Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppositiopuolueet moittivat hallituksen tuoreinta koulutusleikkausta – myös nobelisti vedettiin mukaan keskusteluun

Oppositio pelkää ammatillisten oppilaitosten leikkaavan aloituspaikkojaan

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
”Nobel-palkittu antaa kylmää kyytiä hallituksen koulutus- ja sivistyspolitiikalle”, sanoi Sdp:n Jukka Gustafsson eduskunnassa tiistaina.
”Nobel-palkittu antaa kylmää kyytiä hallituksen koulutus- ja sivistyspolitiikalle”, sanoi Sdp:n Jukka Gustafsson eduskunnassa tiistaina. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Miksi hallitus tekee ammatilliseen koulutukseen ensi vuonna 190 miljoonan euron säästöt ja aloittaa vasta vuotta myöhemmin koulutuksen sisällön uudistuksen?

Tämä oli yleisin kysymys, kun eduskunnan oppositio kävi tiistaina hallituksen tuoreimman koulutusleikkauksen kimppuun.

Opposition mielestä marssijärjestys on outo ja kertoo taitamattomuudesta.

”Nyt leikataan ilman selkeää tiekarttaa”, sanoi Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

Keskusteluun vedettiin myös Suomen tuore taloustieteen nobelisti Bengt Holmström. Moni kansanedustaja lähetti hänelle onnentoivotukset, mutta nosti samaan hengenvetoon esiin Holmströmin varoitukset koulutukseen tehtävistä säästöistä.

”Holmström on pitänyt säästöjä käsittämättömän suurina. Näin Nobel-palkittu antaa kylmää kyytiä hallituksen koulutus- ja sivistyspolitiikalle”, Sdp:n Jukka Gustafsson sanoi.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) nimesi marssijärjestyksen yhdeksi syyksi sen, että edellinen hallitus jätti ammattikoulutussäästöt tekemättä omalla kaudellaan.

”Säästöt siirtyivät minun pöydälleni”, Grahn-Laasonen sanoi.

Edellinen Jyrki Kataisen (kok) ja sittemmin Alexander Stubbin (kok) hallitus sopi rakennepoliittisessa ohjelmassaan 260 miljoonan euron säästöistä ammatilliseen koulutukseen ja lukioihin. Hallituksessa istuivat kokoomuksen lisäksi tuolloin Sdp, vihreät, vasemmistoliitto, Rkp ja kristillisdemokraatit.

Säästöt ja niihin liittyvä rakenneuudistus kaatuivat edellisen eduskunnan loppumetreillä.

Silloisen opetusministerin Krista Kiurun (sd) mukaan jo tuolloin oli nähtävissä, että kokoomus on innokkain leikkaamaan ammatillisen koulutuksen aloituspaikoista. Kiurun mukaan aloituspaikat ovat jälleen vaarassa, kun oppilaitoksille on annettu mahdollisuus säästää myös niitä vähentämällä.

Grahn-Laasosen mukaan niin sanottu koulutustakuu ei romutu säästöjen myötä, vaan jokaiselle peruskoulun päättäneelle nuorelle taataan edelleen paikka joko lukiosta tai ammatillisesta oppilaitoksesta.

Opposition mielestä lakiesityksessä ei kuitenkaan kerrota, miten alueellinen tasa-arvo turvataan. Uhkana nähtiin oppilaitosten toimipisteiden lopetukset ja tästä seuraavat pitkät koulumatkat.

”Erityisesti vaarassa ovat nuoret miehet, joiden syrjäytymiskehitys saattaa kiihtyä, kun oppilaitosta joutuu hakemaan yhä pidempien matkojen päästä. Kenties tulee jäätyä sinne kotikonnuille”, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoi.

Grahn-Laasonen lupasi, että monien kaipaama rakenneuudistus valmistuu arvioitavaksi jo tässä kuussa. Siinä tarkoituksena on muun muassa vähentää ammattitutkintojen määrää nykyisestä noin 350:stä ja tehdä uusista tutkinnoista entistä laaja-alaisempia. Uudistus tulisi voimaan vuonna 2018.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat