Kotimaa

Ulkoministeriö auttoi viime vuonna kymmeniä pulaan joutuneita suomalaisia Pietarissa – yleisin syy taskuvarkaudet

Ulkoministeriö on auttanut noin sataa vaikeuksiin joutunutta suomalaista Pietarissa tänä vuonna. Suomalaisten rajanylitysten määrä on noussut tänä vuonna edullisen ruplan kurssin takia.

Noin sata suomalaista tarvitsi apua Suomen Pietarin-pääkonsulaatista vuonna 2015. Yleisin syy oli se, että turistilta oli varastettu lompakko tai passi.

”Lompakkovarkauksia tulee noin kaksi kuukaudessa. Arviolta saman verran on tapauksia, jotka eivät koskaan tule meidän tietoomme”, konsuli Virpi Hanhikoski Suomen Pietarin-pääkonsulaatista sanoo.

Suurin osa varkauksista oli näpistyksiä, ei väkivaltaisia ryöstöjä. Konsulaatti suosittelee, että uhri tekisi aina ilmoituksen myös Venäjän poliisille.

Sadasta avustustapauksesta iso osa oli neuvontaa. Luvussa ovat mukana kuolemantapaukset, joita tuli viime Pietarin pääkonsulaatin tietoon yhdeksän. Yleensä kuolemissa on kyse sairaskohtauksista ja liikenneonnettomuuksista. Rikoksia ei suomalaisten kuolemantapauksiin Venäjällä ole liittynyt viimeiseen kolmeen vuoteen.

Pääkonsulaatti on hoitanut myös kolmen vapautensa menettäneen tapausta. Suurin osa suomalaisten Venäjällä saamista tuomioista liittyy huumeisiin.

Matkustustiedotteessa ulkoministeriö huomauttaa, että terrorismin vaara on olemassa kaikkialla Venäjällä. Turvatarkastusten ajat voivat pidentyä. Pietarissa poliisit partioivat näkyvästi keskustassa. Metroissa reput läpivalaistaan usein. ”Pietari on silti suhteellisen turvallinen kaupunki. Suomalaisiin suhtaudutaan hyvin”, Hanhikoski sanoo.

Samaa mieltä on yli 15 vuotta Venäjällä asunut markkinointiviestintätoimisto Promacon toimitusjohtaja Kai Hahl.

”Vielä 1999–2000 elettiin erilaisessa Pietarissa. Tupakka-askia ei voinut jättää autoon näkyville, koska lasit rikottiin heti ja tupakat vietiin”, Hahl kertoo.

”Nykyään Pietarin keskusta on yöllä turvallisempi kuin Helsinki. Ei täällä näe samaa kännitoilailua tai kukaan tule vetämään muuten vain turpaan.”

Ukrainan sodan ja Krimin valloituksen jälkeen suomalaisten turismi Venäjälle romahti. Toissa vuoteen verrattuna suomalaisten rajanylitysten määrä lähti kuitenkin kasvuun ruplan edullisen kurssin takia. Rajavartiolaitoksen mukaan suuri osa matkoista rajoittui polttoaineen hakuun rajan tuntumasta.

Venäjä ei ole erityisen turvaton matkakohde ulkoministe­riön aputilastojen valossa. Moskovassa suomalaisia avustettiin viime vuonna noin 20 kertaa, Murmanskin ja Petroskoin konsulaateissa muutamia kertoja.

Vuonna 2014 Pietarissa oli tämän vuoden tapaan noin sata avuntarvitsijaa, kun Berliinissä oli 90, Tukholmassa 80, Tallinnassa vajaa 300 ja Madridissa noin 400. Lisäksi jokaisessa kohteessa edustustot neuvoivat suomalaisia tuhansia kertoja.

Metropolissa pitää olla kuitenkin valppaana. ”Ei kannata kävellä reppua auki kadulla tai ottaa kalleimpia luottokortteja mukaan klubiin. Käteinen riittää hyvin”, Hahl neuvoo.

Kannattaa käyttää virallisia taksipalveluja, jotka ovat halpoja. Aiemmin kukoistanut tapa huikata mikä tahansa ohiajava auto pysähtymään on hiipunut. Hahlia se harmittaa, sillä satunnaisten kuljettajien kanssa syntyivät parhaat keskustelut.

”Äskettäin yksi kansantaksi yritti viedä kännykkäni, mutta huomasin ajoissa että puhelin oli kadonnut. Mies antoi sen takaisin, kun pyysin.”

Toissa vuoden lopulla Pietarissa otettiin kiinni rikollisryhmä, joka huijasi lähinnä miesjuhlijoilta rahaa luottokorteilta. Yli kymmenen yökerhoa pantiin kiinni. Hahlkin tietää ihmisiä, joilta on viety rahat kortilta.

”Perinteinen kikka on, että pari naista tulee tekemään tuttavuutta baarissa ja ehdottaa sen jälkeen seuraavaa klubia. Ei kannata lähteä seuraamaan ketään vaan päättää itse jatkopaikka, niin ei joudu ongelmiin.”

Passista vain kopio mukaan kaupungille

  Hätätapauksessa ole yhteydessä Pietarin pääkonsulaattiin vaihteen numeroon +7 812 331 7600. Virka-ajan ulkopuolella vastaa ulkoministeriön päivystyskeskus: +358 9 160 55555.

  Älä pidä mukana kaupungilla suuria määriä käteistä, luottokortteja, arvoesineitä tai passi. Passista ja viisumista riittävät kopiot.

  Käytä virallisia takseja. Ne ovat nopeita, edullisia ja turvallisia. Esimerkiksi http://taxovichkof.ru tai http://www.777taxi.ru.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Varkaudet
 • Pietari
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  3. 3

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  6. 6

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  7. 7

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  8. 8

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  9. 9

   Pitävät johtopäätökset Turun veritöistä voi tehdä vasta, kun tiedot tarkentuvat nykyisestä

  10. 10

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää