyväksyivät edellisessä hallituksessa vielä isommat eli 260 miljoonan euron leikkaukset ammatilliseen koulutukseen.

Toteuttamisvaiheessa vihreät ja vasemmistoliitto eivät olleet enää hallituksessa, mutta ne olivat kyydissä vielä silloin, kun asia oli esillä silloisen hallituksen rakennepoliittisessa ohjelmassa.

Edellinen hallitus suunnitteli, että koulutuksen järjestäjien olisi pitänyt hakea uudestaan koulutuksen järjestämislupaansa opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Ministeriö olisi näin päässyt muokkaamaan ammattikoulu- ja lukioverkkoa muun muassa vähenevien oppilasmäärien mukaiseksi.

Tuolloin rakenneuudistusta ja rahoitusleikkausta valmisteltiin yhtä aikaa. Niitä koskeneet lakiesitykset tulivat eduskuntaan jo varsin lähellä eduskuntavaaleja, ja ne kaatuivat aivan eduskunnan istuntokauden viime metreillä.

Samalla nähtiin sekin erikoisuus, että kun rahoitussäästöistä äänestettiin salissa, hallituspuolue Sdp äänesti hallituksen esitystä vastaan. Kokoomus ja kristillisdemokraatit äänestivät säästölain puolesta, Rkp:n ryhmä äänesti tyhjää.

”Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää”, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen ennusti tuolloin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat