Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pankin tiloissa sovitun asuntolainan voi jatkossa perua 14 päivässä – taustalla uusi EU-direktiivi

Uudet säädökset vahvistetaan presidentin esittelyssä perjantaina. Ne tulevat voimaan ensi vuoden alussa.

Kotimaa
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Asuntoluottojen peruutusoikeus laajenee siten, että ensi vuoden alusta lähtien on oikeus peruuttaa myös luotonantajan liiketiloissa tehty asuntoluottosopimus kahden viikon kuluessa.
Asuntoluottojen peruutusoikeus laajenee siten, että ensi vuoden alusta lähtien on oikeus peruuttaa myös luotonantajan liiketiloissa tehty asuntoluottosopimus kahden viikon kuluessa. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Asuntolainan ottajan mahdollisuudet peruuttaa lainasopimus laajenee, kun kuluttajansuojalakiin lisätään uusia säännöksiä asuntoluotoista ja kuluttajaluotoista.

Oikeusministeriössä valmistellut uudet säännökset perustuvat EU-direktiiviin. Ne vahvistetaan presidentin esittelyssä perjantaina. Säädökset tulevat voimaan ensi vuoden alussa.

Kuluttajansuojalakiin tulevat erityissäännökset koskevat sellaisia asuntoluottoja ja muita kuluttajaluottoja, joiden vakuudeksi annetaan asunto.

Asuntoluottojen peruutusoikeus laajenee siten, että ensi vuoden alusta lähtien on oikeus peruuttaa myös luotonantajan liiketiloissa tehty asuntoluottosopimus kahden viikon kuluessa.

Nykyisin peruuttamisoikeus koskee vain etämyynnissä ja kotimyynnissä tarjottuja asuntoluottoja.

Luotonantajan on vastaisuudessa vertailun helpottamiseksi annettava asuntoluottoa koskevat tiedot vakiomuotoisella lomakkeella ennen luottosopimuksen tekemistä.

Uutta on myös se, että kaikkia luotonantajia koskee luoton kytkykaupan kielto.

Luottotarjouksen ehtona ei saa olla, että kuluttajan pitää samalla tehdä sopimus toisesta palvelusta, kuten vakuutuksesta, joko luotonantajan tai tämän kanssa yhteistoiminnassa toimivan tahon kanssa.

Sen sijaa jatkossakin sallitaan yhdistetyt tarjoukset, joissa kuluttaja saa luoton edullisemmin ehdoin ostaessaan myös jonkin toisen palvelun. Kuluttajalla pitää halutessaan olla oikeus saada luotto myös ilman tämän lisäpalvelun ostamista.

Koron muuttamisen säännöksiä selvennetään niin, että kuluttajaluoton korko voi muuttua vain viitekoron muutosten mukaisesti, ja edellyttäen, että koron muuttamisesta on sovittu luottosopimuksessa. Muilla perusteilla lainan marginaalia tai kokonaiskorkoa ei saa muuttaa.

Asuntoluotossa luotonantajalla on oikeus periä marginaali kokonaan myös silloin, kun viitekorko on negatiivinen, jos luottosopimuksessa näin on sovittu.

Kuluttajaluoton lyhennyksestä perittävän suoraveloitusmaksun korotus ei saa olla suurempi kuin tosiasiallinen lisäys suoraveloituksen kustannuksissa.

Tulevaisuudessa vertaislainojen välittäminen edellyttää välittäjän rekisteröintiä Etelä-Suomen aluehallintovirastoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat