Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väkevän alkoholin mainontaan tulossa lievennyksiä – Testaa, kuinka hyvin tunnet viinanmyynnin säännöt

Väkevien alkoholijuomien mainontakieltoa aiotaan lieventää tulevassa alkoholilain kokonaisuudistuksessa, kertoo hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Kotimaa
 
Jonna Yletyinen / HS
Väkevien alkoholijuomien mainonta on sallittua vain poikkeustapauksissa, kuten niitä myyvissä anniskelupaikoissa. Helsinkiläisen ravintola Storyvillen seinällä mainostetaan giniä.
Väkevien alkoholijuomien mainonta on sallittua vain poikkeustapauksissa, kuten niitä myyvissä anniskelupaikoissa. Helsinkiläisen ravintola Storyvillen seinällä mainostetaan giniä. Kuva: Jonna Yletyinen / HS

Väkevien alkoholijuomien mainontakieltoa aiotaan lieventää tulevassa alkoholilain kokonaisuudistuksessa. Lakia on valmisteltu jo vuoden verran, eivätkä muutokset liity käynnissä olevaan keskusteluun ja kohuun, kertoo hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM).

Mainontakielto on noussut taas viime päivinä puheenaiheeksi, kun jyväskyläläisen drinkkibaarin ravintoloitsija kertoi sanomalehti Keskisuomalaisessa, että aluehallintovirasto (avi) olisi kieltänyt ravintolalta cocktail-sanan käytön netissä.

Avin mukaan kyse oli väärinkäsityksestä.

Alkoholilain kokonaisuudistus on parhaillaan virkamiesten valmistelussa. Se lähtee lausuntokierrokselle marraskuussa.

Viranomaiset avista ja Valvirasta ovat ilmoittaneet pitävänsä lainsäädäntöä epäselvänä ja ankarana. Etelä-Suomen avin ylijohtajan Minna Karhusen mielestä mainontakielto pitäisi poistaa kokonaan (HS 11.10). Myös Valviran yksikönpäällikkö Kari Kunnas kaipaa lakiin huomattavia parannuksia.

”Toivomme sen olevan niin selkeä, että sitä voi valvoa. Tällä hetkellä mainontaa sääntelee kaksi pykälää, mutta olemme joutuneet kirjoittamaan pitkät ohjeet siitä, mitä ne tarkoittavat käytännön elämässä.”

Tuomisen mukaan väkevän alkoholin mainontaa ei olla vapauttamassa, mutta sääntelyä yritetään selkeyttää. Se tarkoittaa muutosta ”lievempään suuntaan”.

”Meillä on suunnitelmissa lieventää väkevien juomien mainontakieltoa valmistajien, tukkumyyjien ja ravintoloiden kohdalla niin, että cocktailin ja muiden vastaavien sanojen tulkinnasta päästäisiin eroon”, Tuominen valottaa.

Valviran Kunnas haluaisi esimerkiksi poistaa happy hourin mainontakiellon sekä antaa valmistajalle ja tukkumyyjälle oikeuden kertoa tuotteistaan. Kunnaksen mielestä lain sanamuodot ovat nyt tulkinnallisia.

”Jos vain todetaan, että väkevän alkoholijuoman mainonta on kielletty, mitä se tarkoittaa eri tilanteissa? Myös hyvän tavan vastainen tai kuluttajan kannalta sopimaton mainonta on kielletty. Nämä ovat hyvin vaikeita käsitteitä”, hän sanoo.

”Yksi tapa selkeyttää tilannetta on pykälien kääntäminen niin päin, että asioiden kieltämisen sijaan kerrottaisiin yksiselitteisesti, mikä on sallittua.”

Fakta

Mietojenkin juomien mainonta on rajoitettua

 Alkoholimainonnan rajoittamisen tarkoituksena on vähentää alkoholista aiheutuvia haittoja.

 Väkevien alkoholijuomien mainonta on ollut kiellettyä vuodesta 1977 alkaen. Se on sallittua vain poikkeustapauksissa, kuten väkeviä alkoholijuomia anniskelevissa ravintoloissa.

 Mietoja alkoholijuomia saa mainostaa rajoitetusti. Ulkomainonta ja alaikäisiin kohdistuva mainonta on kielletty.

 Alkoholimainonnan valvonta kuuluu ensisijaisesti aluehallintovirastoille. Valtakunnallisesti sitä valvoo Valvira.

Lain selkeyttämistä toivoo myös yrittäjä Tarja Palomäki, joka pyörittää Helsingissä viittä ravintolaa. Palomäen mukaan avi on kieltänyt joitain vuosia sitten hänen ravintoloiltaan drinkki-sanan käytön.

”Sen jälkeen emme ole muitakaan sanoja uskaltaneet viljellä. Nykyinen laki on todella epäselvä, täysin naurettava. Ylipäänsä se, että kielletään tiettyjä sanoja, on täysin näpertelyä”, hän sanoo.

”Emme saa antaa tietoa laadukkaammistakaan tuotteista, kuten muodissa olevista erikoisoluista. Sama koskee cocktaileja. Ne ovat todella trendikkäitä, mutta emme voi kertoa niistä asiakkaille. Avista saataisiin kyllä hyvä säästökohde. Voit laittaa tämän lehteen.”

Karhunen ehdottaa lain selkeyttämiseksi esimerkiksi kauppanimien kieltämistä. Tulkintariidoilta voitaisiin välttyä, jos Koskenkorvan, Bacardin ja muiden brändien nimet olisi kielletty ja muu sallittu.

”Tämä on tietenkin yksi vaihtoehto, jolla sanojen tulkinnasta päästäisiin eroon. Mutta on myös muita vaihtoehtoja”, Tuominen sanoo.

Hän ei halua vielä avata niitä.

Tuomisen mielestä alkoholilaki on sinänsä erittäin yksinkertainen: sen mukaan väkevien alkoholien mainonta on kielletty.

Ongelmia syntyy, kun ravintoloitsijat mainostavat esimerkiksi Irish coffeeta tai cocktailia. Viranomainen joutuu tällöin miettimään, onko kyseessä kiertotie väkevien mainostamiseen.

”Voi joutua helposti tilanteeseen, joka on kilpajuoksua tai kuin väittelyä lapsen kanssa. Kysytään, miksei tätä sanaa voi käyttää ja entä jos käyttäisin tätä. Ennen näitä masinoituja kohuja ajateltiin, että en sitten mainosta cocktailia, kun tiedän itse, että siinä on väkeviä.”

Testaa kuinka hyvin tunnet ravintoloiden myyntisääntöjä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat