Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomesta löytyy runsaasti kansainvälisiä tiedehuippuja – nämä 26 tutkijaa pääsivät ansioituneimpien listalle

Nobel-palkinnon lisäksi on paljon muita tiedepalkintoja, mutta niiden saajat eivät paistattele julkisuuden valokeilassa. Tiedeakatemia listasi HS:lle 26 huippututkijaa.

Kotimaa
 
Rami Marjamäki, Ville Männikkö & Vesa Moilanen / Lehtikuva
Markku Kulmala (vas.), Irma Thesleff ja Kari Alitalo
Markku Kulmala (vas.), Irma Thesleff ja Kari Alitalo Kuva: Rami Marjamäki, Ville Männikkö & Vesa Moilanen / Lehtikuva

”Suomesta löytyy millä mittarilla tahansa mitattuna kansainvälisesti erittäin menestyneitä ja arvostettuja tutkijoita, mutta eivät he juuri paistattele julkisuuden valokeilassa”, arvioi Suomalaisen tiedeakatemian pääsihteeri, professori Pekka Aula.

Akatemialla on lähes tuhat jäsentä, jotka on kutsuttu yleistieteelliseen seuraan tieteellisten ansioidensa perusteella.

Aula huomauttaa, että Nobel-palkinto on vain yksi tiedemenestyksen mittari ja sikäli rajallinen, että Nobeleita jaetaan lähinnä luonnontieteellisille aloille. Lisäksi on liuta muita tiedepalkintoja, jotka eivät kuitenkaan ole yhtä kuuluja.

Tärkein tiedemiehen ja -naisen ansioiden mittari on laaja ja mittava julkaisutoiminta. Palkinnoilla annetaan tunnustusta oman alan kehittämisestä ja joskus myös toiminnasta ihmiskunnan hyväksi.

Nobelilla palkittu MIT:n taloustieteen professori Bengt Holmström on nyt julkisuuden valokeilassa. HS:n pyynnöstä akatemian aivoriihi laati muista eri tieteenaloilla ansioituneista tutkijoista 26 henkeä sisältävän listan.

Joukossa on jo varttuneempia eli esimerkiksi akateemikon arvon saaneita mutta myös nuorempia lupauksia. Lista ei ole täysin kattava.

Suurelle yleisölle tunnetuimpia listan tutkijoista ovat esimerkiksi syöpää tutkiva akatemiaprofessori Kari Alitalo Helsingin yliopistosta, hampaita tutkiva akateemikko Irma Thesleff Helsingin yliopistosta, akateemikko Risto Nieminen Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan laitokselta, ilmastoa tutkiva akatemiaprofessori Markku Kulmala Helsingin yliopistosta, aivotutkija, akateemikko ja emeritaprofessori Riitta Hari Aalto-yliopistosta, kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi Helsingin yliopistosta, arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila Edinburghin yliopistosta ja kreikkalaisen filologian professori Jaakko Frösen Helsingin yliopistosta.

Professoriliiton puheenjohtaja Kaarle Hämeri on sitä mieltä, että Suomessa tutkimusympäristöt eivät välttämättä suosi tarpeeksi huippututkimusta, kun professoreiden ”aika menee vääriin asioihin”, mikä kävi ilmi myös äskeisestä liiton jäsenkyselystä.

”Suomella olisi mahdollisuus parempaan, jos tutkijoiden ja yliopistojen ei tarvitsisi revetä niin moneen”, Hämeri sanoo ja viittaa osin ristiriitaisiin paineisiin esimerkiksi huippututkimukseen, alueelliseen vaikuttamiseen ja yhteistyöhön elinkeinoelämän kanssa.

Biokeskus Suomen johtaja, professori Marja Makarow on toiveikas jopa Nobelien suhteen. Hän pitää suomalaistutkijoiden tason yhtenä merkittävänä mittarina menestymistä Euroopan tutkimusneuvoston (European Research Council ERC) rahoituspäätöksissä.

”Suomalaisten hakijoiden menestys on alkanut ilahduttavasti kehittyä positiiviseen suuntaan ihan viime vuosina”, Makarow sanoo ja huomauttaa, että kyseessä on ”kivenkova kilpailu” ja tutkimusrahan saajat ovat ”Euroopan ehdotonta eliittiä”.

”Siellä on Nobel-tason kriteerit eli pitää olla upouusia tutkimustuloksia ja näkökulmia”, Makarow sanoo.

Toisaalta Makarow harmittelee, etteivät nuoret suomalaistutkijat lähde tohtoroitumisen jälkeen tarpeeksi rohkeasti ulkomaille. ”Jos ei lähde ulkomaille verkostoitumaan ja liikkumaan, ei huippututkimuksessa pärjää, vaan näivettyy aloilleen.”

EU:n tutkimusrahoitusohjelma Horisontti2020:n kokonaisbudjetti on lähes 80 miljardia euroa vuosille 2014–2020. Siitä ERC:n osuus on noin 13 miljardia euroa eli noin 17 prosenttia kokonaisrahoituksesta.

Tiedeasiantuntija ja kansallinen yhdyshenkilö Maiju Gyran Suomen Akatemiasta kertoo, että viime vuosi oli suomalaisittain ennätyshyvä, kun ERC-apurahoja tuli 18, kun niitä yhteensä on saatu Suomeen sata vajaan kymmenen vuoden aikana. Apurahat ovat suuruudeltaan 1,5-2,5 miljoonaa euroa.

Gyranin ja Makarowin mukaan ERC-rahoitusta voidaan pitää eräänlaisena Nobel-ehdokkaiden kasvualustana tai ennakoijana, koska se on niin kilpailtua.

ERC rahoittaa itsenäisten tutkijoiden ja tutkimusryhmien korkeatasoista perustutkimusta. Rahoitettavat hankkeet valitaan tieteellisen laadun perusteella, ja hakemukset voivat olla miltä tieteenalalta tahansa.

ERC myöntää rahoitusta huippututkijoille ja nuorille tulevaisuuden tähdille heidän tutkimusryhmilleen uraauurtavaan tutkimukseen. Tavoitteena on lujittaa eurooppalaisen tutkimuksen osaamista, dynaamisuutta ja luovuutta.

 

Suomalaisten huippututkijoiden lista, jonka on laatinut Suomalainen tiedeakatemia

Biotieteet:

Akatemiaprofessori Eva-Mari Aro, Turun yliopiston molekulaarisen kasvibiologian professori ja Suomen Akatemian akatemiaprofessori vuosina 1998–2008 ja 2014–2018

Lääketiede ja biolääketiede:

Akatemiaprofessori Markku Laakso, Itä-Suomen yliopisto (maailman johtavia tyypin 2 diabeteksen genetiikan tutkijoita)

Akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttuala, Itä-Suomen yliopisto (sydän- ja verisuonitautien perus- ja soveltava tutkimus; geeniterapiatutkija).

Akatemiaprofessori Kari Alitalo, Helsingin yliopisto, Biomedicum (syöpätutkija)

Akatemiaprofessori Johanna Ivaska, Turun yliopiston molekulaarisen solubiologian professori

Akateemikko Sirpa Jalkanen, Turun yliopiston immunologian professori, akatemiaprofessori

Hammaslääketiede:

Akateemikko Irma Thesleff, Helsingin yliopisto, Biotekniikan instituutti, kehitysbiologian tutkimusohjelman johtaja (maailman johtavaksi hampaiden ja muiden syntyperältään samanlaisten elinten tutkijaksi noussut kehitysbiologi)

Kemia:

Epäorgaanisen kemian professori Markku Leskelä, Helsingin yliopisto

Akatemiaprofessori Kari Rissanen, Jyväskylän yliopisto, Orgaaninen kemia

Akatemiaprofessori Olli Ikkala, Aalto-yliopisto, Teknillisen fysiikan laitos

Fysiikka:

Fysiikan professori Jukka Pekola, Aalto-yliopisto, Teknillisen fysiikan laitos

Akateemikko Risto Nieminen, Aalto-yliopisto, Teknillisen fysiikan laitos

Geotieteet:

Akatemiaprofessori Markku Kulmala, Helsingin yliopiston aerosoli- ja ympäristöfysiikan professori

Biogeotiede:

Evoluutiopaleontologian professori Mikael Fortelius, Helsingin yliopisto

Tähti- ja avaruustiede:

Professori Juri Poutanen, Turun yliopisto, Tuorlan observatorio

Professori Tuija Pulkkinen, Aalto-yliopisto, avaruustiede ja -tekniikka, Radiotieteen ja -tekniikan laitos, vararehtori, tutkimus ja innovaatiot

Tietojenkäsittelytiede:

Tietojenkäsittelytekniikan emeritusprofessori Erkki Oja, Aalto-yliopisto

Taloustiede:

Akatemiaprofessori Matti Keloharju, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun rahoituksen laitos

Neurotieteet:

Akateemikko, professori emerita Riitta Hari, Aalto-yliopisto, aivotutkija

Matematiikka:

Matemaattisen fysiikan professori Antti Kupiainen, Helsingin yliopisto, Matematiikan ja tilastotieteen laitos

Humanistiset tieteet laajasti:

Helsingin yliopiston kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi

Edinburghin yliopiston arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori, Jaakko Hämeen-Anttila

Helsingin yliopiston teologisen etiikan ja uskontofilosofian professori Simo Knuuttila

Helsingin yliopiston kreikkalaisen filologian professori Jaakko Frösen

Helsingin yliopiston assyriologian professori emeritus Simo Parpola

Helsingin yliopiston indologian henk.koht. ylim. professori emeritus Asko Parpola.

Lisäys 12.10. kello 13:45: Lisätty professori emeritan Riitta Harin titteliksi myös akateemikko.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat