Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomesta Isisin riveihin lähteneet pettyivät – ”Miten haavoittaminen ja murhaaminen muuttuu yhtäkkiä hyveeksi”

Supo on tunnistanut noin 70 Suomesta Syyrian taistelu­alueelle lähtenyttä. Vain harva on ollut syrjäytynyt. Moni on ollut aktiivinen töissä opinnoissa ja järjestöissä.

Kotimaa
 
Espoolainen Ali lähti Syyriaan joulukuussa 2012.
Espoolainen Ali lähti Syyriaan joulukuussa 2012.

Syrjäytyminen ei selitä musliminuorten motiiveja matkustaa Syyrian ja Irakin konfliktialueille, kuten aiemmin on luultu.

Sen sijaan osalle lähtijöistä on ollut ominaista aktiivisuus työelämässä, opinnoissa ja erityisesti islamilaisissa järjestöissä, kertoo perjantaina julkistettu tutkimus. Isisiin liittyneiden joukossa on kuitenkin ollut syrjäytyneisyyttä. Osalla heistä on ollut myös rikollista taustaa.

Suojelupoliisi on tunnistanut vuodesta 2012 lähtien noin 70 Suomesta Syyrian taistelualueelle lähtenyttä ihmistä. Tutkimuksessa ei löydetty heille yhtenäistä sosiaalista profiilia.

Joukko on kirjava: he ovat asuneet eri puolella Suomea ja edustavat eri kansallisuuksia ja etnisiä ryhmiä. Joukossa on syntyperäisiä suomalaisia ja ulkomailla syntyneitä. Koulutustasotkin vaihtelevat.

Marko Juntusen, Karin Creutz-Sundblomin ja Juha Saarisen Suomesta Syyrian ja Irakin konfliktikentälle suuntautuva liikkuvuus -tutkimuksessa pyrittiin etsimään syitä, miksi suomalaisia musliminuoria on onnistuttu houkuttelemaan konfliktialueille. Keskeinen tutkimustulos oli se, että radikalisoituminen ei ole Suomessa lopullista ideologian omaksumista, vaan prosessi jossa nuoret rakentavat uskonnollisia kantojaan.

Haastattelu-, havainnointi- ja verkkoaineistoon perustuneessa tutkimuksessa ilmeni, että lähtemiseen liittyy tarve auttaa muslimeja. Monien osalta lähtö oli kuitenkin tapahtunut puutteellisen tiedon varassa.

Monet haastatellut katsoivat, että Isisin toiminta on kääntynyt sitä itseään vastaan. He ilmaisivat pettyneensä Isisin tapaisten liikkeiden strategioihin ja toimintatapoihin. Osa aiemmin Isisiä kannattaneista haastatelluista ei enää löydä Isisin toiminnalle uskonnollista oikeutusta.

Tutkimukseen osallistuneilta ei myöskään herunut ymmärrystä aseellisille iskuille läntisiä ”pehmeitä kohteita” vastaan. Tutkijat kertovat, että tällaisen aseellisen toiminnan tuomitseminen oli kaikissa ryhmissä yksimielistä.

”En tajua, mitä tekemistä jollain kahvilassa istuvilla ihmisillä toisessa maassa on sen kanssa, mitä Syyriassa tai Irakissa tapahtuu, niin että heidän haavoittaminen ja murhaaminen muuttuu yhtäkkiä hyveeksi”, sanoi eräs haastateltava, jota oli Suomessa tutkittu terrorismirikostutkinnassa.

Tutkimuksessa ilmeni, että erityisesti kahden ja kolmen hengen pienryhmillä oli keskeinen merkitys sen kannalta, kuka todellisuudessa lähti konfliktialueille.

Lähtijöissä oli niin avio- kuin ystäväpareja. Useat lähteneet olivat sukulaisia.

Tutkijat eivät löytäneet Suomesta järjestelmällistä rekrytointitoimintaa tietoverkoista. He pitävät kuitenkin todennäköisenä, että lähtijät ja Isisiin liittyneet ihmiset ovat rohkaisseet tai rekrytoineet tuttujaan sosiaalisen median välityksellä.

Tutkimuksessa suositellaan, että tehokkain tapa ehkäistä väkivaltaista radikalisoitumista on myötävaikuttaa sellaisen yhteiskunnallisen ilmapiirin kehittymiseen, jossa eri islamilaiset suuntaukset ymmärretään tasaveroiseksi muiden uskontokuntien kanssa.

Suomessa järjestetään iso Syyria-avustuskokous – sodan uhreja autetaan miljardeilla

Suomessa järjestään merkittävä Syyrian avustuskokous alkuvuodesta. Kokouspaikkana on Helsinki.

Helmikuussa Lontoossa järjestetyssä tapaamisessa kymmenet maat ja järjestöt lupautuivat auttamaan Syyrian sodan uhreja vajaalla kymmenellä miljardilla eurolla. Lontoossa Suomen lupaus Syyrialle oli yhteensä 25 miljoonaa euroa.

Suomessa järjestettävästä kokouksesta kerrottiin perjantaina, UNHCR:n johtajan Filippo Grandin Helsingin-vierailun yhteydessä.

Grandin mukaan ”kyseessä on tärkeä ohjelma, jolle pitää antaa korkea profiili”.

”Olemme tästä hyvin iloisia”, Grandi sanoi Helsingissä.

Helsingin kokouksessa on tarkoitus kertoa siitä, kuinka Lontoossa luvatut varat tullaan käyttämään vuosina 2017 ja 2018. Kaupunkiin ovat tulossa YK:n pakolaisjärjestö UNHCR, kehitysjärjestö UNDP sekä humanitaarisen avun koordinointijärjestö OCHA.

Kokoukseen on mahdollisesti osallistumassa myös Pohjoismaiden ministereitä. Tilaisuutta isännöi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok).

”Olemme keskustelleet konferenssin isännöinnistä pohjoismaisten kumppaneidemme kanssa. Tämä on askel eteenpäin”, Mykkänen totesi perjantaina.

Ministerin mukaan neuvottelut avustuskonferenssista jatkuvat ensi viikolla.

Kyse ei ole yksin humanitaarisesta avusta sodan uhreille.

Varoja on tarkoitus suunnata myös sodan jälkeiseen aikaan sekä avustaa Syyrian lähimaita, joihin suurin osa sodan pakolaisista on paennut. Helsingissä YK:n järjestöt kertovat tarkemmista suunnitelmista.

Aloite kokouksen järjestämiseksi Helsingissä tuli ulkoministeriön mukaan UNDP:ltä.

Syyrian sota on jatkunut jo yli viisi vuotta. Sodassa on kuollut satojatuhansia ja miljoonat ovat joutuneet pakenemaan väkivaltaa.

Neuvottelut sodan päättymisestä eivät ole edenneet, eikä tulitauostakaan ole tietoa. Edellinen lyhyt tulitauko päättyi syyskuussa avustuskuljetuksen pommitukseen.

Tulitauon päättymisen jälkeen Syyrian armeija aloitti Venäjän tuella massiivisen sotilasoperaation Itä-Aleppon takaisin valtaamiseksi kapinallisilta. Pommituksen kohteiksi ovat joutuneet muun muassa sairaalat sekä muut siviilikohteet. Kaupungissa on saarroksissa noin 250 000 ihmistä.

Täsmennys 15.10. kello 11.15: Tässä jutussa kirjoitettiin aiemmin, että Syyriaan, Irakiin ja terroristijärjestö Isisin riveihin lähteneet suomalaiset musliminuoret eivät ole olleet syrjäytyneitä. Isisiin liittyneiden joukossa on kuitenkin syrjäytyneisyyttä. Osalla heistä on myös rikollista taustaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat