Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verotus kevenee, mutta maksaa pitää silti, jos valtion liikenneverkkoyhtiö toteutuu

Jos valtion infrayhtiö toteutuu, asiakasmaksut korvaavat osan nykyisistä veroista.

Kotimaa
 
Leif Rosas
Katarzyna Miron tankkasi bensiiniä Helsingin Kalasatamassa viime huhtikuussa.
Katarzyna Miron tankkasi bensiiniä Helsingin Kalasatamassa viime huhtikuussa. Kuva: Leif Rosas

Liikenne- ja viestintäministeriö tutkii hallituksen toimeksiannosta, voisiko perustettava valtionyhtiö vastata liikenneverkon ylläpidosta ja kehittämisestä. Yhtiö rahoittaisi toimintansa liikenneverkon käyttöön perustuvilla asiakasmaksuilla, jolloin osaa liikenteen nykyisistä veroista ja maksuista voitaisiin alentaa tai ne voitaisiin poistaa kokonaan.

Kauppalehden tietojen mukaan nykyisestä autoverosta ja ajoneuvoverosta oltaisiin luopumassa, mutta ministeriöstä kerrotaan, että tieto on ennenaikainen. Autovero ja ajoneuvovero ovat kuitenkin todennäköisiä kohteita, sillä juuri muita vaihtoehtoja liikenneverojen puolella ei ole.

Liikenteen veroista eniten valtiolle tuottavat liikenteen polttonesteiden verot, 2,7 miljardia vuodessa. Ajoneuvo- ja autovero tuottavat yhteensä 2 miljardia euroa.

Lisäksi tieliikenteestä, ajoneuvoista ja niiden huolto- ja korjaustöistä kerätään Trafin arvion mukaan yhteensä noin 3 miljardia arvonlisänveroa. Ratamaksu ja väylämaksut ja juna- ja vesiliikenteen polttoaineiden valmisteverot ovat vaatimattomia.

Valtio siis kerää liikenteestä budjetin katteeksi noin 7,7 miljardia euroa vuodessa.

Valtion talousarvioesityksen mukaan valtio käyttää ensi vuonna liikenneverkon kehittämiseen ja ylläpitoon yhteensä 1,75 miljardia euroa. Liikenteestä kerättävillä veroilla rahoitetaan siis 6 miljardia muita menoja kuin liikenneverkon ylläpitoa ja kehittämistä.

Liikenteen verot ovat kultakaivos valtiolle, mutta verojen muuttaminen on poliittisesti herkkää. Esimerkiksi nykyhallitus keventää autoveroa perussuomalaisten vaatimuksesta, mutta samalla hallitus joutuu nostamaan ajoneuvoveroa saadakseen budjetin tulopuolta nousemaan.

Liikenteen korkea verotus aiheuttaa kauhunväristyksiä suomalaisautoilijoissa. Kuljetusalan ammattilaiset kokevat olevansa jatkuvan riiston kohteena.

Tutkimusten mukaan kansalaiset ovat tyytymättömiä siihen, että liikenteeltä verotettavat rahat eivät riittävästi ohjaudu liikenneverkon kunnostamiseen.

Jos yhtiömalli toteutuu, se pienentää valtion budjetin loppusummaa, koska verotulot supistuvat. Jotta muutos olisi budjetin kannalta kustannusneutraali – kuten lähtökohta on – budjetista poistuisi yhtä paljon liikenneverkon kehittämiseen ja ylläpitoon osoitettavia rahoja.

Jos uusi malli olisi käytössä ensi vuonna, liikenteen verot kevenisivät 1,7 miljardia, koska sen verran valtio liikenneverkkoon käyttää.

Verot kevenisivät, mutta kuluttajan taakka ei. Verot pienenisivät, mutta tilalle tulisivat asiakasmaksut. Ne keräisi uusi yhtiö, joka myös ottaisi vastuun liikenneverkosta. Asiakasmaksujen suuruus säädettäisiin lailla, joten eduskunnalla säilyisi kontrolli hinnoitteluun.

Asiakas maksaisi vain käyttämistään palveluista, mutta muuttujia on paljon. Esimerkiksi tienkäyttömaksu ei voisi olla sama kaupungissa ja maaseudulla, jossa on pidemmät etäisyydet. Hinnoittelulla voidaan myös ohjata kuluttajia hankkimaan vähäpäästöisiä autoja.

Hallituksen toimeksianto on infrayhtiön osalta ainoa poliittinen linjaus mikä toistaiseksi on tehty. Poliittisen päätöksen aika on ensi kevään hallitusohjelman puolivälitarkastelu. Hallituksen esitys infrayhtiön perustamiseksi voisi valmistua vuoden 2018 puolivälissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat