Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olli Rehn ja Marja Nykänen Suomen Pankin johtokuntaan – Rehn jatkaa elinkeinoministerinä vuoden loppuun

Kummankin uuden johtajan toimikausi Suomen Pankissa alkaa helmikuun alussa 2017, uusi elinkeinoministeri valitaan kahden viikon päästä.

Kotimaa
 
Olli Rehn ja Marja Nykänen
Olli Rehn ja Marja Nykänen
Ketkä?

Olli Rehn

 Keskustan 54-vuotias kansanedustaja, elinkeinoministeri.

 Filosofian tohtori, kansanedustaja 1991–1995, Euroopan parlamentin jäsen 1995–1996 ja 2014–2015.

 EU:n komission jäsen 2004–2014. Toimi ensin laajentumisesta vastaavana ja myöhemmin talous- ja raha-asioista vastaavana komissaarina.

Marja Nykänen

 Finanssimarkkinoita eli muun muassa pankkeja ja vakuutusyhtiöitä valvovan Finanssivalvonnan (Fiva) apulaisjohtaja, 54-vuotias.

 Oikeustieteen kandidaatti ja varatuomari.

 Fivassa vuodesta 2010, sitä ennen pääosin Nordean palveluksessa.

 Vastasi pankissa viimeksi konsernin luottosalkun laadun valvonnasta.

Keskustassa ministerinimitystä kärkkyvät joutuvat pureskelemaan kynsiään vielä hetken, sillä perjantaina Suomen Pankkiin nimitetylle elinkeinoministeri Olli Rehnille (kesk) nimitetään seuraaja vajaan kahden viikon päästä, 27. lokakuuta.

Varsinaisiin ministerin tehtäviin seuraaja pääsee vasta ensi vuoden puolella, sillä Rehn aikoo jatkaa hallituksessa ja elinkeinoministerinä vuoden loppuun asti. Rehn kertoi sopineensa asiasta pääministeri Juha Sipilän (kesk) kanssa.

Rehnin toimikausi Suomen Pankissa alkaa helmikuun alussa 2017.

Rehnin valinnan tehnyt eduskunnan pankkivaltuusto ei ottanut kantaa siihen, miten pitkään Rehnin olisi sopivaa jatkaa ministerinä. Pankkivaltuuston puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk) katsoo asian kuuluvan pääministerin päätettäväksi.

Pankkivaltuuston ja nimityksiä valmistelleen työjaoston jäsen, kansanedustaja Jutta Urpilainen (sd) sen sijaan olisi suonut, että Rehn jättäisi hallituksen mahdollisimman pian.

”Kaikki tietävät, että hän on poistumassa, joten hän on ministerinä hieman lame duck (rampa ankka). Ja toisaalta pankin riippumattomuuden kannalta. Olisi selkeämpää, että hän jäisi ministerin tehtävästä pois ja alkaisi orientoitua tähän uuteen tehtävään”, Urpilainen sanoi.

Eduskunnan pankkivaltuusto nimitti perjantaina Rehnin lisäksi Suomen Pankin johtokuntaan Marja Nykäsen, joka toimii nykyisin apulaisjohtajana Finanssivalvonnassa. Hänenkin kautensa alkaa helmikuun alussa.

Matti Vanhasen mukaan Nykäsen ja Rehnin valinta oli valtuustossa yksimielinen. Pankkiin oli 19 hakijaa, joista osa oli hakenut vain toista paikkaa, osa molempia.

Jutta Urpilaisen mukaan pankkivaltuusto katsoi ensisijaisesti hakijoiden pätevyyttä ja haki sopivaa tiimiä nykyisen pääjohtajan Erkki Liikasen rinnalle.

Näin päädyttiin siihen, että toisen hakijan toivottiin edustavan raha- ja talouspoliittista osaamista, ja toisen rahoitusmarkkinoiden ja pankkisektorin osaamista.

Urpilainen sanoo, että Nykäsen sukupuoli ”ei ollut haitaksi, mutta ei ensisijainen tekijä”. Suomen Pankin johtokunnassa ei ole ollut naista vuoden 2010 jälkeen.

Matti Vanhanen kehui Marja Nykäsen pitkää pankkialan kokemusta niin yksityiseltä pankkisektorilta kuin Finanssivalvonnasta. Nykänen on koulutukseltaan juristi.

”Hänellä on kokemusta molemmilta puolilta pöytää. Tällä oli suuri vaikutus ratkaisuun”, Vanhanen sanoo.

Lomalta Slovakiasta tavoitettu Marja Nykänen sanoo HS:lle, että hakuprosessi oli positiivinen kokemus.

”Tietysti jos jotain paikkaa hakee, sen myös silloin haluaa saada”, Nykänen sanoo. Hän ei myönnä olevansa yllättynyt.

”Jos olisin saanut lottovoiton, voisin sanoa olevani yllättynyt”, hän naurahtaa.

Nykänen arvioi, että hänen kokemuksensa sekä yksityiseltä että julkiselta puolelta sekä vahva riskienhallinnan tuntemus painoivat valinnassa.

Olli Rehn järjesti perjantaina tiedotustilaisuuden, jossa hän kertoi, ettei siirry keskuspankkiin ainakaan motivaation puutteen takia.

”Halusin lähteä kentälle, jonka koen leipälajikseni”, Rehn sanoi.

Rehn on opiskellut kansantaloustiedettä ja väitellyt tohtoriksi pienten eurooppalaisten talouksien talousstrategiasta.

EU:n komission jäsenenä hän vastasi talous- ja raha-asioista ja oli paljon esillä eurokriisin kriittisimpinä hetkinä.

Rehn kertoo kunnioittavansa Suomen Pankin itsenäisyyttä.

”Itsestään selvää on, että en kommentoi ministerinä Suomen Pankin toimialaan liittyviä asioita”, Rehn sanoi. ”En toki valtioneuvoston jäsenenä kommentoisi rahapolitiikkaa muutenkaan.”

”Toivon, että Suomen talouden arvioinnissa valtioneuvosto ja Suomen Pankki toimivat kuitenkin hyvässä yhteistyössä – tietenkin kummankin itsenäisyyttä kunnioittaen.”

Pankin johtokunnassa on nyt kolme jäsentä: pääjohtaja Erkki Liikanen, 66, sekä jäsenet Pentti Hakkarainen, 58, ja Seppo Honkapohja, 65.

Hakkaraiselle tulee kolmas viiden vuoden kausi täyteen tammikuun 2017 lopussa. Seppo Honkapohjalle tulee vuoden 2017 lopussa täyteen toinen kausi, eikä hän hae jatkokautta.

”Väliaikaisesti tulee nyt neljän jäsenen johtokunta. Pankin säännöt sallivat sen”, Vanhanen sanoo.

Jompikumpi uusista johtokunnan jäsenistä valitaan myöhemmin talvella Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtajaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat