Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uskonveljiin samaistuminen ajaa suomalaisia musliminuoria Syyrian ja Irakin konfliktialueille

Perjantaina julkaistun tutkimuksen mukaan syrjäytyminen ei selitä konfliktialueille lähtemistä.

Kotimaa
 
Espoolainen Ali lähti Syyriaan joulukuussa 2012.
Espoolainen Ali lähti Syyriaan joulukuussa 2012.

Suomalaislähtöisiä musliminuoria on matkustanut Syyriaan ja Irakiin, koska he samaistuvat voimakkaasti konfliktialueiden muslimeihin, kertoo valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarjassa ilmestynyt tutkimus. Sen mukaan konfliktialueiden vetovoima syntyy erityisesti nuorten halusta puolustaa ”muslimiveljiä” ja ”-sisaria”.

Tutkimukseen osallistuneet kokevat, että uskostaan kiinni pitäviin muslimeihin kohdistuisi väkivaltaa, vainoa ja torjuntaa niin paikallisesti kuin maailmanlaajuisestikin.

Perjantaina julkaistu Suomesta Syyrian ja Irakin konfliktikentälle suuntautuva liikkuvuus -tutkimus perustuu alueille matkustamiseen kytköksissä olevien ihmisten haastatteluihin ja heidän viestintäänsä sosiaalisessa mediassa.

Tutkijoiden mukaan Suomessa ei ole aiemmin toteutettu jihadistista vierastaistelijailmiötä käsittelevää tutkimusta.

Tutkimuksen mukaan Suomesta Syyriaan matkustaneiden taustat vaihtelevat. He ovat ennen lähtöään asuneet eri puolilla Suomea, edustavat eri kansallisuuksia ja etnisiä ryhmiä. Heidän joukossaan on syntyperäisiä suomalaisia ja ulkomailla syntyneitä ihmisiä.

Tutkimuksen mukaan syrjäytymistä ja marginalisoitumista on pidetty keskeisenä syynä väkivaltaiseen radikalisoitumiseen erityisesti manner-Euroopassa.

Syrjäytyminen ei kuitenkaan ole Suomessa kerätyn aineiston perusteella keskeinen taustatekijä, joka selittäisi motiiveja matkustaa Syyrian konfliktialueelle, tutkijat kirjoittavat.

Heidän mukaansa haastateltaville on tunnusomaista pikemminkin aktiivisuus työelämässä, opinnoissa ja kansalaisyhteiskunnassa, kuten esimerkiksi islamilaisissa järjestöissä.

Tutkijat kuvailevat Syyriaan matkustamista ”välietapiksi prosessissa, jossa nuoret etsivät vastauksia itseään askarruttaviin kysymyksiin sekä rakentavat ja uudelleenmäärittelevät uskonnollisia kantojaan”.

Tutkijoiden mukaan aineisto viittaa siihen, että Suomessa ei ole internetissä toteutettavaa järjestelmällistä rekrytointitoimintaa.

He pitävät kuitenkin erittäin todennäköisenä, että konfliktialueille matkustaneet ja ääriliike Isisiin liittyneet ovat yrittäneet rohkaista tai rekrytoida lähipiiriinsä kuuluvia ihmisiä Suomessa sosiaalisen median kautta.

Viranomaiset ovat aiemmin arvioineet, että Suomesta olisi matkustanut Syyriaan ainakin 70 ihmistä.

Lokakuussa 2014 HS:n Kuukausiliite kirjoitti kolmesta Suomessa kasvaneesta nuoresta, jotka olivat lähteneet Syyriaan ja liittyneet Isisiin.

Tutkijoiden mielestä tehokkain keino ehkäistä väkivaltaista radikalisoitumista on myötävaikuttaa yhteiskunnallisen ilmapiirin syntymiseen, jossa ”erilaiset islamin suuntaukset ymmärretään muiden järjestäytyneiden uskonnollisten ryhmien tavoin tasaveroiseksi partneriksi”.

Muslimijärjestöjen pitäisi voida kokea, että ne ovat Suomessa taloudellisesti, poliittisesti ja sosiaalisesti tasaveroisessa asemassa muiden uskonnollisten järjestöjen kanssa, tutkijat kirjoittavat.

He myös esittävät, että islamilaisten järjestöjen ja suomalaisyliopistojen sekä korkeakoulujen yhteistyötä olisi lisättävä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat