Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus paljastaa Supon tiheän verkon radikalisoituneiden muslimien ympärillä – seurauksena ahdistusta ja vainoharhaisuutta

Suojelupoliisi ei kommentoi tutkimuksessa ilmenneitä väitteitä.

Kotimaa
 
Sami Kero HS
Tutkimukseen osallistuneet pelkäävät Supon elektronista valvontaa.
Tutkimukseen osallistuneet pelkäävät Supon elektronista valvontaa. Kuva: Sami Kero HS

Valtioneuvoston uusi raportti paljastaa, kuinka tiuha verkko suojelupoliisilla (Supo) on radikalisoituneiden suomalaisten musliminuorten ja heidän lähipiiriensä ympärillä. HS uutisoi raportista perjantaina.

Valtioneuvoston kanslian teettämässä Suomesta Syyrian ja Irakin konfliktikentälle suuntautuva liikkuvuus -tutkimuksessa kerrotaan, kuinka turvallisuudesta vastaavien viranomaisten seurantaan joutuminen on aiheuttanut muslimeissa ahdistusta, epäluuloja ja vainoharhaisuutta.

Raportin ovat kirjoittaneet Marko Juntunen, Karin Creutz-Sundblom ja Juha Saarinen.

Tutkimuksessa on selvitetty, miksi ja miten Syyriassa ja Irakissa toimivien aseellisten järjestöjen on onnistunut houkutella toimintaansa mukaan musliminuoria Suomesta.

Tutkimus perustuu alueelle lähteneisiin kytköksissä olevien henkilöiden haastatteluihin ja viestintään sosiaalisessa mediassa. Siihen osallistuneiden mielestä Suomen viranomaisten toiminta on ylimitoitettua ja perustuu kehnoon asiantuntemukseen.

Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että heidän tarkoituksenaan ei ole ollut arvioida, kuinka totuudenmukainen ja perusteltu haastateltujen näkemys viranomaisten toiminnasta on, vaan ymmärtää tilanteen aiheuttamia seurauksia.

Tutkijoiden mielestä ”on ymmärrettävää, että suojelupoliisin tai rikospoliisin seurantaan joutuvan ihmisen näkemykset viranomaistoiminnasta eivät ole mairittelevia”.

Tutkimukseen haastateltujen kokemukset ja mielipiteet Suposta ja viranomaisista ovatkin karun suoria:

”Nyt ei pysty tekee mitään normaalia toimintaa ilman, että viranomaiset kiinnostuvat – muistuttaa pelottavan paljon natsi-Saksan ilmapiiriä, kun kaikki toiminta leimataan ja on eri ehtoja joillekin”, lausui eräs Syyriaan matkustaneen lähipiiriin kuuluva henkilö tutkijoille.

Lähes kaikilla tutkimukseen osallistuneilla henkilöillä oli kokemuksia suojelupoliisista, sillä Supo oli kutsunut heidät keskusteluihin. Haastatellut olivatkin sitä mieltä, että väkivaltaista ääritoimintaa ennaltaehkäisevä työ on suunnattu erityisesti muslimeihin, vaikka väkivaltainen radikalisoituminen on laajempi ilmiö.

Supon ja muiden viranomaisten seuranta aiheuttaa joissakin huvittuneisuutta ja joissakin ahdistusta.

”Aina tuntuu siltä, että saatetaan yhtäkkiä pidättää, kuten [toiselle henkilölle] kävi. En halunnut mennä ulos ollenkaan. Kun olin töissä, pelkäsin koko ajan, että yhtäkkiä Krp tulisi sisälle ja pidättäisi. Joka kerta kun ovi aukesi ja kuulin miehen äänen, ajattelin, että nyt ne tulivat”, kertoi eräs Syyriaan matkustaneen lähipiiriin kuuluva henkilö.

”Joskus tuntuu, että ne väkisin haluaa ajaa jonkun tekemään jotain, että painostaa ja ahdistelee, kunnes joku muslimi tekee jotain. Silloin saisi lisää valtuuksia ja lisää määrärahoja.”

Supolaisten lähestyminen on aiheuttanut haastatelluille hankalia tilanteita, kun on pitänyt pohtia sitä, ollako lojaali viranomaisille vai läheisilleen ja taustayhteisölleen.

Eräs tutkijoiden haastattelema kertoi tilanteesta, jossa häntä oli pyydetty välittämään tietoa ystävistään:

”Tarjoavat kahvia ja ruokaa, ja sitten pyytävät kertomaan muista muslimeista. Minullekin kävi niin. Minua pyydettiin ottamaan selvää yhdestä moskeijasta. Kokeilivat, lähteekö mukaan. Osaa on suoraan pyydetty [Supon] hommiin.”

Tutkimuksen mukaan viranomaisten tiedustelu on aiheuttanut sen, että osa haastatelluista oli sopeutunut siihen, että heitä seurataan. Jotkut pystyvät jatkamaan elämäänsä seurannasta huolimatta. Joillekin tilanne on kuitenkin muuttunut kestämättömäksi:

”Minä en uskalla tehdä yhtään mitään. Hakea töitä tai yhtään mitään, kun en yhtään tiedä, mitä ne oikein punoo siellä Supossa”, kertoi eräs.

”Ilmeisesti seuraavat minua, ovat aina vastassa kun matkustan. Supo soitti, voinko tulla juttelemaan... Miksi he haluavat minulta tällaista tietoa? Pakko muuttaa Suomesta pois kun valmistun, en halua enää asua täällä.”

Tutkijat pyrkivät olemaan erittäin tarkkoja siitä, ettei tutkimukseen osallistuneiden ihmisten henkilöys paljastuisi. Anonyymiyden eli nimettömyyden turvaamista hankaloitti se, että ”lukuisat osallistujat epäilivät vahvasti, että heidän viestintäyhteyksiään seurataan viranomaisten toimesta”.

Jotkut epäilivät myös, että heidän asuntoihinsa olisi asennettu kotietsintöjen yhteydessä salakuuntelulaitteistoja.

Tutkijat arvelevat, että on mahdollista, että haastateltujen viestintää seurataan, koska monilta oli takavarikoitu puhelimia ja tietokoneita. Joiltakin oli jopa vaadittu heidän tunnuksiaan ja salasanojaan erilaisiin tietoverkon sovelluksiin.

HS pyysi suojelupoliisia kommentoimaan tutkimukseen osallistuneiden väitteitä. Ylitarkastaja Tuomas Portaankorva vastasi, ettei Supo lähde arvioimaan tutkimuksen sisältöä julkisuudessa.

”Tutkimuksen sisältöön puuttumatta ja kajoamatta suojelupoliisi ylipäätään suhtautuu erittäin suopeasti ja positiivisesti siihen, että toimialaamme kuuluvia kysymyksiä pyritään tutkimaan myös akateemisesti”, Portaankorva sanoi.

”Seuraamme akateemista tutkimusta oman osaamisemme kehittämiseksi.”

Viranomaisten mukaan ensimmäiset radikalisoituneet muslimit lähtivät Suomesta Syyriaan ja Irakiin vuonna 2012.

Viime vuoden loppuun mennessä Supo oli tunnistanut noin 70 lähtenyttä, mutta todellinen lähtijöiden määrä lienee huomattavasti suurempi. Alueelle on viety myös kymmeniä lapsia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat