Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS testasi pakettipalveluita: R-kioskin paketti meni perille halvimmalla, Posti oli nopein

HS:n testissä paketit kulkivat nopeimmin Postin kautta, halvimmaksi tuli R-kioskin oma pakettipalvelu.

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
HS:n testissä Postin automaattipaketti Helsingistä Turkuun lähti matkaan Pääpostista Elielinaukiolta.
HS:n testissä Postin automaattipaketti Helsingistä Turkuun lähti matkaan Pääpostista Elielinaukiolta. Kuva: Rio Gandara / HS

Miljoonia paketteja risteilee vuosittain ympäri Suomen, ja määrä kasvaa. Pakettibisnestä paisuttavat vilkastuneen verkosta ostamisen lisäksi nettihuutokaupat ja Facebook-kirppikset.

Trendin ovat haistaneet yrityksetkin. Tarjolle tulee jatkuvasti uudenlaisia, halvempia pakettipalveluita.

Syyskuun alussa Posti laski itsepalveluna ostettavien pakettituotteidensa hintoja. Kuluttajalla siis on mistä valita.

Onko palveluissa eroja? HS vertaili yleisimpiä pakettien lähetyspalveluita eri mittaisilla välimatkoilla Suomen rajojen sisällä. Pakettiin käärittiin kirja, ja lähetykset pantiin matkaan maanantaina neljän eri palvelun kautta.

Nopeimmaksi kaikilla viidellä reitillä selviytyi Posti, joka lupaa toimittaa paketit sekä automaattien välityksellä että konttorista toiseen ”pääsääntöisesti seuraavaksi arkipäiväksi”.

Posti täytti lupauksensa yhtä lähetystä lukuun ottamatta: Kuopiosta Nurmijärvelle lähetetty paketti teki matkaa lähes kaksi vuorokautta.

Perinteisten tiskiltä lähetettävien postipakettien noutamista hidastivat vanhanaikaiset käytännöt: paperinen saapumisilmoitus tavoitti vastaanottajat vasta seuraavana päivänä. Tämä johtui siitä, että kaikissa palvelupisteissä lähettäjältä ei pyydetty vastaanottajan matkapuhelinnumeroa, joka olisi nopeuttanut saapumisilmoitusta.

Matkahuollon Lähipaketti ja R-kioskin Ärräpaketti antoivat epämääräisemmän lupauksen toimitusajasta: asiakas ei voi olla varma, pääseekö paketti perille kahdessa, kolmessa vai viidessä vuorokaudessa.

Hitaimmin määräpäähän kulki Ärräpaketti Turusta Saarijärvelle. Sekin ehti täpärästi perille luvatussa viidessä vuorokaudessa.

Matkahuollon kautta lähetetyt paketit ehtivät perille luvatusti. Vain Helsingistä Ouluun lähetetty paketti oli matkalla hieman yli kolme vuorokautta.

Hintaerot olivat huomattavia. Halvimmaksi selviytyi R-kioski, jonka Miniärräpaketti maksaa painosta riippumatta 5,50 euroa. Se oli edullisin siitäkin huolimatta, että hintaan kuului pahvinen laatikko.

R-kioskeista onkin tullut oikeita kuriirikeskittymiä: niiden välillä kulkevat useiden eri toimijoiden paketit, minkä lisäksi ketjulla on kioskilta kioskille kulkeva oma pakettipalvelu. R-kioskeja on Suomessa kaikkiaan 608, ja ensi vuonna määrä kasvaa 20:llä.

”Meillä on hyvät sijainnit ja laajat aukioloajat, mikä tekee paketin tilaamisen, lähettämisen ja hakemisen helpoksi”, sanoo kategoriapäällikkö Sanna Toijonen.

Hänen mukaansa pakettipalveluiden kysyntä kasvaa, ja kuluttajat toivovat etenkin pienille lähetyksille sopivia kuljetuksia.

Kilpailun kiihtyminen on johtanut siihen, että Postilta poistuu marraskuun alussa yleispalveluvelvoite kotimaan pakettien osalta. Viestintäviraston mukaan pakettipalveluita tarjoaa Suomessa niin moni yritys, että se riittää takaamaan kilpailukykyiset palvelut koko maassa.

Yleispalveluvelvoitteen loppuminen tarkoittaa, että Posti voi jatkossa määritellä pakettipalvelunsa hinnan markkinaehtoisesti, eikä Viestintävirasto enää puutu hinnoitteluun. Tähän saakka Postin ei ole tarvinnut maksaa arvonlisäveroa kotimaan paketeista, nyt sekin muuttuu.

”Kuluttajan kannalta muutos on ehdottoman hyvä asia”, sanoo Postin pakettipalveluiden johtaja Toni Laaksonen.

Laaksosen mukaan yleispalveluvelvoite ei tarkoita sitä, että Posti vetäytyisi esimerkiksi haja-asutusalueiden paketeista. Postille jää yhä yleispalveluvelvoite esimerkiksi kirjeiden kuljettamisessa. Laaksosen mukaan niillä paikkakunnilla, joilla on Postin palvelupiste, on jatkossakin myös pakettipalveluita.

Matkahuolto kuljettaa vuosittain 5–6 miljoonaa pakettia kuluttajille. Pakettipalveluiden liiketoimintapäällikön Erkki Wehmanin mukaan verkkokauppa kasvaa jatkuvasti, mutta sitäkin nopeammin kasvaa vertaiskauppa: ihmiset ostavat, myyvät ja lähettävät toisilleen käytettyjä tuotteita.

Wehman pitää Postin pakettien yleispalveluvelvoitteen poistumista tärkeänä, sillä kuluttaja hyötyy kilpailun kiristymisestä.

”Uskon, että jatkossa hinnoitteluun tulee nopeampia muutoksia. Tulevaisuudessa tullaan käyttämään enemmän erilaisia tarjousviikkoja ja sesonkeihin kytkettyjä hinnoittelumalleja.”

Pakettitoimijat ovat kehittäneet palveluitaan esimerkiksi sopimalla kuljetuksista suoraan verkkokaupan kanssa. Posti ja Matkahuolto ovat myös hakeutuneet yhteistyöhön naapurimaiden kuljetustoimijoiden kanssa, jotta verkkokaupan paketit kulkisivat entistä sujuvammin.

Verkkokauppiaiden ja kuluttajien toiveesta Posti on laajentanut pakettijakeluaan myös lauantaille pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella.

Postin nykyisestä lähes 1 500 pisteestä 480 on pakettiautomaatteja. Laaksosen mukaan Posti harkitsee automaattien lisäämistä. Ruuhkaisia automaatteja laajennetaan.

Matkahuollolla on lähes 1 200 pistettä ympäri maata, myös Siwoissa ja Valintataloissa. Keskon ostettua Siwat ja Valintatalot Matkahuolto aikoo keskustella verkostonsa laajentamisesta.

Wehmanin mukaan kumppaniketjut laajoine aukioloaikoineen ovat Matkahuollolle tärkeitä, koska nykykuluttaja arvostaa helppoutta ja joustavuutta.

Matkahuollossa uskotaan toistaiseksi henkilökohtaiseen palveluun, vaikka pakettiautomaattejakin on testattu.

”Koemme, että henkilökohtainen palvelu on yhä valtatrendi”, Wehman sanoo.

”Se on erittäin hyvää ja kustannustehokasta, jos kuluttajat asioivat samalla kun ostavat päivittäistavaroita tai muuta. Se ohjaa myös kuluttajien asiakasvirtoja.”

Heikon kannattavuuden kanssa kamppailevan Postin tontille on pyrkimässä myös uudenlaisia palveluita.

Suomalainen Piggybaggy eli tavaroiden kimppakyytipalvelu perustuu ajatukselle, että ihmiset kuljettavat tavaroita toisilleen omien työ- ja asiointimatkojensa ohessa.

Helsinkiläisen Coreorient Oy:n palvelu aloitti toimintansa vuoden 2015 alussa. Palveluun on rekisteröitynyt yli 2 000 käyttäjää ja palvelun kautta on toteutettu noin tuhat kuljetusta.

Toimitusjohtaja Harri Paloheimon mukaan tavaroiden kimppakyyti toimisi hyvin juuri harvaan asutuilla seuduilla. Ihmiset voisivat asiointimatkoillaan tuoda kirkonkylästä paketit naapureille ja mökkiläisille pientä korvausta vastaan.

Jakamistalouteen perustuvia kyytipalvelu Uberia ja majoitussivusto Airbnb:tä muistuttava palvelu toimii verkossa. Kuljetusta tarvitseva ihminen kirjaa kyytipyynnön palveluun, josta sen voi poimia kuljettajaksi kirjautunut henkilö. Tämä kuljettaa paketin perille pientä vaivanpalkkaa vastaan.

Paloheimon mukaan tavaroiden kimppakyytipalvelu toimii parhaiten viimeisen välimatkan kuljetuksissa kuten kaupasta kotiin. Kaupunkien välisten kuljetusten toteutuminen voi viedä enemmän aikaa.

Suomalainen kimppakyytipalvelu ei ole lähtenyt laajasti lentoon. Palvelun kehitystyö on törmännyt ajoittain lainsäädäntöön, verottajan sähköisiin käytäntöihin ja rahoituksen puutteeseen.

Paloheimo on myös pettynyt hallituksen liikennekaarihankkeeseen. Hänen mukaansa siinä ei anneta uudenlaisille kuljetusratkaisuille mahdollisuuksia kehittyä.

”Toivoimme, että olisi nähty kansallista strategista hyötyä kotimaisten liikennemahdollisuuksien kehittelystä. Voisimme kehittää liikenneratkaisuja esimerkiksi maaseudulle ennen kuin ylikansalliset toimijat hiovat liiketoimintamallinsa ja tuovat ne Suomeen.”

Vesa-Matti Väärä
R-kioskin myyjä Kiia Tamminen luovutti asiakkaalle Ärräpaketin Turussa.
R-kioskin myyjä Kiia Tamminen luovutti asiakkaalle Ärräpaketin Turussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat