Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nobel-komitea ei muuta linjaustaan Martti Ahtisaaren venäläisyydestä – ”Emme voi tehdä poikkeuksia yksittäisten nobelistien kohdalla”

Presidentti Martti Ahtisaari on listattu Venäjän federaation nobelisteihin. Nobel-komitea sanoo HS:lle, että ”tämä on aina hankalaa maiden kanssa”. Komitea myöntää, että sen listaus vaatii selityksen.

Kotimaa
 

Maanantaina koko Suomi juhli uutta nobelistia, taloustieteilijä Bengt Holmströmiä.

Joku saattoi jopa eksyä Nobel-komitean kotisivuille ihailemaan suomalaisia nobelisteja. Ja jos eksyi, kuten Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen, siellä odotti yllätys.

Presidentti Martti Ahtisaari, Nobelin rauhanpalkinnon voittaja vuodelta 2008, on listattu Venäjän federaation alle.

Selitys on se, että Ahtisaari on syntynyt Viipurissa vuonna 1937, kolme vuotta ennen kuin Suomi joutui luovuttamaan kaupungin Neuvostoliitolle.

HS soitti tiistaina aamupäivällä Nobel-komiteaan kysyäkseen, voisiko Ahtisaaren siirtää Suomen sarakkeeseen.

Langan päässä oli pitkään hiljaista, kun viestintäjohtaja Maria von Konow etsi Ahtisaarta 900 Nobel-voittajan joukosta. Lopulta listaus löytyi, ja von Konow ymmärsi heti yskän.

”Katsotaan, tämä on erittäin hyvä kysymys”, hän pohti.

”Minun pitää tarkistaa sivun ylläpitäjiltä, onko tämä sellainen asia, joka pitäisi muuttaa.”

Usean tunnin pohtimisen jälkeen Nobel-komiteasta palataan asiaan sähköpostitse.

”Tämä on aina hankalaa maiden kanssa”, viesti alkaa.

”Tietokannat ovat tietokantoja, täytyy tehdä päätös ja pysyä siinä. Emme voi tehdä poikkeuksia yksittäisten nobelistien kohdalla.”

Viestissä todetaan, että Nobel-komitea on päättänyt listata voittajat kahdella eri tapaa. On lista, jossa synnyinmaa on mainittu sen perusteella, mille maalle nobelistin synnyinpaikka kuului syntymävuonna. Siinä Ahtisaari on merkitty tekstillä ”Suomi (nyt Venäjä)”.

Sen sijaan toinen lista nobelistien synnyinmaista näyttää maan sen perusteella, mille maalle synnyinpaikka kuuluu nykyhetken perusteella.

”Kuten näet, siinä Ahtisaarta ei näy Suomen listassa, koska hänen synnyinpaikkansa on nyt Venäjää. Myönnän, että meidän on lisättävä tähän selitys.”

Pulma ratkeaisi helposti, jos nobelistit luokiteltaisiin kansallisuuksien mukaan.

Nobel-komitean mukaan tähän ei kuitenkaan ole haluttu lähteä, koska monien voittajien kansallisuutta on niin vaikea selvittää.

”Lisäksi Alfred Nobel toivoi, ettei kansallisuutta oteta huomioon palkintoa myönnettäessä.”

Presidentti Ahtisaaren konfliktinratkaisujärjestö CMI:stä kerrotaan, että presidentti tietää tapauksesta. Organisaatiosta ei silti aiota kommentoida asiaa.

Kärkkäisen twiitistä kertoi ensimmäisenä Uusi Suomi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat