Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monissa Suomen sairaaloissa synnytetään liian vähän – katso, kuinka lastensaanti on hiipunut omalla alueellasi

Syntyneiden lasten määrä on laskenut jo viisi vuotta – ja laskee yhä tänä vuonna.

Kotimaa
 
Tatu Lertola
Syntyneiden lasten määrä Suomessa laskee vuosi vuodelta.
Syntyneiden lasten määrä Suomessa laskee vuosi vuodelta. Kuva: Tatu Lertola
Fakta

Viime vuonna syntyi 55 759 lasta

 Vuonna 2015 Suomessa syntyi 55 759 lasta, mikä on 3,5 prosenttia edellisvuotta vähemmän.

 Lapsia syntyi hedelmällisessä iässä olevia naisia kohti eniten Pohjois-Pohjanmaalla.

 Vähiten lapsia syntyi hedelmällisessä iässä olevia naisia kohti Itä-Savossa.

 Viime vuonna synnytyksiä hoidettiin 27 sairaalassa. Synnytyssairaaloissa tapahtui keskimäärin 2037 synnytystä.

Viime vuonna Suomessa syntyi yhä aiempaa vähemmän lapsia. Syntyneiden lasten määrä on laskenut jo viitenä peräkkäisenä vuonna. Viime vuonna lapsia syntyi 3,5 prosenttia edellisvuotta vähemmän.

Synnytysten määrän tasainen lasku uhkaa useiden sairaaloiden synnytystoimintaa. Terveydenhuoltolaki edellyttää noin tuhatta synnytystä vuodessa, jotta synnytystoiminta voi jatkua. Sitä pienemmät synnytyssairaalat voivat hakea poikkeuslupaa sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Mika Gissler odotti jo synnytysten laskun loivenevan, mutta toisin kävi. Lasku on jyrkentynyt, ja laskun odotetaan jatkuvan. Ennakkotietojen mukaan tänä vuonna syntyy 3,6 prosenttia vähemmän lapsia kuin viime vuonna.

Alhaisilla synnytysluvuillaan Suomi putosi viime vuonna Pohjoismaiden synnytystilastojen alimmaksi. Aiemmin Tanskassa on ollut Suomea alhaisempi syntyvyys.

Perinteisesti syntyvyys on noussut taloudellisesti heikkoina aikoina. Nytkin synnytystilastoissa näkyi piikki taantuman alussa vuonna 2010.

”Nyt kun tilanne on pitkittynyt, näyttää siltä, ettei lapsia uskalleta hankkia. Lastentekoa on lykätty”, Gissler sanoo.

”Positiivisesti ajatellen on olemassa syntymättömien vauvojen pankki. Kun perheet uskaltavat tehdä taas lapsia, syntyvät ne vauvat, joita ei ole pariin vuoteen syntynyt.”

HS:n laskuri näyttää kuinka synnytykset ovat laskeneet eri sairaaloissa. Juttu jatkuu laskurin jälkeen:

Alle tuhat synnytystä oli viime vuonna manner-Suomen sairaaloista Lohjalla, Kemissä, Mikkelissä, Kajaanissa, Oulaisissa, Kemissä, Porvoossa ja Salossa. Salossa synnytykset loppuivat jo vuoden 2015 lopussa. Porvoossa ne ovat loppumassa tämän vuoden lopussa.

Vuosina 2010–2015 synnytykset loppuivat yhteensä viidestä sairaalasta.

”Synnytysluvuissa näkyy maassamuutto. Se näkyy nuorten ja erityisesti nuorten naisten kohdalla. Nuori väestö muuttaa kasvukeskuksiin”, lääkintöneuvos Timo Keistinen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

”Kun lähdetään opiskelemaan muualle, työpaikkoja ei enää löydy omasta maakunnasta, vaan isoista kasvukeskuksista. Tämä näkyy synnytysmäärissä aika nopeastikin.”

Alle tuhannen synnytyksen sairaaloille voidaan myöntää poikkeuslupa synnytystoiminnan jatkamiseksi. Kesään saakka poikkeuslupa on Mikkelin keskussairaalalla, Kainuun keskussairaalalla Kajaanissa ja Länsi-Pohjan keskussairaalalla Kemissä, joka on pienin synnytyssairaala.

Ne kaikki ovat hakeneet poikkeuslupaa myös jatkoon. Poikkeusluvissa huomioidaan muun muassa se, kuinka pitkä välimatka on seuraavaan mahdolliseen synnytyssairaalaan.

Keistinen sanoo, että etenkin Kainuussa synnytysten määrä on laskenut jyrkästi, ja väestöennusteen mukaan se lähestyy pian jo 500 synnytystä vuodessa.

Mikkelissä synnytyksiä on hieman lisännyt se, että Savonlinnassa synnytykset loppuivat 2014. Iso joukko itäsavolaisia synnyttäjiä siirtyi kuitenkin synnyttämään Mikkelin sijasta Kuopioon. Osa valitsi Joensuun tai Lappeenrannan.

Väestökadosta ja vähäisistä synnytyksistä huolimatta sekä Mikkelissä että Kajaanissa ollaan rakentamassa uutta sairaalaa synnytysosastoineen.

”Siellä on menossa uusien sairaaloiden rakentamisprojektit ja uudet synnytysyksiköt on tarkoitus rakentaa, vaikka tällä hetkellä mennään poikkeusluvilla”, Keistinen sanoo.

Lain mukaan synnytyssairaaloilla on oltava valmiudet hoitaa ympärivuorokautisesti myös synnytysten poikkeustilanteet kuten hätäsektiot.

Synnytyssairaaloiden määrä saattaa yhä lähivuosina yhä laskea. Sote-uudistuksen jälkeen Suomessa on 12 laajan päivystyksen sairaalaa, mutta asiantuntijoiden mukaan synnytyssairaaloita täytyy olla sitä enemmän.

”Siinä tasapainotellaan, että miten pitkät välimatkat voivat olla, että matkasynnytysten määrä ei nouse”, Mika Gissler sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat