Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asuminen kallistuu – katso HS:n taulukosta, nouseeko oman kotikuntasi kiinteistövero

Helsingissä ja Espoossa nousevat sekä tontin että asuinrakennuksen kiinteistöverot.

Kotimaa
 

Hallituksen esitys kiinteistöveron korotuksesta nostaa asumisen kustannuksia ensi vuonna 111 kunnassa.

Sekä maapohjaan kohdistuva yleinen kiinteistövero että vakituiseen asuinrakennukseen kohdistuva kiinteistövero nousevat 31 kunnassa. Pelkästään asuinrakennukseen kohdistuva kiinteistövero nousee 22 kunnassa ja pelkästään tonttiin kohdistuva kiinteistövero 58 kunnassa.

Kiinteistövero siis nousee useammassa kuin joka kolmannessa Suomen kunnassa.

Kunnat saavat itse päättää kiinteistöveroprosenteistaan valtion määräämien rajojen puitteissa. Kun valtio korottaa veron alarajaa, alarajaa soveltaneiden kuntien on pakko nostaa kiinteistöveroaan.

Eduskunta saa hallituksen esityksen lähetekeskusteluun keskiviikkona. Hallitus esittää, että yleisen kiinteistöveroprosentin alarajaa korotetaan 0,86 prosentista 0,93 prosenttiin ja vakituisten asuinrakennusten veroprosentin alarajaa 0,39 prosentista 0,41 prosenttiin.

Käytännössä ensi vuonna voimaan tuleva kiinteistöveron korotus on huomattavasti edellä mainittuja korotuksia suurempi, sillä vuosi sitten vahvistetut kiinteistöveron korotukset tulevat nekin voimaan vasta 2017. Nyt on kysymys hallituksen lisäkiristyksestä.

Tänä vuonna yleisen kiinteistöveron alaraja on 0,80 prosenttia ja vakituisten asuinrakennusten osalta 0,37 prosenttia.

Katso taulukosta, miten kiinteistövero nousee asuinkunnassasi:

(Juttu jatkuu taulukon jälkeen)

 

Lakimuutos nostaa asumisen kustannuksia. Eniten asuminen kallistuu kunnissa, joissa veroprosenttien alarajan korotukset pakottavat nostamaan sekä yleistä että vakituisten asuinrakennusten veroprosentteja.

Näitä kuntia ovat muun muassa pääkaupunkiseudulta Helsinki, Espoo, Nurmijärvi ja Tuusula. Isoista kaupungeista Oulu, Turku ja Vantaa nostavat vain vakituisen asunnon kiinteistöveroa. Tampereella ei tarvitse nostaa kumpaakaan.

Lakimuutoksen johdosta vakituisten asuinrakennusten vero nousee enimmillään 11 prosenttia ja tontin kiinteistövero noin 16 prosenttia.

Kiinteistöveroa ei makseta metsästä, maatalousmaasta tai eräistä yleisistä alueista, kuten kaduista ja toreista.

Tonttiin ja asuinrakennukseen kohdistuvat kiinteistöveron korotukset lisäävät kuntien verotuottoa ensi vuonna noin 60 miljoonalla eurolla. Tästä vakituisen asumisen kiinteistöveron osuus on 15 miljoonaa ja yleisen kiinteistöveron osuus 45 miljoonaa euroa.

Hallituksen esityksessä myös muiden rakennusten kuin vakituisten asuinrakennusten veroprosentin alaraja nousee ja samoin nousee rakentamattoman rakennuspaikan kiinteistöveroprosentin alaraja.

Näiden korotusten arvioidaan lisäävän kuntien verotuloja noin 15 miljoonaa euroa, joten koko kiinteistöverouudistuksen vaikutus olisi 75 miljoonaa euroa.

Hallitus ryhtyy selvittämään myös tuulivoimapuistojen kiinteistöverotusta, sillä nykyinen verosysteemi ei kuntien kassoja kartuta.

Kunnat voivat asettaa voimalaitoksille yleistä kiinteistöveroprosenttia korkeamman veron – jopa 3,10 prosenttia – mutta vain yli 10 megawatin laitoksille. Suomen tuulivoimalat ovat keskimäärin 3 megawatin, suurimmillaan 5 megawatin kokoisia.

Jos tuulivoimapuistoja voisi verottaa kokonaisuuksina, laskemalla yhteen laitosten tehot, kunnat saisivat lisää verotuloja. Muutokset tulisivat voimaan 2018.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat