Valikko
Kotimaa

Yhä harvempi suomalainen vaihtaa etunimensä

Yleensä etunimen vaihtamista perustellaan sillä, että vanhempien aikanaan antama nimi ei miellytä. Moni aikuinen on halunnut virallistaa vuosikausia käytössä olleen lempinimensä.

Onko nimesi Niina, mutta kaikki kutsuvat sinua Ninniksi? Tai antoivatko vanhemmat sinulle nimen Yrjö, josta sinulle tulee mieleen vain ylenanto?

Ei hätää – etunimen voi muuttaa hyvinkin persoonalliseksi. Kelpaisiko vaikka Mjölnir, Tuliotso, Tennessee, Mithras tai Pommiina? Kaikki nämä oikeusministeriön nimilautakunta on hyväksynyt viime vuosina etunimeksi.

Yhä harvempi suomalainen kuitenkin vaihtaa etunimeä. ­Väestörekisterikeskuksen tilaston mukaan viime vuonna vain etunimeä vaihdettiin 3 200 kertaa, kun muutama vuosi aikaisemmin kirjattiin yli 3 500 etunimen muutosta.

Yleensä etunimen vaihtamista perustellaan juuri sillä, että vanhempien aikanaan antama nimi ei miellytä. Esimerkiksi perussuomalaisten kotkalaisesta kaupunginvaltuutetusta Jorma-Kalevi Merivirrasta tuli kesäkuun lopussa Suomen ensimmäinen Mertsu. Merivirta halusi eroon Jormasta, sillä sitä käytetään miehen sukupuolielimen nimenä.

Moni aikuinen on halunnut virallistaa vuosikausia käytössä olleen lempinimensä. Esimerkiksi vihreiden helsinkiläinen poliitikko Johanna Sumuvuori virallisti etunimekseen lempinimensä Nannan. Muusikko Herra Ylppö vaihtoi etunimensä Mikosta Frankiksi Aki Kaurismäen Calamari Union -elokuvan hahmojen mukaan.

Nimilaki määrittelee lähtökohtaisesti, että tytölle ei saa antaa pojan nimeä tai päinvastoin. Saattaa kuitenkin olla, että nimilain tulevassa uudistuksessa ­jaottelusta tyttöjen ja poikien nimiin luovutaan. Vastaisuudessakin lapsen etu olisi ensisijalla nimeä päätettäessä, joten lakiin voisi riittää rajoitus siitä, ettei etunimi saa olla hyvän maun vastainen.

”Nykyään, jos nimi on väestötietojärjestelmässä, se voidaan hyväksyä. Epäselvissä tapauksissa pyydämme lausuntoa nimilautakunnalta”, tarkastaja Jouni Aarnikko Helsingin maistraatista kertoo.

Nimilautakunta tyrmää kymmenkunta erikoista nimeä vuosittain. Syynä on yleensä se, ettei nimi ole kotimaisen nimikäytännön mukainen. Viime vuosina etunimeksi eivät ole kelvanneet esimerkiksi Karhunpoika, Mortem, Pajunkissa, Merikarhu, Air ja Jousimies.

Merikarhu-nimen lapselleen halunneet vanhemmat veivät kiistan aina korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Korkeimman hallinto-oikeuden arvion mukaan ehdotettu nimi on kotimaisen nimikäytännön vastainen.

Sukunimiä vaihdettiin viime vuonna Väestörekisterikeskuksen mukaan reilut 30 000, joista noin puolet liittyi naimisiin­menoon.

Sukunimen vaihtaminen on tarkempaa kuin etunimen, sillä uuden sukunimen pitää olla joko täysin keksitty tai oman suvun aiemmin käyttämä.

”Käytössä olevaa nimeä ei lain mukaan voi saada käyttöönsä. Suomalaisuuden liitto on pitänyt luetteloa suojatuista sukunimistä, mutta listalla ei ole nykyään käytännön merkitystä”, Aarnikko kertoo.

Vanhan sukunimen voi ottaa itselleen, jos se on ollut omilla esivanhemmilla käytössä.

”Silloin on katsottu viisi sukupolvea taaksepäin.”

Etunimen vaihtaminen

 Etunimen tulee olla nimilain mukainen. Etunimiä pitää olla vähintään yksi ja enintään kolme.

 Etunimeksi ei hyväksytä nimeä, joka on sopimaton tai jonka käytöstä voi aiheutua haittaa. Etunimi ei voi olla muodoltaan tai kirjoitustavaltaan kotimaisen nimikäytännön vastainen.

 Pojalle ei voi antaa naisen nimeä tai päinvastoin. Nimi ei voi olla ennestään käytössä sisaruksella tai puolisisaruksella.

 Etunimen voi muuttaa pelkällä ilmoituksella ja ilman perusteluja vain kerran. Ilmoitus maksoi vuonna 2015 31 euroa.

 Yli 12-vuotiaan lapsen etunimeä ei voi muuttaa ilman lapsen suostumista. 15–17-vuotias voi tehdä itse nimenmuutosilmoituksen.

 Toinen etunimimuutos on haettava maistraatilta hakemuksella. Sen hinta on 114 euroa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • nimilaki
 • Sukunimi
 • nimet
 • etunimet
 • sukunimet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  2. 2

   Berner tulistui HSTV:n keskustelussa: ”Hallitus päättää, onko liikenne-esitykseni surkea”

  3. 3

   Ministeri Berner perui osallistumisensa Ylen suoraan lähetykseen

  4. 4

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  5. 5

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  6. 6

   Syyria ei riitä Venäjälle – Putin hakee nyt jalansijaa myös Libyassa ja Palestiinassa

  7. 7

   Financial Timesin arkkitehtuurikriitikko Helsingistä: ”Kaupungilla on identiteettikriisi”

  8. 8

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  9. 9

   Brasiliassa lentokoneturma – Koneessa valtavaa korruptiotutkintaa johtava tuomari

  10. 10

   Meksiko luovutti huumeparoni El Chapon Yhdysvaltoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  2. 2

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  3. 3

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  4. 4

   Kuluttaja tuskin käärisi täyttä hyötyä autoveron poistosta – myyjien ei välttämättä kannata laskea hintoja täysimääräisesti

  5. 5

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  6. 6

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  7. 7

   Autoveron poistuminen laskisi uusien autojen hintoja tuhansilla euroilla – katso yli 6 000 automallin uusi hinta

  8. 8

   HS asensi kohutun ”mustan laatikon” testiautoon – tällaista tietoa Bernerin esille nostama seurantalaite keräsi

  9. 9

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  10. 10

   Bernerin liikennevisio on kunnianhimoinen – toteutuessaan hanke muuttaisi suomalaista yhteiskuntaa peruuttamattomalla tavalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  4. 4

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  8. 8

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  9. 9

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  10. 10

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  11. Näytä lisää