Valikko
Kotimaa

Kansanedustaja Katri Kulmunin kotipaikka Tornio on turvapaikkapolitiikan ytimessä

Suomen toivot 5/6: HS kysyi kuudelta uudelta kansanedustajalta, miten työ valtakunnan ykköspaikalla on lähtenyt käyntiin.

Katri Kulmuni, 28, on keskustan torniolainen kansanedustaja. Vaikka Tornio on toki muutoinkin mitä mielenkiintoisinta rajaseutua, tuli raja vastaan viime syksynä aivan uudella tavalla. Tornion kautta tuli Suomeen yli 15 000 turvapaikanhakijaa.

”Yhtäkkiä koko maailmaa New York Timesia myöten kiinnosti, mikä on tämä pikkuinen pohjoinen kaupunki Ruotsin ja Suomen rajalla”, Kulmuni sanoo.

Turvapaikanhakijoiden määrä kääntyi nopeaan kasvuun viime heinäkuussa. Syyskuun alussa Tornioon käveli päivittäin noin 300 turvapaikanhakijaa, sitten jo yli 600. ”Porukkaa alkoi vain lappaa”, Kulmuni sanoo.

Tunnelma Torniossa muuttui samaa tahtia kuin tulijamäärä kasvoi, ja sen sai myös Tornion kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kulmuni huomata. Rajattomien mahdollisuuksien kaupungiksi itseään kutsuvassa Torniossa järjestettiin mielenosoituksia, joissa vaadittiin rajaa kiinni.

”Ihmettelin, mistä se vihamielisyys nousi. Kaikki eivät olleet paikallisia, vaan kansallisesti tuollaiset voimat löysivät toisensa.”

Torniolla oli keskeinen rooli hallituksen turvapaikkapolitiikassa. Sinne perustettiin turvapaikanhakijoiden järjestelykeskus. Vaikka päätös oli hallituksen, myös Tornion kaupunginvaltuusto käsitteli asiaa.

”Ei järjestelykeskuksella Lähi-idän kriisiä ratkaista, mutta voimme hallita oman maan tilannetta ja tietää, keitä tänne tulee. Samanlaisia järjestelykeskuksia olisi pitänyt olla Euroopan ulkorajoilla jo vuosia sitten.”

Tunnelma valtuuston kokouksen yleisössä oli niin vihamielinen ja kiihkeä, että Kulmunia pelotti. ”Juoksin kokouksen jälkeen äkkiä kotiin. Se oli ensimmäinen kerta, kun joutui jossakin yhteiskunnallisessa tehtävässä pelkäämään.”

Vihapuheesta on tullut tuttua pitkin syksyä eduskunnassakin. Pelko ei vaikuta päätöksentekoon, mutta tämä oli se syksy suomalaisessa politiikassa, jolloin nuoret naiskansanedustajat alkoivat todella saada seksuaalisella väkivallalla täytettyä vihapostia, Kulmuni sanoo.

”Nuoret naispoliitikot joutuvat pelkäämään joissakin tilanteissa oman turvallisuutensa puolesta.”

Syksy eduskunnassa on ollut monin tavoin erikoinen, Kulmuni myöntää. Hallituksen kuherruskuukausi jäi lyhyeksi, eikä Kulmuni ihmettele kannatusmittausten kertomaa.

”Nyt oivallan myös sen, miksi Paavo [Väyrynen] aina haluaa ministeriksi. Onhan se ero ministerin ja ensimmäisen kauden rivikansanedustajan valtaan tosi suuri”, Kulmuni, Väyrysen entinen lehdistöavustaja, sanoo.

Kulmunin yllätti, miten tiukasti päätöksenteko kulkee hallitus–oppositio-rintamassa, valiokunnissakin.

Pakolaislinjauksissa Kulmuni on keskustan linjoilla. Hänen mukaansa esimerkiksi turvapaikan saaneiden sosiaaliturvaa on syytä kiristää, ja kiristystoimia on myös tulossa.

Omaksi erityisalueekseen Kulmuni nostaa kuitenkin aluepolitiikan. Syksy opetti myös ajanhallintaa ja sitä, että on pakko rajata ja valita, mihin keskittyy. ”Jos saa johonkin valiokunnan mietintöön lauseen muutettua, se on syksyn kohokohtia.”

Vaikuttamisen paikkoja on kuitenkin löytynyt myös eduskunnan ulkopuolelta. Kulmuni valittiin marraskuussa Suomi–Venäjä-seuran puheenjohtajaksi. Tehtävään päätyminen oli hänelle jonkinmoinen yllätys. ”Mietin kyllä, kannattaako tähän tarttua, sillä seuralla on myös painolastinsa.”

Jos Paula Lehtomäki (kesk) oli ensimmäinen Venäjä-seuran puheenjohtaja, joka ei ollut tavannut Urho Kekkosta, Kulmuni on ensimmäinen, joka ei ole käynyt Neuvostoliitossa. Venäjää Kulmuni kuitenkin tuntee, hän on opiskellut kahteen otteeseen Pietarissa.

Hallituksen Venäjä-politiikkaa Kulmuni varovaisesti kiittelee. Hän pitää hyvänä sitä, että pääministeri Juha Sipilä (kesk) vierailee pian Moskovassa.

”Onhan Venäjä-suhde muuttunut nopeasti. Kun itse opiskelin Venäjällä, meitä kannustettiin lähtemään sinne. Maa oli täynnä mahdollisuuksia. Parissa vuodessa tilanne on aivan päinvastainen: Venäjä-yhteyksissä on heti jotain epäilyttävää.”

Suomen Venäjä-suhteen on oltava hyvä, oli aika hyvä tai huono, Kulmuni sanoo. ”Olisi toivottavaa, että Venäjä kehittyisi demokraattiseen suuntaan ja avautuisi. Nyt on kuitenkin toisenlainen vaihe käynnissä.”

Toisenlainen vaihe näkyy myös Suomen itärajalla. Viime vuonna Venäjän kautta tuli Suomeen noin 680 turvapaikanhakijaa. Tilanne on iso muutos Suomen ja Venäjän suhteissa, sillä rajan yli ei ole tullut turvapaikanhakijoita vuosikymmeniin. Jouluna Suomen viranomaiset kielsivät rajan yli tulon muutoin kuin autoilla, ja määrät laskivat.

Myös Kulmuni vieraili syksyllä Sallan raja-asemalla.

”Venäjällä on valtava määrä laittomia siirtolaisia. Jos se haluaisi tehdä kiusaa, se voisi päästää tulijoita rajansa yli, mutta tähän asti rajaviranomaisten yhteistyö on sujunut aina hirvittävän hyvin. Toivottavasti saadaan Venäjältä hyvä selitys, miksi nyt yhtäkkiä ihmisiä on päästetty läpi.”

HS:n loppiaiseen kestävässä sarjassa kysytään kuudelta kansanedustajalta miten työ valtakunnan ykköspaikalla on lähtenyt käyntiin. Uudet kansanedustajat ovat päässeet tekemään politiikkaa poikkeuksellisena aikana, jolloin talous laahaa, hallitus laatii pakkolakeja ja työmarkkinajärjestöjen neuvottelut ovat menneet solmuun. Voit lukea aiemmat osat täältä: kokoomuksen Antti Häkkänen, Sdp:n Joona Räsänen, perussuomalaisten Laura Huhtasaari ja vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen.

Oikaisu 8.1. kello 11: Juttuun liittynyt taulukko edustajien aktiivisuudesta otettu pois jutun yhteydestä, koska sen luvut eivät olleet eduskunnan verkkopalvelujen julkaisuvirheen takia täsmällisiä.

Katri Kulmuni

 Syntynyt 1987, 28-vuotias.

 Asuu Torniossa.

 Keskustan ensimmäisen kauden kansanedustaja Lapin vaalipiiristä. Tausta Keskustanuorissa ja opiskelijapolitiikassa.

 Tornion kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, Suomi–Venäjä-seuran puheenjohtaja ja Suomen YK-liiton varapuheenjohtaja.

 Toimi 2010–2011 ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen (kesk) lehdistöavustajana.

 Yhteiskuntatieteiden kandidaatti Lapin yliopistosta, pääaineena kansainväliset suhteet. Opiskellut Pietarin Eurooppalaisessa yliopistossa Venäjän ja Euraasian tutkimusta.

 Seurustelee Jyrki Peisan kanssa. Peisa työskentelee ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk) erityisavustajana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turvapaikanhakijat
 • Anna-Liina Kauhanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Elina Jyväs 1977–2017

  2. 2

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  3. 3

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  4. 4

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  5. 5

   Tietoturvaskandaali ravistelee Ruotsia – suomalainen asiantuntija pitää tapausta hyvänä muistutuksena ulkoistamisen riskeistä

  6. 6

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  7. 7

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  8. 8

   130 kipulaastaria ja 770 tablettia vahvaa kipulääkettä puolessa vuodessa oli liikaa – Valvira puuttuu säännöllisesti lääkärien lääkemääräyksiin

  9. 9

   Valtavat venäläiset sota-alukset sivuuttivat Helsingin – HSTV:n helikopterivideo näyttää ydinsukellusveneen saattueen Suomenlahdella

  10. 10

   Charlien vanhemmat lopettavat oikeustaistelun lisähoidon saamiseksi sairaalle vauvalle – hengityskoneessa kituvan vauvan kohtalo on kuohuttanut ympäri maailmaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  2. 2

   Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  5. 5

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  6. 6

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  7. 7

   Räjähtäviä kaasuputkia ja rapistuvia moottoriteitä – edes Trumpin lupailemat tuhat miljardia eivät riitä korjaamaan USA:n rapakuntoon päässyttä infrastruktuuria

  8. 8

   Elina Jyväs 1977–2017

  9. 9

   Jalankulkijat kävelevät päin punaisia ja pyöräilijät ajelevat jalkakäytävillä – miksei liikenne­sääntöjen rikkomisesta sakoteta?

  10. 10

   Käpylässä sekakäyttäjillä on valikoiva maku: vain lonkero katosi hyllyistä – ”Perinteinen viinajuoppo on näissä tapauksissa harvassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  3. 3

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää