Valikko
Kotimaa

Ulkoministeriö auttoi viime vuonna kymmeniä pulaan joutuneita suomalaisia Pietarissa – yleisin syy taskuvarkaudet

Ulkoministeriö on auttanut noin sataa vaikeuksiin joutunutta suomalaista Pietarissa tänä vuonna. Suomalaisten rajanylitysten määrä on noussut tänä vuonna edullisen ruplan kurssin takia.

Noin sata suomalaista tarvitsi apua Suomen Pietarin-pääkonsulaatista vuonna 2015. Yleisin syy oli se, että turistilta oli varastettu lompakko tai passi.

”Lompakkovarkauksia tulee noin kaksi kuukaudessa. Arviolta saman verran on tapauksia, jotka eivät koskaan tule meidän tietoomme”, konsuli Virpi Hanhikoski Suomen Pietarin-pääkonsulaatista sanoo.

Suurin osa varkauksista oli näpistyksiä, ei väkivaltaisia ryöstöjä. Konsulaatti suosittelee, että uhri tekisi aina ilmoituksen myös Venäjän poliisille.

Sadasta avustustapauksesta iso osa oli neuvontaa. Luvussa ovat mukana kuolemantapaukset, joita tuli viime Pietarin pääkonsulaatin tietoon yhdeksän. Yleensä kuolemissa on kyse sairaskohtauksista ja liikenneonnettomuuksista. Rikoksia ei suomalaisten kuolemantapauksiin Venäjällä ole liittynyt viimeiseen kolmeen vuoteen.

Pääkonsulaatti on hoitanut myös kolmen vapautensa menettäneen tapausta. Suurin osa suomalaisten Venäjällä saamista tuomioista liittyy huumeisiin.

Matkustustiedotteessa ulkoministeriö huomauttaa, että terrorismin vaara on olemassa kaikkialla Venäjällä. Turvatarkastusten ajat voivat pidentyä. Pietarissa poliisit partioivat näkyvästi keskustassa. Metroissa reput läpivalaistaan usein. ”Pietari on silti suhteellisen turvallinen kaupunki. Suomalaisiin suhtaudutaan hyvin”, Hanhikoski sanoo.

Samaa mieltä on yli 15 vuotta Venäjällä asunut markkinointiviestintätoimisto Promacon toimitusjohtaja Kai Hahl.

”Vielä 1999–2000 elettiin erilaisessa Pietarissa. Tupakka-askia ei voinut jättää autoon näkyville, koska lasit rikottiin heti ja tupakat vietiin”, Hahl kertoo.

”Nykyään Pietarin keskusta on yöllä turvallisempi kuin Helsinki. Ei täällä näe samaa kännitoilailua tai kukaan tule vetämään muuten vain turpaan.”

Ukrainan sodan ja Krimin valloituksen jälkeen suomalaisten turismi Venäjälle romahti. Toissa vuoteen verrattuna suomalaisten rajanylitysten määrä lähti kuitenkin kasvuun ruplan edullisen kurssin takia. Rajavartiolaitoksen mukaan suuri osa matkoista rajoittui polttoaineen hakuun rajan tuntumasta.

Venäjä ei ole erityisen turvaton matkakohde ulkoministe­riön aputilastojen valossa. Moskovassa suomalaisia avustettiin viime vuonna noin 20 kertaa, Murmanskin ja Petroskoin konsulaateissa muutamia kertoja.

Vuonna 2014 Pietarissa oli tämän vuoden tapaan noin sata avuntarvitsijaa, kun Berliinissä oli 90, Tukholmassa 80, Tallinnassa vajaa 300 ja Madridissa noin 400. Lisäksi jokaisessa kohteessa edustustot neuvoivat suomalaisia tuhansia kertoja.

Metropolissa pitää olla kuitenkin valppaana. ”Ei kannata kävellä reppua auki kadulla tai ottaa kalleimpia luottokortteja mukaan klubiin. Käteinen riittää hyvin”, Hahl neuvoo.

Kannattaa käyttää virallisia taksipalveluja, jotka ovat halpoja. Aiemmin kukoistanut tapa huikata mikä tahansa ohiajava auto pysähtymään on hiipunut. Hahlia se harmittaa, sillä satunnaisten kuljettajien kanssa syntyivät parhaat keskustelut.

”Äskettäin yksi kansantaksi yritti viedä kännykkäni, mutta huomasin ajoissa että puhelin oli kadonnut. Mies antoi sen takaisin, kun pyysin.”

Toissa vuoden lopulla Pietarissa otettiin kiinni rikollisryhmä, joka huijasi lähinnä miesjuhlijoilta rahaa luottokorteilta. Yli kymmenen yökerhoa pantiin kiinni. Hahlkin tietää ihmisiä, joilta on viety rahat kortilta.

”Perinteinen kikka on, että pari naista tulee tekemään tuttavuutta baarissa ja ehdottaa sen jälkeen seuraavaa klubia. Ei kannata lähteä seuraamaan ketään vaan päättää itse jatkopaikka, niin ei joudu ongelmiin.”

Passista vain kopio mukaan kaupungille

  Hätätapauksessa ole yhteydessä Pietarin pääkonsulaattiin vaihteen numeroon +7 812 331 7600. Virka-ajan ulkopuolella vastaa ulkoministeriön päivystyskeskus: +358 9 160 55555.

  Älä pidä mukana kaupungilla suuria määriä käteistä, luottokortteja, arvoesineitä tai passi. Passista ja viisumista riittävät kopiot.

  Käytä virallisia takseja. Ne ovat nopeita, edullisia ja turvallisia. Esimerkiksi http://taxovichkof.ru tai http://www.777taxi.ru.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Varkaudet
 • Pietari
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  3. 3

   Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

  4. 4

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  5. 5

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  6. 6

   Sijoittajakonkari vaatii Sampoa pelastamaan osakkaidensa jättisäästöt – Katso, onko taloyhtiösi tietämättään yksi 279 miljoonan euron jakajista

  7. 7

   Emmi Salminen, 99, taisteli naisille paikan rakennustyömailla ja pelasti opiskelijan ahdistelijoilta – ”En peruuttanut, vaikka mies pyöritti poraa rintani edessä”

  8. 8

   Ihmiset ennustivat jo 1500-luvulla, millainen Suomesta tuli 2000-luvulla – nämä historialliset ennustukset ovat toteutuneet

  9. 9

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  10. 10

   & Other Stories avaa helmikuun alussa Helsinkiin – Näistä syistä muotiliikettä on odotettu ja nämä meiltä vielä puuttuvat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  3. 3

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  4. 4

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  5. 5

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  6. 6

   Kuluttaja tuskin käärisi täyttä hyötyä autoveron poistosta – myyjien ei välttämättä kannata laskea hintoja täysimääräisesti

  7. 7

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  8. 8

   Autoveron poistuminen laskisi uusien autojen hintoja tuhansilla euroilla – katso yli 6 000 automallin uusi hinta

  9. 9

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  10. 10

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  4. 4

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  10. 10

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  11. Näytä lisää