Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokoomuksen kansanedustajat ehdottavat sokeriveroa – Kaupan liitto tyrmää ajatuksen: ”Hyllyt täyttyisivät teollisilla pullapitkoilla”

Kansanedustajat perustelevat sokeriveroa kansanterveydellisillä vaikutuksilla. Kaupan liitto pelkää sen vaikeuttavan kauppojen omien keittiöiden ja leipomopisteiden toimintaa.

Kotimaa
 
Petra Piitulainen / LEHTIKUVA
Kaupan liitto pelkää sokeriveron vaikeuttavan kauppojen omien leipomopisteiden toimintaa.
Kaupan liitto pelkää sokeriveron vaikeuttavan kauppojen omien leipomopisteiden toimintaa. Kuva: Petra Piitulainen / LEHTIKUVA

Suomessa pitäisi ottaa käyttöön kuluttajia terveellisiin elämäntapoihin ohjaava sokerivero, kokoomuksen kansanedustajat ehdottavat. Vero koskisi tuotteita, joissa on lisättyä sokeria.

Ehdotuksen takana ovat sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet Sari Sarkomaa (kok), Sanna Lauslahti (kok) ja Sari Raassina (kok).

”Veron myötä lapset, nuoret ja perheet tekisivät toisenlaisia kulutusvalintoja. Se myös ehkäisisi liikalihavuutta ja diabetesta. Tämä voisi olla keino saada rahaa valtion kassaan ja edistää samanaikaisesti kansanterveyttä”, Sarkomaa hahmottelee.

Terveysperusteista veroa ehdottavien kansanedustajien mielestä kuluttajia pitäisi palkita marjojen, hedelmien ja vihannesten suosimisesta.

”Hallituksen kärkihankkeisiin kuuluu terveyden edistäminen. Meidän pitää tehdä ihmisille mahdolliseksi terveellisten valintojen tekeminen arjessa”, Sarkomaa sanoo.

Hänen mielestään esimerkiksi pelkkä terveysvalistus ei riitä kulutustottumusten muuttamiseen, vaan niihin pitäisi puuttua nimenomaan verotuksella.

”Meillä kevennetään työn verotusta, koska haluamme, että työ ja yrittäminen kannattavat. Yhteiskunnan on kuitenkin saatava verotuloja palveluihin ja koulutukseen. Siksi silloin voisi verottaa haitallisia asioita”, hän sanoo.

Kansanedustajat perustelevat ehdotustaan sokeriverosta esimerkiksi makeisverosta luopumisella. Hallitus on päättänyt, että makeisten ja jäätelön valmistevero poistuu ensi vuoden alussa.

Sarkomaan mielestä sokeriveroa puoltaisi myös se, että ensi vuoden alusta lisätyn sokerin määrän pitää näkyä elintarvikkeiden pakkauksissa.

”Tähän olisi selkeä tarve kansanterveyden näkökulmasta.”

Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja kuitenkin tyrmää ajatuksen. Hänen mukaansa sokeriverosta koituisi merkittäviä kustannuksia, mikäli se edellyttäisi kauppojen tietojärjestelmien uudistamista.

”Vuonna 2013 arvioimme Kaupan liitossa, että uusien tietojärjestelmien rakentaminen pelkästään sokeriverotusta varten suurille kaupan toimijoille maksaisi kymmeniä miljoonia.”

Kurjenojan mielestä sokeriverotuksen toteuttaminen voisi olla yksinkertaisinta teollisissa leipomoissa ja elintarviketehtaissa.

Hän pelkää, että siksi erityisesti kauppojen omat keittiöt ja leipomopisteet voisivat joutua vaikeuksiin, mikäli ne joutuisivat huolehtimaan myymiensä elintarvikkeiden sokeripitoisuuden mittauksista.

”Kaupan hyllyt täyttyisivät teollisilla pullapitkoilla, ja marjaleivokset eläisivät vain vanhemman väen muistoissa”, Kurjenoja toteaa.

Sarkomaa sanoo olevansa tietoinen haasteista, joita sokerivero voisi tuoda mukanaan.

”Valmistelua olisi tehtävä yhteistyössä toimialan kanssa. Heitä olisi kuultava tarkkaan. Emme me halua kampata elinkeinotoimintaa tai työpaikkoja emmekä suosia teollisuutta esimerkiksi konditorioiden kustannuksella, vaan esitämme, että sokeriveron säätämiseen yritettäisiin löytää toimiva ratkaisu.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat