Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi saattaa ottaa haalarikamerat käyttöön koko maassa – video näyttää, kuinka kamera tallensi huppumiehen kiinnioton Stadin derbyssä

Haalarikameroiden käyttö voi laajentua Helsingistä koko maahan. Helsingin kokeilun tulokset ovat poliisin mielestä myönteisiä.

Kotimaa
 
Mies syytti poliisia liiallisesta voimankäytöstä Stadin derbyssä – poliisin kamerat tallensivat tilanteet
Mies syytti poliisia liiallisesta voimankäytöstä Stadin derbyssä – poliisin kamerat tallensivat tilanteet
Huppupäinen mies heitti kadulla savupanoksen HIFK:n ja HJK:n paikallisottelun yhteydessä Helsingissä 10. elokuuta 2016. Mies syytti myöhemmin poliisia liiallisesta voimankäytöstä kiinniottotilanteessa. Poliisin varusteisiin kiinnitetyt kamerat tallensivat tilanteen.

Poliisi harkitsee parhaillaan, tulevatko kenttäpoliisien haalareihin kiinnitettävät videokamerat valtakunnalliseen käyttöön. Tähänastiset kokemukset Helsingin kokeilusta ovat Poliisihallituksen ja pääkaupungin poliisilaitoksen mielestä myönteisiä.

Videotallenteita on kokeilun aikana käytetty hyväksi paitsi rikostutkinnassa myös sen selvittämiseksi, onko poliisi itse syyllistynyt liialliseen voimankäyttöön.

Poliisi on kokeillut kenttähenkilöstön haalareihin kiinnitettäviä kameroita noin kymmenen kuukauden ajan Helsingissä. Muualla maassa kameroita ei ole käytössä.

Joukkojenhallintapoliiseilla on vastaavalla tavalla toimivia kameroita myös kypärässä.

Laite tallentaa kaiken aikaa liikkuvaa kuvaa ja ääntä, kun poliisi liikkuu työvuoronsa aikana kaupungilla. Tallenteelle voi siten päätyä kuka tahansa, joka kohtaa poliisin kadulla tai muilla julkisilla paikoilla.

Tähän mennessä kameroiden tallentamia videoita on käytetty todisteena muutamien rikosten esitutkinnassa. Poliisi myöntää, että määrä on varsin pieni.

”Määrässä näkyy se, että kameroita on melko vähän”, sanoo Helsingin poliisin ylikomisario Jussi Huhtela.

Huhtelan mukaan videotallenteita on käytetty ainakin joidenkin pahoinpitelytapausten selvittämisessä hyväksi.

Lisäksi niitä on hyödynnetty myös sellaisissa tapauksissa, joissa poliisia on syytetty liiallisesta voimankäytöstä esimerkiksi kiinniottotilanteessa.

”Tiedossani on kaksi tällaista tilannetta. Kameran avulla voitiin osoittaa jälkeenpäin, että poliisi toimi niissä tilanteissa asianmukaisesti”, Huhtela sanoo.

Juttuun liitetty video näyttää toisen näistä tapauksista. Siinä poliisin haalari- ja kypäräkamerat tallensivat tilanteen, jossa huppupäinen mies heitti savupanoksen HIFK:n ja HJK:n jalkapallo-ottelun yhteydessä Helsingissä 10. elokuuta.

Kiinniottotilanteen yhteydessä mies kiisti heittäneensä savupanosta.

Myöhemmin hän kanteli poliisin liiallisesta voimankäytöstä ja väitti, että poliisi väänsi hänen kättään erittäin voimakkaasti. Kiinniottovideon julkaisi ensimmäisenä Iltalehti.

Toisessa tilanteessa eräs mies syytti poliisia liiallisesta voimankäytöstä yksityisasunnossa, kun poliisi haki hänet mukaansa. Huhtelan mukaan mies vastusteli poliisia ja väitti, ettei poliisi esimerkiksi antanut hänen laittaa kenkiä jalkaan.

Huhtelan mukaan video todistaa poliisin toimineen asianmukaisesti myös tässä tapauksessa. Videolta kuuluu poliisin mukaan myös se, kuinka poliisi kehottaa useasti miestä laittamaan kengät jalkaansa.

Huhtelan mukaan kuvaaminen parantaa sekä kansalaisten että poliisien oikeusturvaa.

Kameran on tarkoitus erottua selvästi virka-asusta, jotta ihmiset tietävät, että poliisi kuvaa heitä. Poliisi uskoo, että se vähentää kahakointia poliisia vastaan.

Järjestelmä tuhoaa tallennetun kuva- ja äänimateriaalin työvuoron jälkeen, jos materiaalin säilyttämiselle ei ole jotain tiettyä syytä kuten rikoksen selvittäminen.

Helsingin poliisilaitoksen käytössä on kolmisenkymmentä kameraa. Niiden käyttäjiksi on koulutettu hieman alle sata poliisia.

Poliisihallitus selvittää parhaillaan Helsingin poliisin käyttökokemusten perusteella sitä, kannattaako laitteita ottaa valtakunnalliseen käyttöön, millaisia mahdollisia lainmuutoksia se edellyttäisi ja millaista teknologiaa on tarjolla.

Poliisi pohtii myös sitä, miten vastaavalla tavalla kuvattua videokuvaa voitaisiin välittää kentältä reaaliajassa operaatioita johtavien poliisien käytettäväksi kentältä.

”Helsingin pilotoinnista saadut kokemukset ovat pääsääntöisesti positiivisia. Saman suuntaisia kommentteja on tullut myös muiden maiden poliiseilta. Tätä edistetään nyt melko kiireellisellä aikataululla, mutta haluamme selvittää kaikki asiat perinpohjaisesti ennen kuin toiminta laajenee muualle”, sanoo Poliisihallituksen ylitarkastaja Sami Hätönen.

Petri Puromies / HS
Helsingin poliisin koekäytössä on kolmisenkymmentä haalarikameraa.
Helsingin poliisin koekäytössä on kolmisenkymmentä haalarikameraa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat