Valikko
Kotimaa

Saattohoitoon tarvitaan vapaaehtoisia – Sataa kuolevaa tukenut Seppo Laurell: ”Kuolevat miehet puhuvat kesämökeistä”

Eläkkeellä oleva merikapteeni on pisimpään saattohoidon vapaaehtoisena toiminut suomalainen. Hän käy Terhokodissa viikoittain.

Sähkötakka ja iso joulukuusi levittävät Terhokodin aulaan hentoa valoa. Viereisestä talvipuutarhasta kuuluu virrenveisua. Seppo Laurell on tänään aulaisäntänä vastaamassa puhelimeen ja vastaanottamassa saattohoitokodin vieraita.

”Tämä on vähän kuin portsarin hommaa”, pehmeällä äänellä puhuva 78-vuotias helsinkiläinen hymyilee.

Vuonna 1994 rakennettu saattohoitokoti on Laurellille kuin toinen koti. Eläkkeellä oleva merikapteeni on pisimpään saattohoidon vapaaehtoisena toiminut suomalainen. Hän käy Terhokodissa viikoittain.

Laurell osallistui ensimmäiselle Helsingissä järjestetylle vapaaehtoisten saattohoitokurssille vuonna 1986.

”Olin tutustunut saattohoitoon 1960-luvulla Englannissa. Ajatus ihmisarvoisesta loppuelämässä sekä viehätti että kosketti minua. Suomessa ei ollut vielä 1980-luvullakaan käsitettä kuoleva potilas.”

Vuonna 1982 Lääkintöhallitus julkaisi terminaalihoidon ohjeet, jossa mahdollistettiin vapaaehtoisten käyttäminen hoidon apuna. Laurell ilmoittautui nopeasti kurssille. Motivaation jäljet johtavat hänen lapsuuteensa.

”Keuhkotuberkuloosia sairastunut äitini lähetettiin keväällä 1947 kotiin kuolemaan. Hoidin häntä mummon kanssa kahdestaan kunnes äiti menehtyi tuskallisesti.”

Laurell osallistui vapaaehtoiskurssille 20 muun kanssa. Kun ensimmäinen Terhokoti avattiin Eiraan vuonna 1988, siellä aloitti vain kuusi kurssilaista.

Vapaaehtoisista on edelleen pula. Terhokodissa järjestetään noin joka toinen vuosi kurssi, mutta osa sen käyneistä jättää raskaan työn nopeasti. Saattohoidon valtakunnallisessa kehittämishankkeessa peräänkuulutetaan vapaaehtoisten valmennuksen lisäämistä.

”Sitoutuminen on vapaaehtoiselle tärkeää, sillä vapaaehtoisen käynnit voivat olla varsinkin kotihoidossa olevalle potilaalle viikon tärkein asia.”

Neljän kuukauden valmennuskurssi antaa vapaaehtoistyöhön valmiudet. Tärkein opettaja on ensimmäinen potilas.

Laurellin ensimmäinen potilas oli koditon erakko Matto-Arska, jota hoitajat kutsuivat Fransiskus Assisilaiseksi, sillä linnut olivat lähellä Arskan sydäntä.

”Seurasimme lintujen elämää ja välillä istuimme pellon pientareella. Hän jutteli mielellään raakkuvalla äänellään. Minä olin mukana hänen elämänsä luopumisissa, joita kesti toista vuotta.”

Vapaaehtoisen tehtävänä on useimmiten potilaan kuunteleminen ja kävelyttäminen.

Potilaan olo tehdään mahdollisimman mukavaksi. Yksi Laurellin alkuvuosien päätehtävistä oli auttaa keuhkosyöpäpotilaita tupakalle ja joskus pitää tupakkaa potilaan huulilla. Eräs potilas kuljetettiin ambulanssilla satamaan ja siitä päiväksi purjehtimaan. Toisen potilaan Laurell työnsi pyörätuolissa Senaatintorille kuuntelemaan puna-armeijan kuoroa.

”Tämä on myötäelävän kuuntelijan hommaa, jossa ei sovi tuputtaa omia oppejaan. Hommassa pärjää rauhallisella luonteella. On parempi olla vähän laiska kuin yliahkera”, Laurell naurahtaa.

Potilaat puhuvat yllättävän vähän kuolemasta. Eniten siitä puhuvat naiset, kun taas miehet juttelevat arkipäiväisistä asioista kuten kesämökeistä.

”Osa miehistä puhuu kuntoutuksesta, vaikka peräseinä jo häämöttää.”

Kuoleman luonnollisuutta aiotaan jatkossa korostaa saattohoidossa. Hoitoa suunnitellaan yhteistyössä potilaan ja omaisten kanssa.

Terhokodissa on järjestetty vuodesta 2007 asti omaistentunteja, joita kokenut vapaaehtoinen vetää.

”Saattokoti poikkeaa sairaalasta siinä, että täällä hoidetaan myös omaisia. Omaistentuntien aikana omaiset voivat keskustella, purkaa tunteitaan ja saada vertaistukea.”

Vuosien aikana Laurell on tehnyt 2 095 käyntiä saattohoitopotilaan luona. Hän on merkinnyt käynnit tunnollisesti päiväkirjan virkaa täyttävään majakka-aluksen lokikirjaan.

Laurell on ollut mukana lähes sadan omapotilaansa viimeisissä kuukausissa. Hän on ollut läsnä kolmen potilaan kuolinhetkellä. Silloin vapaaehtoisen ainoa tehtävä on läsnäolo.

”Vainajan valmistelussa voi halutessaan auttaa. Hautajaisiin on hyvä osallistua, jos sinne saa kutsun. Se on konkreettinen ja kaunis päätös ystävyyssuhteelle. Hautajaisten jälkeen on syytä pitää tauko ennen seuraavaa potilasta.”

Laurell kutsuu potilaita ystävikseen. Onko näin monien jäähyväisten jättäminen ollut vaikeaa?

”Ei, sillä heistä on jäänyt kauniita muistoja, ja he ovat tuoneet elämääni rikkautta”.

Muistoja Laurellilla on paljon. Entisen kengänkiillottajan Pepen kanssa hän kierteli kaupungilla ja merihenkisen Markun kanssa hän jutteli meriaiheista.

Sitten oli se inkerinsuomalainen Arvid, jolla oli suuri tarve saada elämäkertansa julkaistua. Sen Laurell lupasi digitoida, ja työssä kului ainakin sata tuntia.

”Tuntui, että se piti miehen hengissä. Hän ehti viedä saada syliinsä printtiliuskojen nipun.”

Arvidin Tukholmassa asuvat tyttäret saivat elämänkerran muistoksi.

”Monet potilaista ovat olleet mahdottoman hienoja ihmisiä. Sitä harmittelee, että miksi en aiemmin tutustunut ole tähän persoonallisuuteen.”

Hän haluaa kumota käsitystä että saattohoitokuolema olisi jotenkin surkea tapa lähteä.

”Ei saattohoidossa ole mitään pelättävää. Onnistuneessa saattohoidossa potilas pidetään kivuttomana ja henkinen puoli hoidetaan kuntoon. Hän pääsee sovintoon tärkeissä ihmissuhteissaan ja jumalasuhteessaan”, Laurell kuvailee.

”Silloin kuolema on kaunista, on saavutettu lähtörauha, ja ihminen hiipuu pois henkisesti kevyenä, ehkä pieni hymyn häivä kasvoillaan”, hän jatkaa.

Laurellin ensimmäinen potilas Matto-Arska kuoli vuonna 1988. Kunta järjesti rutiköyhän miehen hautajaiset. Saattoväkenä olivat Laurell ja sosiaalityöntekijä. Arskan tyttäret eivät osallistuneet hautajaisiin.

”Yhtäkkiä kirkkoon tuli kolme Arskan ryyppykaveria alkoholistihoitolasta. Miehet olivat tehneet rautalangasta ja havuista seppeleen. He laskivat sen arkulle minun muutaman markan tulppaanieni viereen.”

Ulkona Matto-Arska sai vielä kolme saattajaa. Läheisen puun oksilla istui harakka ja kaksi naakkaa.

Vapaaehtoiset keskustelevat, lukevat ja ulkoiluttavat

 Ensimmäinen saattohoidon tukihenkilöiden koulutus järjestettiin Helsingissä syksyllä 1986 Diakonissalaitoksella. Sen jälkeen Helsingissä on koulutettu satoja saattohoitotukihenkilöitä. Kurssien pohjana käytetään vieläkin ensimmäisen kurssin opinto-ohjelmaa.

 Kursseja järjestetään muun muassa Terhokodissa Pohjois-Haagassa, jossa on koulutettu vuosien aikana yli 200 vapaaehtoista. Heistä yli 60 auttaa vieläkin saattohoidossa.

 Koulutus kestää lukukauden, laajuus on noin 20 tuntia.

 Vapaaehtoiset opettelevat toimimaan kuolevan tukena ja pitämään huolta omasta jaksamisestaan.

 Vapaaehtoinen on seuralainen, jonka ei tarvitse tehdä sairaanhoitajan tehtäviä. Yleisimpiä tehtäviä ovat kotikäynnit, keskustelu, lukeminen ja ulkoiluttaminen.

 Viime vuonna Yhteisvastuukeräyksen erityiskohteena oli saattohoito. Tavoitteena on muu muassa päästä ennakoivaan yhteissuunnitteluun, joka tehdään iäkkään ihmisen, läheisten ja hoitohenkilökunnan yhteistyönä. Myös vapaaehtoisten valmennusta pyritään lisäämään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saattohoito
 • vapaaehtoistyö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  2. 2

   Tietoturvaskandaali paisuu Ruotsissa – valtion turvallisuus saattoi vaarantua, useamman ministerin asema uhattuna

  3. 3

   Rocktähti Alice Cooper löysi varastostaan Andy Warholin teoksen, joka oli lojunut siellä 40 vuotta – teoksen eri versioita myyty miljoonilla

  4. 4

   Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

  5. 5

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  6. 6

   Trumpin vävy ja neuvonantaja Jared Kushner vastaa syytöksiin Venäjä-yhteyksistä: tapasi venäläis­viranomaisten kanssa neljästi, kieltää tehneensä yhteistyötä

  7. 7

   Valtavat venäläiset sota-alukset saapuivat Suomenlahdelle – ”Tämä on pullistelua ja voimannäyttö”, arvioi HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Uuvutko töissä? Laaja suomalaistutkimus selvitti, miten palautumisen voi aloittaa jo työpäivän aikana

  10. 10

   Isis-taistelijaksi epäilty 16-vuotias saksalaistyttö haluaa palata kotiin – kertoo saaneensa tarpeekseen sodasta ja kärsimyksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  2. 2

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  3. 3

   Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

  4. 4

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  5. 5

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  6. 6

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  7. 7

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  8. 8

   Kehäradan lipunmyynti on ajoittain ruuhkautunut Helsinki-Vantaalla – ”Oli säälittävää nähdä turhautuneet ulkomaalaiset ja kärsimättömät suomalaiset yhden lippuautomaatin edessä”

  9. 9

   Räjähtäviä kaasuputkia ja rapistuvia moottoriteitä – edes Trumpin lupailemat tuhat miljardia eivät riitä korjaamaan USA:n rapakuntoon päässyttä infrastruktuuria

  10. 10

   Jalankulkijat kävelevät päin punaisia ja pyöräilijät ajelevat jalkakäytävillä – miksei liikenne­sääntöjen rikkomisesta sakoteta?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  3. 3

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ennen Putinin tuloa Savonlinnassa etsittiin ”sisäistä ja ulkoista rauhaa” Beethovenista – Missa solemnis on kuorolle kova pala
  3. Käpylän varkailla on valikoiva maku: lonkerot oli pakko siirtää kaupan kassan taakse, mutta olut pysyy hyllyssä
  4. Toimittajat taistelevat sananvapaudesta Turkissa – Viimevuotisen vallankaappausyrityksen jälkeen toimittajien määrä vankiloissa on nelinkertaistunut
  5. Trumpin vävy ja neuvonantaja Jared Kushner vastaa syytöksiin Venäjä-yhteyksistä: tapasi venäläis­viranomaisten kanssa neljästi, kieltää tehneensä yhteistyötä
  6. Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen
  7. Rocktähti Alice Cooper löysi varastostaan Andy Warholin teoksen, joka oli lojunut siellä 40 vuotta – teoksen eri versioita myyty miljoonilla
  8. Hittisarja Stranger Thingsin toisen tuotantokauden traileri julkaistiin ja se on upea – Ainakin näitä asioita uusilta jaksoilta voi odottaa
  9. Tietoturvaskandaali paisuu Ruotsissa – valtion turvallisuus saattoi vaarantua, useamman ministerin asema uhattuna
  10. Suomalaisuimarien vauhti ei riittänyt jatkopaikkaan – Laukkanen, Koski ja Jallow tippuivat maanantaina Budapestin MM-kisoissa
  11. Nico Rosberg odottaa pääsevänsä huippuyliopisto Stanfordiin opiskelemaan – formulaeläkeläinen tutustui Kalifornian mahdollisuuksiin
  12. Näytä lisää