Valikko
Kotimaa

Ulkoministeriö auttoi viime vuonna kymmeniä pulaan joutuneita suomalaisia Pietarissa – yleisin syy taskuvarkaudet

Ulkoministeriö on auttanut noin sataa vaikeuksiin joutunutta suomalaista Pietarissa tänä vuonna. Suomalaisten rajanylitysten määrä on noussut tänä vuonna edullisen ruplan kurssin takia.

Noin sata suomalaista tarvitsi apua Suomen Pietarin-pääkonsulaatista vuonna 2015. Yleisin syy oli se, että turistilta oli varastettu lompakko tai passi.

”Lompakkovarkauksia tulee noin kaksi kuukaudessa. Arviolta saman verran on tapauksia, jotka eivät koskaan tule meidän tietoomme”, konsuli Virpi Hanhikoski Suomen Pietarin-pääkonsulaatista sanoo.

Suurin osa varkauksista oli näpistyksiä, ei väkivaltaisia ryöstöjä. Konsulaatti suosittelee, että uhri tekisi aina ilmoituksen myös Venäjän poliisille.

Sadasta avustustapauksesta iso osa oli neuvontaa. Luvussa ovat mukana kuolemantapaukset, joita tuli viime Pietarin pääkonsulaatin tietoon yhdeksän. Yleensä kuolemissa on kyse sairaskohtauksista ja liikenneonnettomuuksista. Rikoksia ei suomalaisten kuolemantapauksiin Venäjällä ole liittynyt viimeiseen kolmeen vuoteen.

Pääkonsulaatti on hoitanut myös kolmen vapautensa menettäneen tapausta. Suurin osa suomalaisten Venäjällä saamista tuomioista liittyy huumeisiin.

Matkustustiedotteessa ulkoministeriö huomauttaa, että terrorismin vaara on olemassa kaikkialla Venäjällä. Turvatarkastusten ajat voivat pidentyä. Pietarissa poliisit partioivat näkyvästi keskustassa. Metroissa reput läpivalaistaan usein. ”Pietari on silti suhteellisen turvallinen kaupunki. Suomalaisiin suhtaudutaan hyvin”, Hanhikoski sanoo.

Samaa mieltä on yli 15 vuotta Venäjällä asunut markkinointiviestintätoimisto Promacon toimitusjohtaja Kai Hahl.

”Vielä 1999–2000 elettiin erilaisessa Pietarissa. Tupakka-askia ei voinut jättää autoon näkyville, koska lasit rikottiin heti ja tupakat vietiin”, Hahl kertoo.

”Nykyään Pietarin keskusta on yöllä turvallisempi kuin Helsinki. Ei täällä näe samaa kännitoilailua tai kukaan tule vetämään muuten vain turpaan.”

Ukrainan sodan ja Krimin valloituksen jälkeen suomalaisten turismi Venäjälle romahti. Toissa vuoteen verrattuna suomalaisten rajanylitysten määrä lähti kuitenkin kasvuun ruplan edullisen kurssin takia. Rajavartiolaitoksen mukaan suuri osa matkoista rajoittui polttoaineen hakuun rajan tuntumasta.

Venäjä ei ole erityisen turvaton matkakohde ulkoministe­riön aputilastojen valossa. Moskovassa suomalaisia avustettiin viime vuonna noin 20 kertaa, Murmanskin ja Petroskoin konsulaateissa muutamia kertoja.

Vuonna 2014 Pietarissa oli tämän vuoden tapaan noin sata avuntarvitsijaa, kun Berliinissä oli 90, Tukholmassa 80, Tallinnassa vajaa 300 ja Madridissa noin 400. Lisäksi jokaisessa kohteessa edustustot neuvoivat suomalaisia tuhansia kertoja.

Metropolissa pitää olla kuitenkin valppaana. ”Ei kannata kävellä reppua auki kadulla tai ottaa kalleimpia luottokortteja mukaan klubiin. Käteinen riittää hyvin”, Hahl neuvoo.

Kannattaa käyttää virallisia taksipalveluja, jotka ovat halpoja. Aiemmin kukoistanut tapa huikata mikä tahansa ohiajava auto pysähtymään on hiipunut. Hahlia se harmittaa, sillä satunnaisten kuljettajien kanssa syntyivät parhaat keskustelut.

”Äskettäin yksi kansantaksi yritti viedä kännykkäni, mutta huomasin ajoissa että puhelin oli kadonnut. Mies antoi sen takaisin, kun pyysin.”

Toissa vuoden lopulla Pietarissa otettiin kiinni rikollisryhmä, joka huijasi lähinnä miesjuhlijoilta rahaa luottokorteilta. Yli kymmenen yökerhoa pantiin kiinni. Hahlkin tietää ihmisiä, joilta on viety rahat kortilta.

”Perinteinen kikka on, että pari naista tulee tekemään tuttavuutta baarissa ja ehdottaa sen jälkeen seuraavaa klubia. Ei kannata lähteä seuraamaan ketään vaan päättää itse jatkopaikka, niin ei joudu ongelmiin.”

Passista vain kopio mukaan kaupungille

  Hätätapauksessa ole yhteydessä Pietarin pääkonsulaattiin vaihteen numeroon +7 812 331 7600. Virka-ajan ulkopuolella vastaa ulkoministeriön päivystyskeskus: +358 9 160 55555.

  Älä pidä mukana kaupungilla suuria määriä käteistä, luottokortteja, arvoesineitä tai passi. Passista ja viisumista riittävät kopiot.

  Käytä virallisia takseja. Ne ovat nopeita, edullisia ja turvallisia. Esimerkiksi http://taxovichkof.ru tai http://www.777taxi.ru.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Varkaudet
 • Pietari
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  5. 5

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  6. 6

   Dubai haluaa korvata neljänneksen poliiseistaan roboteilla – ensimmäinen aloitti ”virkatehtävissä” tällä viikolla

  7. 7

   Manchesterin epäillyn pommittajan isä ja veli otettiin kiinni Libyassa – Britanniassa otettiin illalla kiinni kuudes epäilty, nainen

  8. 8

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  9. 9

   Tutkimus: Valtaosalla aikuisista sanaharkkaa oman äidin tai isän kanssa – Kerro HS:n kyselyssä, millaisia ristiriitoja olet kokenut

  10. 10

   Ariana Grande keskeytti kiertueensa – järkyttyi pahoin konsertissaan tapahtuneesta pommi-iskusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää