Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tietotoimisto: Suomen Tukholman-lähetystöstä on välitetty satoja litroja alkoholia ja kymmeniätuhansia savukkeita

Lähetystön kuittien perusteella Ruotsin valtio on menettänyt arviolta 20 000 euroa verotuloina. Ulkoministeriö käynnistää selvityksen.

Kotimaa
 
Tor Wennström / Lehtikuva
Suomen Tukholman-suurlähetystö.
Suomen Tukholman-suurlähetystö. Kuva: Tor Wennström / Lehtikuva

Suomen Tukholman-suurlähetystön verovapaiden tuotteiden välitystoiminta on ollut laajamittaisempaa kuin aiemmin arvioitiin. Satoja litroja viiniä, olutta ja muita alkoholituotteita sekä kymmeniätuhansia savukkeita on myyty verovapaasti Suomen Tukholman suurlähetystön kautta, kertoo suomenruotsalaisten sanomalehtien uutispalvelun SPT:n selvitys.

Lähetystön täytyy saada verovapaasta myynnistä Ruotsin ulkoministeriön hyväksyntä. SPT pyysi ministeriöltä kaikki verovapaan myynnin hakemukset vuosilta 2013–2015 . Hakemuksia oli yhteensä 353, ja niissä oli tilauksia 111.

Papereista näkyy, miten viiniostokset vähenivät kolmanneksella ja oluiden, lonkeroiden ja siidereiden tilaukset kutistuivat puoleen vuonna 2015. Tupakkatuotteiden ostot kutistuivat kymmenesosaan aiemmasta. Käänne selittyy sillä, että silloinen suurlähettiläs Jarmo Viinanen puuttui välitystoimintaan.

Pelkästään tupakkatuotteiden välityksellä Ruotsin valtio on menettänyt verotuloina useita tuhansia euroja. Yhdessä alkoholituotteiden kanssa veromenetykset nousevat SPT:n laskujen mukaan noin 20 000 euroon vuodessa.

SPT:n haastattelussa Viinasen sanoo, että hän oli havainnut myös tupakoimattomien työntekijöiden ostaneen lähetystön verovapaata tupakkaa.

Lähetystössä on 28 työntekijää, joista neljänneksellä on verovapaisiin ostoihin oikeuttava diplomaattistatus.

Suomen ulkoministeriö käynnistää oman selvityksensä verovapaiden tuotteiden kohtelusta Tukholman lähetystössä. Ulkoministeriön hallintojohtaja Ari Rouhe sanoo, että uusien lehtitietojen perusteella on verovapaiden tuotteiden myyntiä syytä tutkia.

”Kun asia tuli ilmi elokuussa, ei ollut käytettävissä tarkkoja numeroita myynnin laajuudesta. Meidän on nyt tehtävä oma selvitys siitä, mistä on kyse.”

Ruotsin ulkoministeriö ei ole selvittämässä Suomen suurlähetystön toimia tässä asiassa, kertoo SPT.

Edellisen kerran Ruotsin suurlähetystö nousi uutisotsikoihin elokuussa, kun ulkoministeriö kutsui Jarmo Viinasen kotiin etuajassa. Ministeriö selvittää Viinasen käytöstä, koska monet naiset ovat kokeneet sen epäasialliseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat