Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus lupaa antaa korkeakouluille ”tuntuvasti” lisää pääomaa

Tavoitteena on samalla kannustaa korkeakouluja erikoistumaan ja karsimaan päällekkäisyyksiä.

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Helsingin yliopiston päärakennus.
Helsingin yliopiston päärakennus. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Hallitus ryhtyy valmistelemaan korkeakoulujen pääomittamista. Tarkkaa summaa ei vielä kerrota, mutta sen sanotaan olevan ”tuntuva”.

Tarkoitus on, että valtio esimerkiksi myisi omaisuuttaan ja antaisi korkeakouluille niiden pääomiin rahaa, jota ne voisivat sijoittaa ja käyttää sijoitusten tuottoja opetukseen ja tutkimukseen. Tavoitteena on samalla tukea niin sanottua rakenteellista kehittämistä eli korkeakoulujen erikoistumista ja päällekkäisyyksien karsintaa. Työryhmä valmistelee mittareita ja kriteerejä, joiden perusteella rahaa jaetaan.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) kertoi pääomitusaikeista tiedotteessa tiistaina. Hallitus on tiedotteen mukaan päättänyt asiasta jo elokuun riihessä.

Valmistelun aloittamista vahvistivat ministerin mukaan talous-Nobelilla palkitun Bengt Holmströmin ja kahden muun talousviisaan eli Sixten Korkmanin ja Vesa Vihriälän kanssa käydyt keskustelut.

”Tulen esittämään lisäpanostuksia kevään kehysriihessä ja vetoan muuhun hallitukseen, että päätöksiä syntyisi. Se loisi uskoa tulevaisuuteen ja hallitusohjelman visioon Suomesta koulutuksen ja osaamisen kärkimaana”, Grahn-Laasonen sanoo tiedotteessa.

Holmström, Korkman ja Vihriälä esittivät elokuussa budjettiriihen alla, että modernin koulutuksen ja perustutkimuksen turvaamiseksi budjettirajoitukset huomioon ottaen realistisin vaihtoehto olisi, että valtio tekee pääomasijoituksia korkeakouluihin.

”Talousviisaat kannustivat myös rakenteellisiin uudistuksiin korkeakoulukentällä. Olen aivan samaa mieltä ja painottanut sitä kaikissa yhteyksissä. Pääomittaminen tulisi kytkeä rakenteelliseen kehittämiseen”, Grahn-Laasonen sanoo.

Valmistelevaa työryhmää johtaa kansliapäällikkö Anita Lehikoinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Jäseniä ovat valtiosihteeri Martti Hetemäki valtiovarainministeriöstä, ylijohtaja Ilona Lundström työ- ja elinkeinoministeriöstä, pääjohtaja Heikki Mannila Suomen Akatemiasta ja pääjohtaja Pekka Soini innovaatiorahoituskeskus Tekesistä.

Työryhmän tulee valmistella esityksensä niin, että sen pohjalta voidaan tehdä päätökset seuraavassa julkisen talouden suunnitelmassa keväällä 2017.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat