Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orpo ja Sdp ilmiriidassa yrittäjävähennyksestä – ”Vähennyksestä hyötyvät asianajajat, yksityislääkärit ja apteekkarit”

Valtiovarainministerin mukaan verovähennys kannustaa yrittäjyyteen.

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Sdp:n Timo Harakka arvosteli hallituksen esitystä yrittäjävähennykseksi. Etualalla valtiovarainministeri Petteri Orpo.
Sdp:n Timo Harakka arvosteli hallituksen esitystä yrittäjävähennykseksi. Etualalla valtiovarainministeri Petteri Orpo. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Hallituksen esitys yrittäjävähennykseksi kuumensi tunteita eduskunnassa. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) ja vasemmistopuolueet ottivat rajusti yhteen siitä kannustaako vähennys yrittäjyyteen vai ei.

Yrittäjävähennys pienentää valtion verotuloja 123 miljoonalla eurolla vuodessa. Orpon mukaan vähennys on silti perusteltu, koska se kannustaa yrittäjyyteen.

Vasemmisto-opposition mielestä hallituksen esitys ei toimi niin kuin Orpo sanoo. Heillä oli myös mustaa valkoisella väitteidensä tueksi – nimittäin hallituksen oma esitys. Sen mukaan ”ehdotetulla vähennyksellä ei arvioida olevan merkittäviä yritystoimintaa kasvattavia tai yrittäjyyttä lisääviä vaikutuksia”.

Eduskunnan tietopalvelun selvityksen mukaan lähes puolet yrittäjävähennyksen euromääräisestä hyödystä kohdistuu isoimpaan tulokymmenykseen.

”Muutosten verotusta keventävät vaikutukset kohdistuvat euromääräisesti tarkastellen voimakkaammin harvalukuisiin suurituloisiin yrityksiin ja niiden omistajiin kuin runsaslukuisiin pienituloisiin yrityksiin ja niiden omistajiin”, lukee myös hallituksen esityksessä.

Sdp:n Timo Harakka kärjisti saman asian näin: ”Yrittäjävähennyksestä hyötyvät asianajajat, yksityislääkärit ja apteekkarit.

”Pienyrittäjille tarkoitettu tuki valuu hyväosaisten taskuihin. Puolet vähennyksen saajista ansaitsee alle 10 000 euroa vuodessa. Rahat valuvat toisille yrittäjille kuin niille joita haluamme auttaa.”

Ministeri Orpo korostikin vähennyksen antamaa myönteistä signaalia ja kannustavaa ilmapiiriä. ”Me annamme yrittäjävähennyksellä vahvan viestin että kannattaa yrittää ja menestyä.”

Puhuttiin siitä voiko hallituksen esitys olla pelkästään uskon asia. ”Ilman uskoa yrittäjä ei palkkaa yhtään työntekijää”, Ben Zyskowicz (kok) pamautti.

Vasemmistoliiton ja Sdp:n armoton kritiikki kuumensi Orpon. ”Te ette usko, että yrittäminen kantaa Suomea”, hän sanoi.

Sdp:n ryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman olisi halunnut uskoa esityksen työllisyysvaikutuksiin, mutta ei löytänyt uskomuksille pohjaa. ”Työllisyysvaikutukset ovat täysin ilmassa, hallitus jakaa vain kavereilleen.”

”Teidän mielestä kaikki pitää palkata julkiselle sektorille ja kiristää veroja että saadaan talous tasapainoon. Oikeasti asiat ratkeaa niin, että kannustetaan yrittämiseen”, Orpo jatkoi.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö sanoi puolueensa tukevan yrittäjävähennystä, mutta niin että vähennyksen edellytyksenä olisi 50 000 euron tulokatto.

Orpon mukaan raja olisi keinotekoinen ja kasvun este. Hän kiitti siitä, että vasemmallakin – vihreät mukaan luettuna – puhutaan yrittäjyyden puolesta. ”Mutta vielä pitää kestää sekin, että yrittäjä menestyy ja kasvattaa yritystään.”

Oppositiosta kristillisdemokraatit puolustivat yrittäjävähennystä. Rkp:n ryhmästä ei kuulunut hiiskaustakaan.

Yrittäjävähennys olisi viisi prosenttia elinkeinotoiminnan, maatalouden ja porotalouden tuloksesta. Metsätalouden verotuksessa otettaisiin huomioon vastaava vähennys.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat