Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Tuomioistuimen ulkopuolisen menettelyn käyttöön vaaditaan jatkossa rikoksesta epäillyn suostumus.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Sakkolain muutoksen taustalla on muun muassa syyttäjien työmäärän helpottaminen.
Sakkolain muutoksen taustalla on muun muassa syyttäjien työmäärän helpottaminen. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Fakta

Kymmenien liikennerikkomusten enimmäisrangaistukset lievenevät

 Uuden sakkolain myötä kymmenien eri liikennerikkomusten rangaistukset lievenevät. Muutos koskee niitä rikkomuksia, joissa rikesakko on vaihtoehtoinen rangaistus päiväsakon kanssa.

 Yhdenvertaisen kohtelun edistämiseksi rikesakko on jatkossa näissä rikkomuksissa ainoa rangaistus.

 Kaikkiin syyttäjän tai poliisin määräämiin sakkoihin voi hakea muutosta käräjäoikeudesta.

Poliisi voi jatkossa päättää sakoista lievissä liikennerikoksissa sekä näpistysrikoksissa suoraan ilman syyttäjän vahvistusta. Jo kuusi vuotta sitten hyväksytty sakkolaki tulee voimaan todennäköisesti joulukuussa.

Vuonna 2010 hyväksytty laki on viivästynyt poliisin tietojärjestelmien muutostöiden vuoksi. Yhteensovittamista on tehty niin poliisin, syyttäjän, oikeushallinnon kuin Trafinkin tietojärjestelmiin.

”Odotamme viimeistä vahvistusta siitä, että tietojärjestelmät ovat kunnossa. Lain lopullinen voimaantuloaika määräytyy presidentin esittelyssä”, lainsäädäntöneuvos Ville Hinkkanen oikeusministeriöstä kertoo.

Mitä sitten muuttuu vaikkapa ylinopeudesta kiinni jääneen autoilijan kohdalla?

Nykytilanne: poliisi tekee tapahtumapaikalla tapauksesta suppean esitutkinnan ja antaa kuljettajalle sakkolapun eli rangaistusvaatimuksen. Tämän syyttäjä myöhemmin vahvistaa.

Jos autoilija haluaa valittaa rangaistuksesta, hänen on tehtävä se syyttäjälaitokselle kirjallisesti. Silloin syyttäjä nostaa syytteen, hylkää sakot tai lieventää niitä.

Uudistus: poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen jo tapahtumapaikalla. Poliisin päätösvalta on rajattu liikennerikoksiin ja näpistyksiin, ja poliisi voi antaa korkeintaan 20 päiväsakon rangaistuksen.

Poliisin antama sakko on kuitenkin riippuvainen tekijän suostumuksesta.

”Kansalaisella on enemmän vaikutusmahdollisuuksia menettelytavan valintaan. Suostumuksen antaminen tarkoittaa, että henkilö tunnustaa teon ja hyväksyy seuraamuksen. Hän luopuu oikeudestaan suulliseen käsittelyyn ja suostuu asian käsittelemiseen sakkomenettelyssä ”, poliisitarkastaja Matti Högman Poliisihallituksesta kertoo.

Myös rikesakon saaneen pitää antaa suostumuksensa tuomioistuimen ulkopuoliseen menettelyyn. Jos suostumusta ei anna, tarkoittaa se poliisille lisätöitä.

”Silloin sakkoasia käsitellään normaalissa rikosprosessissa, eli se menee rikostutkintaan ja sen jälkeen syyteharkintaan. Korostan sitä, että jos henkilö ei anna suostumustaan, hän ei välty rikosvastuusta. Asia vain käsitellään pidemmän kaavan mukaan”, Högman sanoo.

Ne, jotka eivät anna suostumustaan, saavat poliisilta käteensä rangaistusvaatimuksen. Maksamalla sakon tai ainakin osan siitä 30 päivän aikana he hyväksyvät rangaistuksen.

Sakkolain muutoksen taustalla on muun muassa syyttäjien työmäärän helpottaminen. Uudistus vähentää syyttäjien käsittelemien lievien rikosjuttujen määrää jopa 70 prosentilla.

”Kun syyttäjien työtaakkaa helpotetaan, he voivat keskittyä oikeuslaitoksen ydintehtäviin”, Hinkkanen sanoo.

Jo nyt yli kolme neljäsosaa kaikista rikosasioista käsitellään tuomioistuimen ulkopuolisessa menettelyssä. Jatkossa tuomioistuinten ulkopuolisten päätösten määrä ehkä kasvaa entisestään.

Oikeusministeriön työryhmä on pohtimassa hallitusohjelman mukaisesti mahdollisuutta laajentaa sakkomenettelyä niihin rikoksiin, joissa enimmäisrangaistus on kaksi vuotta vankeutta. Tällaisia rikoksia ovat esimerkiksi törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen, vesiliikennejuopumus ja huumausainerikos.

Muutoksesta seuraisi 10 miljoonan euron vuosisäästöt. Tavoitteena on, että poliisi kirjoittaisi näissä tapauksissa sakot, jotka syyttäjä vahvistaisi. Tuomioistuin käsittelisi edelleen tapaukset, joissa rangaistuksena on vapaudenmenetys.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat