Valikko
Kotimaa

Poliitikot eivät kieltäisi katupartioita, mutta tuomitsevat omankädenoikeuden

Eduskunnan hallintovaliokunnan jäsenet korostavat, että turvallisuuden ylläpito kuuluu ensisijaisesti viranomaisille, kuten poliisille.

Poliitikot suhtautuvat pidättyväisesti katupartioihin, mutta eivät toisaalta olisi niitä suoraan kieltämässäkään. HS:n haastattelemat eduskunnan hallintovaliokunnan jäsenet korostavat yli puoluerajojen, että ensisijaisesti turvallisuuden ja järjestyksen ylläpito kuuluu viranomaisille eli poliisille.

”Katupartioidenkin pitää noudattaa järjestyslakia”, korostaa hallintovaliokuntaa johtava kansanedustaja Pirkko Mattila (ps). Lähtökohtana Mattilakin pitää sitä, että viranomainen huolehtii turvallisuudesta. ”Jos katupartiot noudattavat lakia, en voi lähteä niitä kieltämäänkään, mutta tarkkana pitää olla”, Mattila sanoo.

Mattila muistuttaa, että voi olla myös asiallista kansalaisten partiointia. ”Muistan että aikoinaan koettiin positiivisena, kun Oulun yliopiston Linnanmaalla oli valvontaa automurtojen takia. Mutta nyt tietysti on toista näkökulmaa näissä nykypartioissa”, Mattila sanoo.

Mattila huomauttaa myös, että poliisien määrän vähentäminen voi vaatia apukäsiä. ”Itse olen väläyttänyt, että voisiko yksityisen turva-alan koulutettua osaamista hyödyntää enemmän”, Mattila sanoo. Hän kuitenkin myöntää, että poliisi on ensisijainen julkisen vallan käyttäjä.

Hallintovaliokunta ei ole varsinaisesti vielä ottanut kantaa katupartioihin, ja myös jäsenten kannanotoissa on eroja.

”Katupartioita ei tarvita”, sanoo suoraan kansanedustaja Olli-Poika Parviainen oppositiopuolue vihreistä: ”Ihmisten ei pidä ottaa oikeutta omiin käsiinsä eikä ylipäänsä ottaa hoitaakseen viranomaisten tehtäviä. Etenkin jokin kansalaiskiinniotto kuulostaa arveluttavalta.”

”Mikään ei estä kuljeksimasta kadulla ja pitämästä huolta naapurustosta, mutta osa partioista on selvästi äärioikeistolaisia. Ne luovat vain lisää turvattomuutta, ja niistä on huonoja kokemuksia historiasta. Jos ihmisillä on vaikka vastaanottokeskuksiin liittyviä pelkoja, pitää yhteiskunnan ja poliisin vastata turvallisuudesta. Ei pidä lähteä leikkimään villiä länttä”, Parviainen tähdentää.

Yhtä jyrkkä ei ole hallintovaliokunnan varapuheenjohtaja Timo V. Korhonen (kesk), mutta hänkin korostaa, ettei kansalaisten partiointia saa suunnata mitään tiettyä ihmisryhmää – kuten maahanmuuttajia – vastaan, vaan kyseessä tulee olla yleisen turvallisuuden turvaaminen.

”Tietysti pitäisi olla niin mittavat viranomaisresurssit, ettei tämäntyyppisiin katupartioihin tulisi tarvetta. Jos ne lisäävät turvallisuudentunnetta, niin ei niille ole estettä, mutta toimien pitää olla totta kai laillisia”, Korhonen sanoo.

”Jos ongelmiin törmätään, ensisijaisesti toimitaan niin, että ilmoitetaan viranomaisille eli poliisille tai hätäkeskukseen. Porukoilla pitää olla selkeät pelisäännöt eikä ylilyöntejä tule sallia, kun puolustetaan itseä tai toista”, Korhonen tähdentää.

Katupartioiden mahdollisia ylilyöntejä pitää aiheellisena huolena ja äärimmäisen vakavina myös suurimman oppositiopuolueen Sdp:n edustaja Mika Kari. Hänen mukaansa erityisesti voimankäyttö kuuluu vain poliisille.

”Henkilökohtaisesti minua huolettaa lynkkaushenki, jos mentäisiin enemmän tämäntyyppiseen ilmapiiriin”, Kari sanoo ja tuomitsee erityisesti rasistiset ja pelolla johdetut katupartiot.

”Toisaalta on positiivista, jos kansalaiset itse ovat kiinnostuneita omasta turvallisuudestaan ja osallistuvat oman alueensa ja lähiympäristönsä turvallisuuden lisäämiseen, mutta siinä pitää olla tolkku, maltti ja jäitä hatussa”, Kari vakuuttaa. Hän ottaa esimerkiksi huolehtimisen siitä, että naapurin mummo saa lumet luotua ja ovet pidettyä lukossa.

”Esimerkiksi Lahden keskustassa katupartio auttoi päihtyneitä nuoria sosiaaliviranomaisten ja poliisin kanssa”, Kari kertoo toisen esimerkin.

Hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja Antti Häkkänen pitää niinikään periaatteessa hyvänä sitä, että ihmiset itsekin tarkkailevat lähiympäristöään, mutta tuomitsee omankädenoikeuden käytön ja korostaa yhteistyötä poliisin kanssa.

”Eri maista on vaarallisia esimerkkejä siitä, että jos toimitaan ilman selkeää virkavelvollisuutta, se voi johtaa omankädenoikeuteen”, Häkkänen sanoo.

”Tässä on keskustelun ja linjanvedon paikka. Poliisin ja sisäministeriön pitää selkeästi ohjeistaa, miten katupartiot voivat osallistua kotiseudun tarkkailuun ja että toiminnan tulee olla poliisin tiedossa. Ei voi olla, että liikkeellä on epämääräisiä porukoita”, Häkkänen sanoo.

Oppositiopuolue vasemmistoliiton kansanedustajan Matti Semin mukaan turvallisuuden valvonta on ”enempi poliisin ja viranomaisten tehtävä”. Toisaalta kun ihmisiä liikkuu ulkona paljon, on hyvä myös kansalaisten itsekin huolehtia turvallisuudesta, hän sanoo.

”Jos katupartiot rupeavat jengimäisesti valvomaan ja vahtaamaan ihmisiä ihonvärin takia, se on laitonta toimintaa eikä kuulu suomalaiseen yhteiskuntaan”, Semi huomauttaa.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi kertoi tiistaina jättäneensä kirjallisen kysymyksen ääriryhmien muodostamien katupartioiden toiminnasta. Mustajärvi muistuttaa tiedotteessa, että perustuslain mukaan julkinen hallintotehtävä voidaan antaa muulle kuin viranomaiselle vain lailla tai lain nojalla, jos se on tarpeen eikä vaaranna perusoikeuksia ja ihmisten oikeusturvaa.

Mustajärven mukaan kansalaisilla on oikeus liikkua ja harjoittaa aseetonta kansalaistoimintaa, mutta se ei tarkoita ideologisesti järjestäytyneitä ryhmiä, jotka käyttävät omankädenoikeutta.

”Ainakin yksi tällainen ryhmä, Odinin soturit, kutsuu itseään isänmaalliseksi valkoisen Suomen puolesta taistelevaksi järjestöksi. Odinhan oli mytologiassa paitsi viisauden, myös sodan ja kuoleman jumala”, Mustajärvi sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kansanedustajat
 • Poliisi
 • Turvallisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  3. 3

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  4. 4

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

  5. 5

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  6. 6

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  7. 7

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  8. 8

   Alkoholin kohtuukäyttö on riskikäyttöä

  9. 9

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  10. 10

   Merkittävä venäläispoliitikko uhkaa Yhdysvaltoja ”kivuliailla vastatoimilla” – USA:n edustajainhuone äänesti uusien Venäjä-pakotteiden puolesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  3. 3

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  4. 4

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  9. 9

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  10. 10

   Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää