Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeri Berner astui eduskunnan tarkastusvaliokunnan kuultavaksi – Heinäluoman mukaan kertomukset Finavian tapahtumista ristiriitaisia

Ministeri Anne Berner antoi tarkastusvaliokunnalle versionsa Finavian tapahtumista.

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) menossa eduskunnan tarkastusvaliokunnan kokoukseen kuultavaksi.
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) menossa eduskunnan tarkastusvaliokunnan kokoukseen kuultavaksi. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja Eero Heinäluoma (sd) sanoo, että Finavian tapauksessa on tullut vastaan toisistaan ristiriitaisia näkemyksiä, kun valiokunta on kuunnellut asianosaisten kertomuksia.

Heinäluoma sanoi tarkastusvaliokunnan kokouksen jälkeen keskiviikkona, että jatkossa selvitetään mistä johtuu, että käsitykset eroavat. Ainakin liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) ja Finavian hallituksen entisen puheenjohtajan Riitta Tiuraniemen lausunnot ovat joiltain osin keskenään ristiriitaisia.

Berner oli keskiviikkona lautakunnan kuultavana.

Tarkastusvaliokunta otti Finavian johdannaistappiot selviteltäväkseen sen jälkeen, kun Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV oli omassa laillisuustarkastuksessaan antanut Bernerille moitteet epäasiallisesta puuttumisesta Finavian hallituksen toimintaan.

”Olemme toimineet johdonmukaisesti prosessissa ja katsoneet, että valtion edusta pidetään huolta”, Berner toisti poistuessaan kuulemisesta. Hän on jatkuvasti kiistänyt toimineensa väärin.

Hän sanoi, että VTV:n raportin ja hänen omat näkemyseronsa johtuvat siitä, että he käsittelevät asioita eri näkökulmista.

”Luulen, että paljon johtuu siitä että olen katsonut asiaa laajana kokonaisuutena. VTV:n raportti käsittelee hyvin pientä prosessia, eikä huomioi kaikkia päätöksiä joita yhtiö on tehnyt”, Berner sanoi.

Heinäluoma sanoi, että jossain määrin uutta tietoa on tullut kuulemisen aikana siitä, miksi VTV:n ja Bernerin näkemykset poikkeavat. ”Vielä ei ole johtopäätösten aika.”

Tapauksen tausta on vuosissa 2009–2011, jolloin Berner ei vielä ollut ministeri. Valtion lentoasemayhtiö Finavia teki 34 miljoonan euron tappiot johdannaissopimuksista, jotka se oli solminut pankkien kanssa kyseisinä vuosina.

Finavia pyrki johdannaissopimuksilla suojautumaan lainojensa korkojen nousua vastaan. Kun korot laskivat, suojauksista kertyi yhtiölle kymmenien miljoonien lasku maksettavaksi.

Finavian hallitus päätti vuonna 2015 nostaa vahingonkorvauskanteet vuosien 2010–2011 hallitusta ja johtoa vastaan. Hallitus kuitenkin perui päätöksen sen jälkeen, kun asiasta oltiin yhteydessä liikenneministeri Berneriin.

Yhä jatkuva kiistely kiteytyy siihen, millaista Bernerin ja Finavian hallituksen yhteydenpito oli.

Tiuraniemi erosi joulukuun 2015 alussa protestiksi sille, että Berner ja liikenneministeriö puuttuivat ”hyvän hallinnon vastaisesti” johdannaissotkujen selvittämiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat