Valikko
Kotimaa

Kansanedustaja Katri Kulmunin kotipaikka Tornio on turvapaikkapolitiikan ytimessä

Suomen toivot 5/6: HS kysyi kuudelta uudelta kansanedustajalta, miten työ valtakunnan ykköspaikalla on lähtenyt käyntiin.

Katri Kulmuni, 28, on keskustan torniolainen kansanedustaja. Vaikka Tornio on toki muutoinkin mitä mielenkiintoisinta rajaseutua, tuli raja vastaan viime syksynä aivan uudella tavalla. Tornion kautta tuli Suomeen yli 15 000 turvapaikanhakijaa.

”Yhtäkkiä koko maailmaa New York Timesia myöten kiinnosti, mikä on tämä pikkuinen pohjoinen kaupunki Ruotsin ja Suomen rajalla”, Kulmuni sanoo.

Turvapaikanhakijoiden määrä kääntyi nopeaan kasvuun viime heinäkuussa. Syyskuun alussa Tornioon käveli päivittäin noin 300 turvapaikanhakijaa, sitten jo yli 600. ”Porukkaa alkoi vain lappaa”, Kulmuni sanoo.

Tunnelma Torniossa muuttui samaa tahtia kuin tulijamäärä kasvoi, ja sen sai myös Tornion kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kulmuni huomata. Rajattomien mahdollisuuksien kaupungiksi itseään kutsuvassa Torniossa järjestettiin mielenosoituksia, joissa vaadittiin rajaa kiinni.

”Ihmettelin, mistä se vihamielisyys nousi. Kaikki eivät olleet paikallisia, vaan kansallisesti tuollaiset voimat löysivät toisensa.”

Torniolla oli keskeinen rooli hallituksen turvapaikkapolitiikassa. Sinne perustettiin turvapaikanhakijoiden järjestelykeskus. Vaikka päätös oli hallituksen, myös Tornion kaupunginvaltuusto käsitteli asiaa.

”Ei järjestelykeskuksella Lähi-idän kriisiä ratkaista, mutta voimme hallita oman maan tilannetta ja tietää, keitä tänne tulee. Samanlaisia järjestelykeskuksia olisi pitänyt olla Euroopan ulkorajoilla jo vuosia sitten.”

Tunnelma valtuuston kokouksen yleisössä oli niin vihamielinen ja kiihkeä, että Kulmunia pelotti. ”Juoksin kokouksen jälkeen äkkiä kotiin. Se oli ensimmäinen kerta, kun joutui jossakin yhteiskunnallisessa tehtävässä pelkäämään.”

Vihapuheesta on tullut tuttua pitkin syksyä eduskunnassakin. Pelko ei vaikuta päätöksentekoon, mutta tämä oli se syksy suomalaisessa politiikassa, jolloin nuoret naiskansanedustajat alkoivat todella saada seksuaalisella väkivallalla täytettyä vihapostia, Kulmuni sanoo.

”Nuoret naispoliitikot joutuvat pelkäämään joissakin tilanteissa oman turvallisuutensa puolesta.”

Syksy eduskunnassa on ollut monin tavoin erikoinen, Kulmuni myöntää. Hallituksen kuherruskuukausi jäi lyhyeksi, eikä Kulmuni ihmettele kannatusmittausten kertomaa.

”Nyt oivallan myös sen, miksi Paavo [Väyrynen] aina haluaa ministeriksi. Onhan se ero ministerin ja ensimmäisen kauden rivikansanedustajan valtaan tosi suuri”, Kulmuni, Väyrysen entinen lehdistöavustaja, sanoo.

Kulmunin yllätti, miten tiukasti päätöksenteko kulkee hallitus–oppositio-rintamassa, valiokunnissakin.

Pakolaislinjauksissa Kulmuni on keskustan linjoilla. Hänen mukaansa esimerkiksi turvapaikan saaneiden sosiaaliturvaa on syytä kiristää, ja kiristystoimia on myös tulossa.

Omaksi erityisalueekseen Kulmuni nostaa kuitenkin aluepolitiikan. Syksy opetti myös ajanhallintaa ja sitä, että on pakko rajata ja valita, mihin keskittyy. ”Jos saa johonkin valiokunnan mietintöön lauseen muutettua, se on syksyn kohokohtia.”

Vaikuttamisen paikkoja on kuitenkin löytynyt myös eduskunnan ulkopuolelta. Kulmuni valittiin marraskuussa Suomi–Venäjä-seuran puheenjohtajaksi. Tehtävään päätyminen oli hänelle jonkinmoinen yllätys. ”Mietin kyllä, kannattaako tähän tarttua, sillä seuralla on myös painolastinsa.”

Jos Paula Lehtomäki (kesk) oli ensimmäinen Venäjä-seuran puheenjohtaja, joka ei ollut tavannut Urho Kekkosta, Kulmuni on ensimmäinen, joka ei ole käynyt Neuvostoliitossa. Venäjää Kulmuni kuitenkin tuntee, hän on opiskellut kahteen otteeseen Pietarissa.

Hallituksen Venäjä-politiikkaa Kulmuni varovaisesti kiittelee. Hän pitää hyvänä sitä, että pääministeri Juha Sipilä (kesk) vierailee pian Moskovassa.

”Onhan Venäjä-suhde muuttunut nopeasti. Kun itse opiskelin Venäjällä, meitä kannustettiin lähtemään sinne. Maa oli täynnä mahdollisuuksia. Parissa vuodessa tilanne on aivan päinvastainen: Venäjä-yhteyksissä on heti jotain epäilyttävää.”

Suomen Venäjä-suhteen on oltava hyvä, oli aika hyvä tai huono, Kulmuni sanoo. ”Olisi toivottavaa, että Venäjä kehittyisi demokraattiseen suuntaan ja avautuisi. Nyt on kuitenkin toisenlainen vaihe käynnissä.”

Toisenlainen vaihe näkyy myös Suomen itärajalla. Viime vuonna Venäjän kautta tuli Suomeen noin 680 turvapaikanhakijaa. Tilanne on iso muutos Suomen ja Venäjän suhteissa, sillä rajan yli ei ole tullut turvapaikanhakijoita vuosikymmeniin. Jouluna Suomen viranomaiset kielsivät rajan yli tulon muutoin kuin autoilla, ja määrät laskivat.

Myös Kulmuni vieraili syksyllä Sallan raja-asemalla.

”Venäjällä on valtava määrä laittomia siirtolaisia. Jos se haluaisi tehdä kiusaa, se voisi päästää tulijoita rajansa yli, mutta tähän asti rajaviranomaisten yhteistyö on sujunut aina hirvittävän hyvin. Toivottavasti saadaan Venäjältä hyvä selitys, miksi nyt yhtäkkiä ihmisiä on päästetty läpi.”

HS:n loppiaiseen kestävässä sarjassa kysytään kuudelta kansanedustajalta miten työ valtakunnan ykköspaikalla on lähtenyt käyntiin. Uudet kansanedustajat ovat päässeet tekemään politiikkaa poikkeuksellisena aikana, jolloin talous laahaa, hallitus laatii pakkolakeja ja työmarkkinajärjestöjen neuvottelut ovat menneet solmuun. Voit lukea aiemmat osat täältä: kokoomuksen Antti Häkkänen, Sdp:n Joona Räsänen, perussuomalaisten Laura Huhtasaari ja vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen.

Oikaisu 8.1. kello 11: Juttuun liittynyt taulukko edustajien aktiivisuudesta otettu pois jutun yhteydestä, koska sen luvut eivät olleet eduskunnan verkkopalvelujen julkaisuvirheen takia täsmällisiä.

Katri Kulmuni

 Syntynyt 1987, 28-vuotias.

 Asuu Torniossa.

 Keskustan ensimmäisen kauden kansanedustaja Lapin vaalipiiristä. Tausta Keskustanuorissa ja opiskelijapolitiikassa.

 Tornion kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, Suomi–Venäjä-seuran puheenjohtaja ja Suomen YK-liiton varapuheenjohtaja.

 Toimi 2010–2011 ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen (kesk) lehdistöavustajana.

 Yhteiskuntatieteiden kandidaatti Lapin yliopistosta, pääaineena kansainväliset suhteet. Opiskellut Pietarin Eurooppalaisessa yliopistossa Venäjän ja Euraasian tutkimusta.

 Seurustelee Jyrki Peisan kanssa. Peisa työskentelee ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk) erityisavustajana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turvapaikanhakijat
 • Anna-Liina Kauhanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  2. 2

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  3. 3

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  4. 4

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  5. 5

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  6. 6

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  7. 7

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  8. 8

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  9. 9

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  10. 10

   ”Hyvä, mutta riittämätön” – kaupan jättien mukaan apteekkiuudistus on maltillinen, mutta askel oikeaan suuntaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  3. 3

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  4. 4

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  5. 5

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  6. 6

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  7. 7

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  8. 8

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  9. 9

   Kuinka vähällä järjellä maailmaa johdetaan, Olli Rehn? ”Isoin virhe oli luottaa euroalueen johtajien rationaaliseen päätöksentekoon”

  10. 10

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  7. 7

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  8. 8

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  9. 9

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää