Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin käräjäoikeus: Poliiseilla ei ollut oikeutta urkkia Anneli Auerin tietoja

Oikeus ei pitänyt uskottavina viiden poliisin selityksiä siitä, että joku tuntematon henkilö olisi tehnyt tietohaut heidän puolestaan.

Kotimaa
 
Kalle Parkkinen
Anneli Auerilla ei ole ollut vaatimuksia urkintajutussa.
Anneli Auerilla ei ole ollut vaatimuksia urkintajutussa. Kuva: Kalle Parkkinen

Helsingin käräjäoikeus on antanut tuomionsa Anneli Auerin tietoja urkkineille poliiseille.

Yhteensä kymmenen poliisia tuomittiin virkavelvollisuuden rikkomisesta 15 päiväsakon rangaistukseen.

Yksi poliisi tuomittiin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Yhden osalta asia raukesi, koska syyteoikeus oli vanhentunut.

Oikeuden mukaan tietohauille ei ollut asiallisia perusteluita. Lisäksi urkintayritykset olivat kohdistuneet arkaluontoisiin ja salassa pidettäviin tietoihin. Poliisien toiminta oli oikeuden mielestä omiaan heikentämään luottamusta viranomaistoiminnan asianmukaisuuteen ja laillisuuteen.

Oikeus ei pitänyt uskottavina viiden poliisin selityksiä siitä, että joku tuntematon henkilö olisi tehnyt tietohaut heidän sijastaan.

Kaksi virkamiestä oli lisäksi syytteessä kollegansa tietojen urkkimisesta. Urkinnan kohde oli muun muassa Poliisit-sarjasta tuttu Marianne Kiukkonen.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen toimistosihteeri tuomittiin virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Toinen Kiukkosen tietojen urkinnasta tuomittu on helsinkiläinen vanhempi konstaapeli. Hänet tuomittiin samalla myös Auerin ja kolmannen ihmisen tietojen urkinnasta.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen 50 päiväsakon rangaistukseen. Tuomiossa otettiin huomioon se, että mies oli pari vuotta aiemmin tuomittu samantyyppisestä asiattomasta tietohausta.

Myös Kiukkonen on itse tuomittu tietourkinnasta.

Auerin tietojen urkkimista koskeneita syytteitä on ollut vireillä eri puolilla Suomea yhteensä 55. Urkinta ajoittui yleensä syksyyn 2011, jolloin Aueriin kohdistuneet rikosepäilyt laajenivat koskemaan seksuaalirikosjuttuja.

Myöhemmin Auer tuomittiin seksuaalirikoksista. Murhasyyte häntä vastaan taas on hylätty lainvoimaisella tuomiolla.

Salaamisen vuoksi uteliaat eivät päässeet lukemaan Auerin tietoja, vaan teot jäivät yrityksiksi. Auerilla itsellään ei ole ollut vaatimuksia asiassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat