Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Lelusalakuljettaja” Rami Adham erosi Sdp:stä keskustelun jälkeen – jihadistikytkökset selvityksessä

STT:n mukaan Adham on syyllistynyt dopingrikoksiin ja pahoinpitelyihin.

Kotimaa
 
Timo Jaakonaho / Lehtikuva
”Lelusalakuljettajaksi” nimitetty Rami Adham on vienyt avustuskuljetuksia Syyriaan.
”Lelusalakuljettajaksi” nimitetty Rami Adham on vienyt avustuskuljetuksia Syyriaan. Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva

”Lelusalakuljettajaksi” nimitetty Rami Adham on eronnut Sdp:n jäsenyydestä, kertoo Sdp:n puoluesihteeri Reijo Paananen.

Paananen kävi maanantaina Adhamin kanssa keskustelun viikonvaihteen HS:n uutisesta, jonka mukaan Adhamilla on yhteyksiä syyrialaisiin ääriliikkeisiin.

”Lelusalakuljettajaksi” nimitetty Adham on vienyt Syyriaan avustuskuljetuksia lukuisia kertoja ja toimittanut muun muassa leluja lapsille.

Suomen tietotoimisto STT kertoi illansuussa, että Adham on syyllistynyt vuosien varrella useisiin pahoinpitelyihin, joista hän on saanut sakkoja. Lisäksi Adham on saanut STT:n mukaan ehdollista vankeutta ainakin parissa dopingrikosjutussa. Lisäksi Helsingin käräjäoikeudessa on vireillä yksi pahoinpitely- ja dopinrikosjuttu, jossa Adham on syytettynä.

HS kertoi viikonvaihteessa, että Adhamilla on tiiviit yhteydet jihadisteihin. Hän muun muassa poseeraa Facebook-sivuillaan tunnetun jihadistisaarnaajan kanssa ja on esittänyt päivityksissään shiiamuslimien vastaisia jyrkkiä näkemyksiä.

Rami Adham Aleppossa jihadistisaarnaaja Abdullah al-Muheisnin kanssa. Ajankohta tuntematon.
Rami Adham Aleppossa jihadistisaarnaaja Abdullah al-Muheisnin kanssa. Ajankohta tuntematon.

Adham liittyi Sdp:n jäseneksi vasta lokakuussa.

”Me kävimme tänään keskustelun aiheesta. Siinä Rami kertoi sitten päätyneensä siihen, että hänen valintansa yrittää edistää asiaansa myös politiikan kautta osoittautui sellaiseksi, että siitä tuli enemmänkin este. Tästä syystä hän tänään erosi puolueesta”, Paananen sanoo.

”Ymmärrän sen täysin, koska hänen selkeä tehtävänsä on se, että Aleppon tilanteesta saataisiin vietyä tietoa ja toisaalta vietyä sinne apua. Kun keskustelu kääntyi tähän, se vaikeuttaa hänen työtään”, Paananen sanoo.

Paananen kertoo käyneensä Adhamin kanssa keskustelua myös hänen julkisuudessa olleista yhteyksistään jihadisteihin.

”Me kävimme keskustelua näistä taustoista ja nehän liittyvät pitkälti olosuhteisiin, missä hän työtään tekee. Hän kertoi, missä yhteyksissä nämä viittaukset ovat tulleet. On parempi, että hän kertoo niistä itse”, Paananen sanoo.

Keskustelu ei muuttanut Paanasen käsitystä Adhamista.

”Minä henkilökohtaisesti olen edelleen sitä mieltä, että hän tekee puhtaasta sydämestään työtään ja haluaa edistää vuoropuhelua. Hänen näkökulmastaan syyrialaisten auttaminen on ykkösasia. Tämä kuva vahvistui entisestään.”

Adham kiisti HS:lle viikonvaihteessa yhteytensä ääriliikkeisiin ja sanoi muun muassa, että hänen jyrkät Facebook-kommenttinsa shiiamuslimeista on irrotettu asiayhteydestä.

Myös kehitysyhteistyön kattojärjestö Kepa ilmoitti maanantaina päivällä, että se aikoo Sdp:n tavoin selvittää, millaisia yhteyksiä suomensyyrialaisella Rami Adhamilla on syyrialaisiin ääriliikkeisiin.

Adhamin yhdistys Suomi Syyria Yhteisö ry on yksi Kepan yli 300 jäsenjärjestöstä.

Kepan toiminnanjohtaja Timo Lappalainen sanoo, että myös Kepa aikoo olla yhteydessä Adhamiin ja pyytää asiasta selvitystä.

”Ensin pitää selvittää, minkätyyppiset ne yhteydet ovat. Tuontyyppinen toiminta konfliktialueella luultavasti edellyttää jonkinnäköistä ymmärrystä kontakteista. On pakko vain tietää tyyppejä, että pääsee tekemään sitä omaa hyvää työtään”, Lappalainen sanoo.

”Mutta jos tukee tällaista toimintaa, niin se ei sovi Kepan arvomaailmaan ollenkaan.”

Monet tuntevat Kepan parhaiten Maailma kylässä -festivaalista, joka järjestetään vuosittain Helsingissä. Kepa toimii erilaisten kehitysyhteistyötä tekevien järjestöjen kattojärjestönä ja antaa niille tarvittaessa koulutusta ja neuvontaa.

”Monelle jäsenelle on tärkeää ehkä myös se, että Kepa on omalla alueellaan tunnettu ja puoluepoliittisesti neutraali. Tällainen yhteys tuo jäsenjärjestölle tiettyä uskottavuutta”, Lappalainen sanoo.

”Senkin takia täytyy olla tarkkana seuraamassa, minkätyyppistä toimintaa rinnastetaan Kepan toimintaan.”

Näin ”lelusalakuljettaja” Rami Adhamista on uutisoitu
Näin ”lelusalakuljettaja” Rami Adhamista on uutisoitu
Suomensyyrialainen Rami Adham on kertonut vieneensä apua entiseen kotikaupunkiinsa Aleppoon. HS:n selvityksen mukaan orpolasten tukihankkeessa on kuitenkin paljon epäselvyyksiä. Video on koostettu Adhamin kuvaamista osista marras- ja kesäkuulta ja se on julkaistu aiemmin HSTV:ssä syksyllä. Toimittaja: Tommi Hannula, kuvaus: Rami Adham, leikkaus: Kristiina Marttinen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat