Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituspuolueet alkoivat kiistellä perhevapaa­uudistuksen aikataulusta – kokoomus kiirehtisi, muut jarruttavat

Kokoomus liputtaa nyt SAK:n kehittämän mallin puolesta.

Kotimaa
 
Mikko Stig
Tuleva peruspalveluministeri Annika Saarikko vastaili toimittajien kysymyksiin Eduskuntatalossa tiistaina.
Tuleva peruspalveluministeri Annika Saarikko vastaili toimittajien kysymyksiin Eduskuntatalossa tiistaina. Kuva: Mikko Stig

Hallituspuolueilla on isoja näkemyseroja perhevapaiden mahdollisen uudistamisen aikataulusta. Kokoomus haluaisi laittaa toimeksi jo tällä vaalikaudella, keskusta ja perussuomalaiset jarruttavat vauhtia.

Tulevan peruspalveluministerin Annika Saarikon (kesk) mielestä kokoomuksen kannattaisi laittaa ”jäitä hattuun”.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) ja kokoomuksen naisten liiton puheenjohtaja Sofia Vikman esittävät tiistaina HS:lle lähettämässään mielipidekirjoituksessa, että uudistamisen voisi toteuttaa jo tällä hallituskaudella.

”Sopiva paikka päätöksille voisi olla hallituksen puoliväliriihi”, kokoomuslaiset ehdottavat.

Puoliväliriihi on ensi keväänä.

Kokoomus liputtaa nyt voimakkaasti SAK:n esittelemän perhevapaamallin puolesta. Grahn-Laasosen ja Vikmanin mielestä se joustavoittaisi perhevapaita ja antaisi perhevapaiden palikat vanhempien koottavaksi.

Annika Saarikon mielestä perhevapaita pitää uudistaa, mutta ei hätiköiden. Hän toivoo ”isoa arvokeskustelua” siitä, voitaisiinko ansiosidonnaista vanhempainrahakautta pidentää.

Saarikko kirjoitti aiemmin HS:n Vieraskynä-kirjoituksessaan, että todellinen mahdollisuus muutoksen on vasta ensi vaalikaudella.

”Se on iso yhteiskunnallinen muutos, joka ei välttämättä ole kustannusneutraali ja vaatii hyvän valmistelun. Olisi hyvä, jos perhe-etuudet ruodittaisiin tuossa yhteydessä laajemminkin”, Saarikko sanoi tiistaina.

”[ Juha ] Sipilän hallituksen perhepolitiikan kärkiteemaksi valittiin lasten ja perheiden palveluiden muutokset. Muutamme painopisteen lastensuojelutoimista ennaltaehkäiseviin palveluihin. Toivon, että kaikki hallituspuolueet paneutuisivat tähän täysillä”, Saarikko sanoo.

”On hyvä, että perheiden asioista puhutaan, mutta peräänkuulutan realistista aikataulua”, Saarikko sanoo.

Saarikon mukaan päätösvalta ei ole yksin hallituksella, vaan myös vanhempainrahan maksajilla eli työnantajilla ja työntekijöillä.

”Jos ansiosidonnaista vapaata pidennetään, se tarkoittaa, että myös työmarkkinajärjestöjen pitää sitoutua tähän”, Saarikko sanoo.

Keskusta ja Saarikko eivät hyväksy ehdotuksia kotihoidon tuen lopettamisesta.

”Se olisi perhe-etuuksien heikennys, jota suomalaiset perheet eivät ainakaan nykyisen käyttömäärän perusteella näytä kaipaavan”, Saarikko sanoo.

Perhevapaat kuuluvat sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (ps) vastuualueelle, eikä hänkään innostu kokoomuslaisten esittämästä aikataulusta.

”Tämä vaatii laajempaa valmistelua, että meillä olisi jo puoliväliriihessä valmista”, Mattila sanoo.

Hänen mukaansa kokoomuksella voi olla omat ohjelmansa ja tavoitteensa, mutta hallituksella on jo yhdessä sovitut lapsiperheisiin liittyvät kärkihankkeensa. Ne koskevat lähinnä lapsiperheiden palveluita, eivät perhevapaita.

”Hallitusohjelman mukaan mennään”, Mattila sanoo.

Perussuomalaiset eivät ole kertoneet, miten perhevapaita pitäisi heidän mielestään kehittää.

Puheenjohtaja Timo Soini on tosin linjannut, että tämä hallitus ei koske kotihoidon tukeen, mutta kotihoidon tuki on vain yksi osa perhevapaiden kokonaisuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat