Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esitys Lex Lindströmistä loppusuoralla: eläkkeelle pääsevien kuukausitulot nousemassa jopa 200 euroa, mukaan entistä isompi joukko iäkkäitä

Eläkelaki maksaa 34 miljoonaa euroa. Mukaan pääsevät 60 vuotta viimeistään 31.8.2016 täyttäneet pitkäaikaistyöttömät.

Kotimaa
 
Roni Rekomaa
Perussuomalaisten oikeus- ja työministeri Jari Lindström on ajanut yli 60-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömien eläkeuudistusta.
Perussuomalaisten oikeus- ja työministeri Jari Lindström on ajanut yli 60-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömien eläkeuudistusta. Kuva: Roni Rekomaa
Fakta

Työttömyys pitkittyy

 Suomessa oli heinäkuussa 378 400 työtöntä työnhakijaa.

 Pitkäaikaistyöttömiä eli yhtäjaksoisesti vähintään vuoden työttömänä työnhakijana olleita oli heinäkuussa 127 200, mikä on 14 100 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

 Heinäkuussa Suomessa oli 34 900 yli 60-vuotiasta pitkäaikaistyötöntä. Heistä noin 4 800 on ollut työttömänä yli viisi vuotta.

Hallituksen esitys iäkkäiden pitkäaikaistyöttömien eläkelaista Lex Lindströmistä on loppusuoralla.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps) mukaan nimetyllä lailla päästetään lähes yhtäjaksoisesti viisi vuotta työttöminä olleet yli 60-vuotiaat eläkkeelle ennen kuin he tulevat varsinaiseen vanhuuseläkeikään.

HS:n haltuunsa saaman esitysluonnoksen mukaan keskimääräisen eläketuelle pääsevän pitkäaikaistyöttömän nettotulot nousevat jopa 200 eurolla kuukaudessa.

Tämä johtuu siitä, että he siirtyvät työmarkkinatuelta eläketuen piiriin. Lisäksi etuuksia käsitellään eri tavalla kunnallisverotuksessa ja eläkkeensaajan asumistuki on keskimäärin yleistä asumistukea korkeampi.

Esitysluonnos on lähestulkoon valmis. Sen pitäisi olla hallituksen käsittelyssä parin viikon kuluessa.

Työ- ja elinkeinoministeriössä (TEM) kaavailtiin HS:n tietojen mukaan alustavasti, että eläketuelle pääsisivät ne yli viisi vuotta työttöminä olleet, jotka täyttivät 60 vuotta 1.1.2016 mennessä.

Hallituksen esityksessä raja on kuitenkin vedetty tämän vuoden elokuun loppuun. 1.9.2016 tai sitä myöhemmin 60 vuotta täyttäneet pitkäaikaistyöttömät eivät siis pääsisi erillispäätöksellä eläkkeelle ennen varsinaista vanhuuseläkeikää.

Lex Lindströmin eläketuen piiriin tulee ensi vuonna noin 5 300 henkilöä. Eläketuen saajien määrän arvioidaan laskevan vuoteen 2020 mennessä noin 2 100 henkilöön, kun ihmiset siirtyvät vanhuuseläkkeelle. Viimeiset eläketuet maksettaisiin vuonna 2021.

Hallitus arvioi syksyn budjettiriihessä, että Lex Lindströmin kustannukset ovat noin 30 miljoonaa euroa. Arvio on pitänyt hyvin, koska lakiesityksessä nettokustannusten julkiselle sektorille arvioidaan olevan vuosina 2017–2021 yhteensä 34 miljoonaa euroa.

Syksyn budjettiriihessä perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini linjasi, että Lex Lindström on puolueen ehdoton tavoite, joka aiotaan ajaa läpi.

Monet sosiaalipolitiikan asiantuntijat ovat suhtautuneet lakiin kriittisesti. Asiantuntijoiden mielestä ikääntyneiden ja pitkään työttöminä olleiden siirto suoraan eläkkeelle on taka-askel, antaa väärän viestin ja kertoo periksi antamisesta työttömyydelle.

Hallituspuolueista ainakin kokoomus on myös ollut epäilevällä kannalla. Kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi elokuussa, ettei laista voi tehdä automaatiota.

Suomessa oli heinäkuussa 34 900 yli 60-vuotiasta pitkäaikaistyötöntä eli yli vuoden työttömänä työnhakijana ollutta. Heistä noin 4 800 on ollut työttömänä yli viisi vuotta.

TEM:n arvion mukaan tällaisista yli 60-vuotiaista pitkäaikaistyöttömistä vain noin prosentti on myöhemmin työllistynyt.

Lex Lindströmiä vastaavan kertaluonteisen uudistuksen ajoi vuonna 2005 läpi Sdp:n entinen kansanedustaja Ilkka Taipale. Tuolloin noin 4 000 eläkkeelle päässeen kriteerit olivat 57 vuoden ikä ja 10 vuoden työttömyys.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat