Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus luopuu kovaa kritiikkiä saaneesta suunnitelmastaan: Vammaispalveluihin ei tule 75 vuoden ikärajaa

Ikäraja olisi koskenut vammaisten liikkumista tukevia palveluja, henkilökohtaista apua ja päivätoimintaa.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Juha Rehula
Juha Rehula Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Hallitus luopuu kohua herättäneistä suunnitelmistaan säätää 75 vuoden yläikäraja vammaispalveluihin, perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) sanoi perjantaina.

Rehula kertoi johtopäätöksensä sen jälkeen kun sosiaali- ja terveysministeriön asettama selvitysmies, Kynnys ry:n toiminnanjohtaja Kalle Könkkölä oli perjantaina jättänyt raporttinsa vaihtoehtoisista säästökeinoista vammaispalveluihin.

Ikäraja olisi koskenut vammaisten liikkumista tukevia palveluja, henkilökohtaista apua ja päivätoimintaa. Könkkölä esittää, että vammaispalvelulain mukaisia kuljetuspalveluja saavat henkilöt säilyttäisivät oikeutensa myös ikääntyessään.

Jos toimintarajoite ja vaikeus käyttää julkista joukkoliikennettä johtuisivat pääosin korkeasta iästä, tätä oikeutta ei olisi. Heillä olisi kuitenkin sosiaalihuoltolain nojalla oikeus vähintään 36 yhdensuuntaiseen matkaan vuodessa.

Vaihtoehtoja liikkumisen tuelle olisivat Könkkölän esityksessä muun muassa leasing-auto ja henkilökohtaisen budjetin matkakukkaro.

Könkkölä esittää keinoja yhteensä 74 miljoonan euron säästöiksi, joista 30 miljoonaa kertyisi liikkumisen tuesta. Suurin säästö tulisi kuitenkin verotuksen invalidivähennyksen poistosta, 32 miljoonaa euroa.

Könkkölän mielestä verotuet eivät ole oikea tapa tukea vammaisia, vaan säästyvät rahat olisi tarkoituksenmukaisempaa kohdistaa itse palveluihin.

Luonnos uudeksi vammaisten henkilöiden erityispalveluja koskevaksi laiksi on tarkoitus saada lausuntokierrokselle ensi keväänä ja eduskuntaan vuoden päästä. Se tulisi voimaan 2019.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat