Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvapaikanhakija kyyditsi palkkiota saamatta rajan yli viisi muuta turvapaikan­hakijaa – Korkein oikeus tuomitsi sakkoihin

Korkeimman oikeuden mukaan mies syyllistyi laittoman maahantulon järjestämiseen.

Kotimaa
 
Miika Siltalahti / Lehtikuva
Laittoman maahantulon järjestämisestä tuomittu mies toi kyytiläiset Venäjältä Suomeen Sallan rajan-aseman kautta.
Laittoman maahantulon järjestämisestä tuomittu mies toi kyytiläiset Venäjältä Suomeen Sallan rajan-aseman kautta. Kuva: Miika Siltalahti / Lehtikuva

Viisi muuta turvapaikanhakijaa Suomeen tuonut mies on tuomittu korkeimmassa oikeudessa (KKO) sakkoihin. Itsekin turvapaikkaa hakenut intialainen mies otti tammikuussa kyytiinsä viisi muuta turvapaikanhakijaa ja toi heidät Venäjältä Suomeen. Raja ylitettiin Sallassa.

Mies ei ennestään tuntenut kyytiinsä ottamia ihmisiä, vaan hän poimi heidät autoonsa Venäjän rajatarkastuspisteeltä. Hän ei saanut kuljetuksesta palkkiota. Kyytiin poimituista kolme oli intialaisia, yksi pakistanilainen ja yksi srilankalainen.

Kun auto pääsi Suomen puolelle, kaikki hakivat turvapaikkaa. Sittemmin kuljettajan ja neljän muun hakemukset hylättiin. Viidennen kohtalosta ei mainita KKO:n päätöksessä.

Kuski sai syytteen laittoman maahantulon järjestämisestä. Lapin käräjäoikeus katsoi miehen syyllistyneen rikokseen, muttei tuominnut rangaistusta. Oikeuden mukaan teko oli tapahtunut humanitaarisista syistä pakkotilaa muistuttavissa oloissa.

KKO:ssa oli kyse rangaistuksen tuomitsemisesta tilanteessa, jossa turvapaikanhakija tuo maahan samassa asemassa olevia ihmisiä ilman palkkiota. Lain mukaan kyse ei ole laittoman maahantulon järjestämisestä, jos teko on tehty hyväksyttävistä syistä. Näitä voivat olla esimerkiksi humanitaariset tai perhesiteistä johtuvat syyt.

Vaikka auttaminen perustui myötätuntoon ja samaistumiseen, sattumanvaraisesti tavattujen henkilöiden auttaminen ei KKO:n mukaan osoittanut painavia humanitaarisia syitä. Matkustajia ei uhannut Venäjän rajalla välitön vaara, eikä heidän oloistaan kotimaassa ollut mitään tietoa.

Tämän takia KKO päätyi siihen, että mies oli syyllistynyt rikokseen. Tekoa ei voida KKO:n mukaan pitää vähäisenä, koska mies toi Suomeen viisi henkilöä ilman vaadittavia viisumeita.

Laittoman maahantulon järjestämisestä rangaistaan yleensä ankarasti, koska Suomella on velvollisuus valvoa Euroopan unionin ja Schengen-alueen ulkorajaa.

KKO:n mukaan miehen syyllisyyttä vähensi se, että hänen tarkoituksenaan oli auttaa muita turvapaikanhakijoita. Mies ei toiminut suunnitelmallisesti eikä saanut hyötyä. Tämän takia KKO päätyi siihen, että tyypillisestä rangaistuksesta voidaan poiketa.

Mies tuomittiin 30 päiväsakkoon eli maksamaan 180 euroa. Syyttäjä oli vaatinut miehelle vähintään 60 päivän vankeusrangaistusta ja oheissakkoja.

Mies saa myös pitää autonsa, sillä KKO:n mukaan ei vaikuta siltä, että hän käyttäisi sitä rikoksen tekemiseen jatkossa. Mies oli hankkinut auton Venäjältä päästäkseen Suomeen.

KKO käsitteli asian ennakkopäätösvalituksena. Muutosta käräjäoikeuden tuomioon haettiin siis suoraan KKO:sta eikä hovioikeudesta, kuten normaalisti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat