Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haltin huipun lahjoitus kompastui Norjan perustuslakiin – ”Mitään sellaista alueella ei ole, mitä Suomen luonnossa ei jo olisi”

Norjan pääministerin mukaan perustuslaki estää antamasta Haltitunturista Suomelle palaakaan. Kilpisjärvellä toivottiin rajantarkistuksen tuovan lisää vaeltajia ja muita luontomatkailijoita tuntureille.

Kotimaa
 
Sami Kero / HS
Suomen korkein kohta sijaitsee Haltitunturin rinteessä. Tunturin huippu on Norjan puolella.
Suomen korkein kohta sijaitsee Haltitunturin rinteessä. Tunturin huippu on Norjan puolella. Kuva: Sami Kero / HS
Fakta

Suomen korkeimmat kohdat ovat Haltilla

 Suomen kolme korkeinta kohtaa sijaitsevat kaikki Haltitunturilla. Halti on 1 324 metriä merenpinnasta, Ridnitsohkka 1 317 metriä ja Kiedditsohkka 1 285 metriä.

 Vertailun vuoksi: Uudenmaan korkein kohta on Karkkilan Loukkumäki, jonka huippu on 174 metriä merenpinnan yläpuolella.

Kilpisjärvi

Onko Suomen korkein kohta ensi vuonnakin 1 324 metriä merenpinnan yläpuolella? Vai saammeko silloin ylpeillä 1 331-metrisellä tunturinhuipulla?

Tätä on pohdittu etenkin Käsivarren Lapissa runsaan vuoden ajan. Norjalaisten kansalaisten ehdotus siitä, että valtio lahjoittaisi Haltitunturin sivuhuipun Haldičohkkan Suomelle 100-vuotislahjaksi, eteni harkittavaksi Norjan hallitukseen asti.

”Kysymys on vaikea, koska rajojen muuttaminen ei ole perustuslaillisesti sallittua”, Norjan pääministeri Erna Solberg totesi HS:lle syyskuussa Ahvenanmaalla, mutta jätti lahjoitusmahdollisuuden silloin vielä auki.

Nyt asia on ratkennut: Norja ei lahjoita huippua Suomelle.

Norjan yleisradioyhtiön siteeraaman Solbergin mukaan rajan muutoksesta koituisi ”haastavia perustuslaillisia ongelmia”.

Pettyneitä päätökseen ovat ainakin 17 000 Halti som jubileumsgave -Facebook-sivuston seuraajaa. Se perustettiin vuosi sitten eläkkeellä olevan maanmittausinsinöörin Bjørn Geirr Harssonin idean pohjalta.

1970-luvulta asti Haltitunturin maastossa kartoitustöissä liikkunut Harsson on kertonut miettineensä jo vuosia sitten rajan tarkistusta. Hänestä oli ikävää, että Suomen korkein kohta ei ollut mikään huippu, vain osa Norjalle kuuluvan tunturin rinnettä.

Huomattuaan, että Suomi täyttää vuonna 2017 sata vuotta, hän alkoi ajaa asiaa aktiivisesti.

”Jos norjalaiset antaisivat syntymäpäivälahjaksi palan huippua, sitä arvostettaisiin Suomessa varmaan kovasti”, Harsson arveli vuosi sitten Hufvudstadsbladetin haastattelussa.

Siksi hän teki asiasta esityksen Norjan ulkoministeriölle. Kun vastausta ei kuulunut, käyntiin polkaistiin Facebook-sivu. Sen huomasivat useat tiedotusvälineet, ja ehdotus levisi uutisena ympäri maailmaa Australiaa ja Yhdysvaltoja myöten.

Vesa Ranta
Haltin huippu on 1 324 metrin korkeudessa.
Haltin huippu on 1 324 metrin korkeudessa.

Myös norjalaisen Kaivuonon kunnanvaltuusto on ottanut vahvasti kantaa maalahjoituksen puolesta – Haldičohkka-huippu sijaitsee sen alueella.

”Rajantarkistus olisi hieno lahja ja todistaisi hyvästä naapuruudesta”, valtuuston puheenjohtaja Svein Leiros kirjoitti syyskuussa Framtid i Nord -lehdessä.

Ehdotus lahjoituksesta on jo tuonut hänen mukaansa Norjalle paljon positiivista kansainvälistä julkisuutta. ”Mikä muu maa olisi valmis antamaan palan maataan toiselle rauhan aikana, ilman sotaa?” Leiros pohti.

Paljosta ei Norjan olisi tarvinnut luopua: lahjaksi ehdotettu alue on suuruudeltaan hehtaarin kokoinen.

Se on karua, raudanharmaata kivikkoa, geologisesti samaa Kölivuoristoa kuin läheiset Saana- ja Mallatunturit ja osaksi niin emäksistä, ettei siinä kasva juuri mitään.

”Mitään sellaista alueella ei ole, mitä Suomen luonnossa ei jo olisi”, Kilpisjärven biologisen aseman johtaja Antero Järvinen sanoo.

Kasveista Haltilla tavataan karujen maiden jäkäliä ja sammalia, samoin tunturikasveja kuten sielikköä ja pikkutervakkoa sekä harvinaista jääleinikkiä. Sitä ei kasva missään muualla kuin Käsivarren Lapin suurtuntureilla.

Porojen lisäksi Haltin rinteillä voi nähdä tunturisopuleita sekä linnuista kiirunan, keräkurmitsan ja pulmusen.

Järvinenkin on pitänyt ajatusta lahjoituksesta komeana, vaikkei luonto rikastuisikaan. ”Rajan yli voi toki nytkin vapaasti tulla ja mennä. Mutta symbolisesti ele olisi hieno.”

Kilpisjärvellä, 55 kilometrin päässä Haltitunturilta, oltiin vielä viikko sitten optimistisia lahjoituksen suhteen, se kun lisäisi vaeltajien ja matkailijoiden kiinnostusta Enontekiön kuntaan ja Käsivarren Lappiin.

”Ihmisille, jotka ovat jo käyneet Haltin matalalla huipulla, tulisi kokonaan uusi kohta valloitettavaksi”, taksiyrittäjä Elli-Maria Kultima sanoo. Hän on kuljettanut turisteja Kilpisjärvellä liki 40 vuotta.

Vaeltajia Haltilla käy jo nyt vuosittain noin 4 500. Kilpisjärveltä Haltille kulkeva merkitty reitti on osa 800 kilometrin mittaista, Norjan, Suomen ja Ruotsin alueiden halki kulkevaa Kalottireittiä. Suomen puolelta vaellus Haltille ja takaisin kestää 5–7 vuorokautta.

Koko ajan enemmän väkeä kulkee Haltille myös Norjan puolelta Guolasjärven kautta, mistä matkaa autotien päästä on alle kymmenen kilometriä, mutta maasto huomattavan hankalaa.

Tunturiin pääsee paitsi jalan, suksilla tai lumikengillä myös läskipyörällä, potkurilla, koiravaljakolla, moottorikelkalla ja helikopterilla. Sen juurella on yöpyjiä varten Metsähallituksen autiotupa.

Pekka Tuononen
Ilmakuvassa Haltin huippuja Suomen puolelta nähtynä.
Ilmakuvassa Haltin huippuja Suomen puolelta nähtynä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat