Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kysely: Puolueet kannattavat osittain ilmaista varhaiskasvatusta

Varauksettomimmin yli kolmevuotiaiden maksuttomaan osapäiväiseen varhaiskasvatukseen suhtautuvat kokoomus, Rkp ja vasemmistoliitto, kertoo opetusalan ammattijärjestön OAJ:n kysely.

Kotimaa
 
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Lapset leikkivät Franzenian päiväkodissa Helsingissä elokuussa.
Lapset leikkivät Franzenian päiväkodissa Helsingissä elokuussa. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HS
Fakta

Roimia korotuksia ei tehty

 Päivähoitomaksuun vaikuttavat perheen tulot ja koko. Kokopäivähoidosta maksetaan Kuntaliiton mukaan keskimäärin 157 euroa kuussa.

 Korkein päivähoitomaksu on 290 euroa kuussa. Sen joutuu maksamaan, jos esimerkiksi kolmihenkisen perheen tulot ovat yli 4815 euroa kuussa.

 Hallitus suunnitteli päivähoitomaksuihin roimia korotuksia, mutta lopulta niitä ei tehty. Pienituloisempien, etenkin yksinhuoltajaperheiden päivähoitomaksuja alennetaan.

 Nykyään 16 prosentilla lapsista päivähoito on maksutonta vanhempien pienten tulojen tai muiden syiden, kuten lastensuojelun asiakkuuden vuoksi.

Puolueet näyttävät kannattavan laajasti yli kolmevuotiaiden varhaiskasvatuksen muuttamista osittain ilmaiseksi, selviää opetusalan ammattijärjestön OAJ:n eduskuntapuolueille tekemästä kyselystä.

OAJ on esittänyt, että yli kolmevuotiaiden varhaiskasvatus muutettaisiin osapäiväisesti maksuttomaksi. Järjestön kyselyssä puolueet ovat vastanneet asteikolla 1–10, ovatko he ehdotuksesta täysin samaa vai eri mieltä.

Kokoomus, Rkp ja vasemmistoliitto olivat täysin samaa mieltä OAJ:n ehdotuksen kanssa.

Nihkeimmin asiaan suhtautuivat keskusta ja perussuomalaiset, mutta nekin kallistuivat vastauksissaan samaa mieltä olemisen puolelle.

”Maksutonta varhaiskasvatusta ei ainakaan tyrmätä. Siinä on sävyeroja, että jotkut kannattavat sitä hyvin selkeästi ja toiset ovat varautuneempia”, OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka arvioi.

Puolueet saivat itse valita, vastataanko kyselyyn puoluetoimistolta vai eduskuntaryhmästä. Jokaiselta puolueelta saatiin yksi vastaus.

Puolueiden kannatus yli kolmevuotiaiden osittain maksuttomalle varhaiskasvatukselle on hieman yllättävää ja ristiriitaista, sillä subjektiivista päivähoito-oikeutta on juuri rajattu työttömien ja perhevapaalla olevien vanhempien lapsilta. OAJ:n Misukka myöntää tämän.

Misukan mukaan puolueilla voi olla erilaisia käsityksiä siitä, kuinka monta tuntia maksutonta varhaiskasvatusta lapsille pitäisi tarjota. OAJ kannattaa viittä tuntia päivässä.

Misukka pitää kyselyn tulosta merkittävänä ilmapiirin muutoksena.

”Vaikuttaa siltä, että puolueet ovat kääntymässä sille kannalle, että pitkällä tulevaisuudessa kaikilla olisi universaali oikeus varhaiskasvatukseen kuten esiopetukseen ja peruskouluunkin”, hän tulkitsee.

Keskustelussa on ollut viime aikoina se, miten perhevapaajärjestelmää kannattaisi uudistaa ja pitäisikö kotihoidon tuki lopettaa tai sen kestoa lyhentää. Misukan mielestä varhaiskasvatuksen maksuttomuutta pitäisi miettiä samassa yhteydessä.

”Kun perhe miettii, viekö lapsen päiväkotiin vai hoitaako häntä kotona, ratkaisuun vaikuttaa muun muassa kotihoidon tuki, varhaiskasvatuksen hinta ja se, miten laadukkaaksi se koetaan.”

Suomessa varhaiskasvatukseen osallistuu vähemmän lapsia kuin monissa muissa Euroopan maissa. Tällä hetkellä päivähoidossa on 63 prosenttia kolmevuotiaista, 68 prosenttia neljävuotiaista ja 72 prosenttia viisivuotiaista lapsista.

Varhaiskasvatus on ilmaista yli kolmevuotiaille useissa Euroopan maissa. Esimerkiksi Ruotsissa sitä tarjotaan maksuttomasti lapsille 15 tuntia viikossa.

Misukan mukaan laadukkaalla varhaiskasvatuksella on osoitettu olevan valtava vaikutus lapsen myöhempään oppimiseen ja jopa työllistymiseen ja toimeentuloon.

”Se tasoittaa eroja lasten ja perheiden välillä. Kun lapset pääsevät opettelemaan jo pienenä ryhmässä olemisen taitoja, koulussa perustaidot esimerkiksi siitä, miten ollaan toisten kanssa ja säädellään tunteita, ovat jo kehittyneet.”

Kuntaliitto laski syksyn alussa, että yli kolmevuotiaiden ilmaisesta päivähoidosta syntyisi kunnille yli 300 miljoonan euron kustannukset.

Ville-Veikko Kaakinen / HS
Lapset leikkivät Franzenian päiväkodissa Helsingissä elokuussa.
Lapset leikkivät Franzenian päiväkodissa Helsingissä elokuussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat