Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Pikaostoskeskus”, aiempaa vähemmän hyttejä eikä yhtään pelastusvenettä – tällainen on Suomenlahden uusi Tallinnan-laiva

Ensi vuonna valmistuva Tallinkin Megastar on Itämeren suurin kelluva kauppakeskus. Uutta laivassa on sekin, että se toimii yhtenä suurena pelastusveneenä.

Kotimaa
 
Tallink-Silja
Ensi vuonna liikennöinnin aloittavaa Megastaria rakennetaan parhaillaan Turussa Meyerin telakalla. Havainnekuvasta selviää, miltä laiva valmiina näyttää.
Ensi vuonna liikennöinnin aloittavaa Megastaria rakennetaan parhaillaan Turussa Meyerin telakalla. Havainnekuvasta selviää, miltä laiva valmiina näyttää. Kuva: Tallink-Silja
Fakta

Megastar korvaa Superstarin

 Valmistuu ensi vuoden alussa. Megastar korvaa Superstar-laivan Helsinki–Tallinna-liikenteessä.

 Megastar liikennöi kevättalvella valmistuvasta Länsiterminaali 2:sta.

 Laiva on 212 metriä pitkä, ja siihen mahtuu 2 800 matkustajaa.

 Laivan matka Tallinnan kestää kaksi tuntia ja yleisten tilojen määrä on haluttu maksimoida. Näin ollen laivassa on vain 47 matkustajahyttiä. Esimerkiksi Superstar-laivassa on 186 matkustajahyttiä.

 Megastarissa on kaksikerroksinen 2 800 neliön kauppakeskus.

 Megastar käyttää polttoaineenaan nestemäistä maakaasua LNG:tä. Viking Grace käyttää samaa polttoainetta.

Turku

Ensi vuonna valmistuva Tallinkin Megastar-laiva on monella tapaa mielenkiintoinen uutuus Itämeren-risteilyliikenteeseen. 212-metrinen alus korvaa Helsinki–Tallinna-väliä nykyisin liikennöivän Superstarin.

Tallink on jo myynyt Superstarin, mutta vuokraa sitä Megastarin valmistumiseen saakka.

Megastarin matka kestää vain kaksi tuntia, joten jo suunnitteluvaiheessa laivalta karsittiin suurin osa hyteistä. Niitä tulee uuteen laivaan ainoastaan 47, vaikka matkustajia alukseen mahtuu kaikkiaan 2 800.

Tallink yrittää ottaa kaiken irti lyhyestä matka-ajasta. Laivaan rakennetaan Itämeren suurinta kelluvaa myymälää. Kahdessa kerroksessa toimivan myymälän laajuus on 2 800 neliötä. Myymälään tulee moninkertainen määrä kassoja Superstarin kauppaan verrattuna.

Vielä tällä hetkellä suurin merenpäällinen myymälä on Turku–Tukholma-väliä liikennöivässä Viking Gracessa, jonka myymälällä on pinta-alaa kaikkiaan 1 600 neliötä.

HS vertaili kolmea risteilyalusta toisiinsa. Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Jättimäisestä kauppakeskuksesta ja laivalle mahtuvasta 2 800 matkustajasta huolimatta Megastarilla ei ole yhtään perinteistä pelastusvenettä. Meyerin Turun telakalla rakenteilla oleva alus muuttuu hädän tullen omaksi pelastusveneekseen.

Laivan suunnittelussa ja rakentamisessa on seurattu Kansainvälisen merenkulkujärjestön IMO:n asettamia safe return to port -turvavaatimuksia (suomeksi ”turvallinen paluu satamaan”).

Liikenteen turvallisuusviraston Trafin merenkulkujohtaja Tuomas Routa kutsuu vuonna 2010 hyväksyttyjä vaatimuksia merkittäväksi parannukseksi risteilijäliikenteeseen. evakuoimisessa pelastusveneisiin tai -lautoille on runsaasti riskejä.

”Megastar perustuu uudelle ideologialle, että risteilylaivan paras pelastusvene on laiva itse. Laivan pitää kärsiä todella mittavia vahinkoja, että matkustajat jouduttaisiin evakuoimaan”, Routa kertoo.

Laivan on pystyttävä pääsemään kotisatamaan tai muuhun lähimpään satamaan kaikkien todennäköisimpien onnettomuuksien sattuessa. Näitä ovat muun muassa tulipalo tai vuoto.

Viking Gracessa on vastaavat turvajärjestelyt.

Miten laiva sitten toimii omana pelastusveneenään? Tallinkin varustamotoiminnan johtaja Tarvi-Carlos Tuulik kertoo, että Megastar on jaettu vertikaalisesti neljään osastoon.

Laivojen osastointia on käytetty vuosikymmenet esimerkiksi tulipalojen rajaamiseen tietylle alueelle.

Uutta Megastarissa on se, että kaikki tärkeimmille järjestelmille on varajärjestelmä. Laivaan on rakennettu varajärjestelmät esimerkiksi työntövoimaan, ohjaukseen ja energiantuottamiseen. Jos konehuoneessa syttyy tulipalo, se suljetaan ja varakonehuone otetaan käyttöön.

”Varajärjestelmien lisäksi matkustajien hyvinvoinnista on huolehdittu. Jokaiseen osastoon on varastoitu ruokaa ja juomaa sekä huolehdittu osaston ilmanvaihdosta”, Tuulik sanoo.

Hän korostaa, että turvajärjestelyt eivät näy matkustajien matkassa oikeastaan mitenkään.

”Matkustajan ei tarvitse tietää mitään uutta. Onnettomuuden sattuessa laivan kyltit ja viitoitukset ohjaavat matkustajat seuraavaan osastoon sen sijaan, että ne ohjaisivat matkustajat kokoontumisalueelle”, Tuulik kertoo.

Uuden turvajärjestelmän myötä laivalla ei tarvita perinteisiä pelastusveneitä. Laivalla on toki muutama niin sanottu MOB-vene, jotka on tarkoitettu mereen pudonneen ihmisen pelastamiseen.

Jos Megastarilta jouduttaisiin kaikesta huolimatta evakuoimaan ihmisiä, laivan kuudessa evakuointipisteessä on ilmatäytteisiä pelastuslauttoja. Jokaiselle matkustajalle on paikka tällaisesta pelastuslautasta.

Trafin Tuomas Routa näkee perinteisten pelastusveneiden karsimisen myönteisenä kehityksenä.

”Veneet ovat osoittautuneet riskialttiiksi esimerkiksi harjoitustilanteissa. Pelastusveneitä laskettaessa on sattunut aika paljon onnettomuuksia”, Routa sanoo.

Hän korostaa, etteivät uudet turvajärjestelmät tarkoita sitä, että vanhemmat laivat olisivat turvattomia.

”Matkustajan kannalta risteilyliikenteessä eletään turvallista aikaa jo nyt. Jatkossa on vain vielä pienempi riski siihen, että matkustajat joutuisivat jättämään laivan onnettomuuden aikana”, Routa sanoo.

Tallink yrittää markkinoida laivaa ostosturisteille. Asiakaspalveluun palkataan oppaita, joiden on tarkoitus palvella erityisesti aasialaisturisteja.

Megastarilla ja Viking Gracella on muutakin yhteistä: kumpaankin paattiin sisätiloja on suunnitellut Vertti Kivi. Saman suunnittelijan kädenjälkeä ovat Finnairin uusimman A350-koneen matkustamotilat.

Vesa-Matti Väärä
Turun Meyerin telakalla viimeistellään Tallinkin Megastaria. Aluksen on määrä valmistua ensi vuoden alkupuolella.
Turun Meyerin telakalla viimeistellään Tallinkin Megastaria. Aluksen on määrä valmistua ensi vuoden alkupuolella.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat