Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen uusi palkkamalli on yhä täysin levällään – ja taistelun aiheutti yksi pieni sääntömuutos

Työnantajaleirissä on syntynyt epäily, ettei laajaa yhteisymmärrystä synny siitä, miten palkat tulevaisuudessa muodostuvat.

Kotimaa
 
Teemu Luukka Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n politiikan toimittaja.

Kulisseissa käydään parhaillaan sekavaa valtataistelua siitä, millä tavalla palkankorotukset määritellään tulevaisuudessa.

Taistelun aiheutti yksi pieni sääntömuutos. Elinkeinoelämän keskusliitossa EK:ssa valtaa käyttävät liitot päättivät kuohia keskusjärjestönsä niin, ettei se voi enää sopia keskitetysti palkansaajien keskusjärjestöjen kanssa palkoista. Niin Suomessa on tehty lukemattomia kertoja 1960-luvun lopulta lähtien.

Näin hävisi merkittävä osa valtaa myös suomalaisen päätöskoneiston keskeisiltä pelureilta eli palkansaajien SAK:lta, STTK:lta ja Akavalta. Nyt valta pomppii vientialojen kentällä kuin villi pallo, josta muut liitot yrittävät saada otteen. Kaikki sanovat vain ajavansa Suomen etua, mutta etua ei voi ajaa ilman sananvaltaa.

Sekä palkansaajat että työnantajat ovat kuitenkin jokseenkin yhtä mieltä siitä, että alakohtaisissa palkkaneuvotteluissa olisi hyvä olla jotkin pelisäännöt. Palkkaneuvottelujen tuoksinassa kun helposti alkaa tulla toinen toistaan kovempia palkkavaatimuksia, vaikka korotuksiin ei olisi varaa.

Parhaillaan Suomessa korjataan tuskaisella kilpailukykysopimuksella osittain liittojen välisissä palkkaneuvotteluissa rapautunutta kilpailukykyä. Esikuvana on Ruotsin malli, jossa on pyritty siihen, että vientialojen palkanmaksuvara asettaa katon palkankorotuksille.

Tämän takia vientiliitot ovat jo keväästä lähtien keskustelleet, millainen palkkamallin pitäisi olla.

Teknologiateollisuus haluaisi panna homman pyörimään ja kertoa jo pian julkisuuteen, millaisilla reunaehdoilla vientiala alkaa valmistautua ensi syksyn liittojen välisiin työehtoneuvotteluihin. Valmista kerrottavaa ei kuitenkaan vielä ole.

Edessä on monta mutkaa, etenkin palkansaajapuolella, ja voi olla, ettei ulostuloa saada aikaiseksi.

Keskusteluissa on pohdittu, että neuvottelujen apuna olisi jonkin ekonomistiryhmän tai useamman näkemys talouden tilasta, jotta palkankorotukset eivät olisi liian suuria. Korotuksista päättäisivät kuitenkin liitot. Korkeampi korotuksia voitaisiin sallia, jos alan sopimus uusiutuu muuten merkittävästi.

Yhtenä mahdollisuutena on pohdittu lakimuutosta siitä, että valtakunnansovittelija ei saisi sopia lakon sovittelussa vientisektoria korkeampia palkkoja. Tämä vaihtoehto tuskin näillä näkymin toteutuu, koska palkansaajien mielestä se rajoittaisi liikaa liittojen valtaa.

Vaikka vientialojen tahdonilmaus ei olisikaan suuri konsensus ja Suomen malli, tarkoitus kuitenkin on, etteivät palkat nouse sen yli, mitä vienti tuo kansantalouteen rahaa.

Tällöin keskeinen kysymys on se, kuka valvoo, etteivät palkat lähde holtittomaan lentoon. EK:n liitot ovat kieltäneet, ettei EK saa sitä tehdä, joten jäljelle jäävät liitot itse.

Työnantajien vientiliittojen haaveena on, että muut EK:n liitot ilmoittaisivat pysyvänsä korkeintaan samalla tasolla omissa palkkaratkaisuissaan kuin vientialat. Neuvotteluja käydään, mutta lopputulos ei ole varma.

Tämä linjaus kovimmillaan hajottaisi palkansaajarintaman ja todennäköisesti aiheuttaisi riidan, joka todella veisi haaveet laajasta kaikkien hyväksymästä Suomen mallista. Julkisen puolen ja palvelualojen työntekijöitä edustavat liitot voivat tulkita ulostulon jopa sodanjulistukseksi, ja Suomen mallin hylkäämiseksi riippuen tietysti siitä, millainen ulostulo on.

Työnantajapuolen vientiliitoissa tuntuu syntyneen vahva epäily, ettei konsensusta Suomen mallista saada aikaiseksi, joten ensi syksyn palkkaneuvottelut pitää avata muuten jo nyt.

Kovin moni muu ala kun ei yksinkertaisesti hyväksy sitä, että vientialat neuvottelisivat käytännössä kaikkien parin miljoonan palkansaajan palkoista. Ne haluavat monipuolisempaa mallia, jossa olisi esimerkiksi tasa-arvo- ja matalapalkkaeriä. Vientialat taas eivät halua muille vientialoja palkankorotusten päälle maksettavia lisiä.

Tämän sotkuisen tilanteen takia Helsingissä istuu monenlaisia ryhmiä pohtimassa Suomen mallia ilman keskinäistä koordinaatioita. STTK ilmoitti keskiviikkona pohtivansa asiaa keskusjärjestötasolla.

Lopputulos voi olla, että ensi syksynä kaikki alat neuvottelevat ihan puhtaasti ilman mitään koordinaatiota tai Suomen mallia. Vientiala tekisi ensin omat ratkaisunsa joko erikseen tai koordinoidusti – ja sen jälkeen katsottaisiin, ketkä seuraavat.

Elintarvikeala sai tällä viikolla aikaiseksi neljän vuoden sopimuksen, jossa se sitoi tulevat palkankorotukset Suomen malliin, vaikka mallia ei vielä edes ole.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat