Valikko
Kotimaa

Poliitikot eivät kieltäisi katupartioita, mutta tuomitsevat omankädenoikeuden

Eduskunnan hallintovaliokunnan jäsenet korostavat, että turvallisuuden ylläpito kuuluu ensisijaisesti viranomaisille, kuten poliisille.

Poliitikot suhtautuvat pidättyväisesti katupartioihin, mutta eivät toisaalta olisi niitä suoraan kieltämässäkään. HS:n haastattelemat eduskunnan hallintovaliokunnan jäsenet korostavat yli puoluerajojen, että ensisijaisesti turvallisuuden ja järjestyksen ylläpito kuuluu viranomaisille eli poliisille.

”Katupartioidenkin pitää noudattaa järjestyslakia”, korostaa hallintovaliokuntaa johtava kansanedustaja Pirkko Mattila (ps). Lähtökohtana Mattilakin pitää sitä, että viranomainen huolehtii turvallisuudesta. ”Jos katupartiot noudattavat lakia, en voi lähteä niitä kieltämäänkään, mutta tarkkana pitää olla”, Mattila sanoo.

Mattila muistuttaa, että voi olla myös asiallista kansalaisten partiointia. ”Muistan että aikoinaan koettiin positiivisena, kun Oulun yliopiston Linnanmaalla oli valvontaa automurtojen takia. Mutta nyt tietysti on toista näkökulmaa näissä nykypartioissa”, Mattila sanoo.

Mattila huomauttaa myös, että poliisien määrän vähentäminen voi vaatia apukäsiä. ”Itse olen väläyttänyt, että voisiko yksityisen turva-alan koulutettua osaamista hyödyntää enemmän”, Mattila sanoo. Hän kuitenkin myöntää, että poliisi on ensisijainen julkisen vallan käyttäjä.

Hallintovaliokunta ei ole varsinaisesti vielä ottanut kantaa katupartioihin, ja myös jäsenten kannanotoissa on eroja.

”Katupartioita ei tarvita”, sanoo suoraan kansanedustaja Olli-Poika Parviainen oppositiopuolue vihreistä: ”Ihmisten ei pidä ottaa oikeutta omiin käsiinsä eikä ylipäänsä ottaa hoitaakseen viranomaisten tehtäviä. Etenkin jokin kansalaiskiinniotto kuulostaa arveluttavalta.”

”Mikään ei estä kuljeksimasta kadulla ja pitämästä huolta naapurustosta, mutta osa partioista on selvästi äärioikeistolaisia. Ne luovat vain lisää turvattomuutta, ja niistä on huonoja kokemuksia historiasta. Jos ihmisillä on vaikka vastaanottokeskuksiin liittyviä pelkoja, pitää yhteiskunnan ja poliisin vastata turvallisuudesta. Ei pidä lähteä leikkimään villiä länttä”, Parviainen tähdentää.

Yhtä jyrkkä ei ole hallintovaliokunnan varapuheenjohtaja Timo V. Korhonen (kesk), mutta hänkin korostaa, ettei kansalaisten partiointia saa suunnata mitään tiettyä ihmisryhmää – kuten maahanmuuttajia – vastaan, vaan kyseessä tulee olla yleisen turvallisuuden turvaaminen.

”Tietysti pitäisi olla niin mittavat viranomaisresurssit, ettei tämäntyyppisiin katupartioihin tulisi tarvetta. Jos ne lisäävät turvallisuudentunnetta, niin ei niille ole estettä, mutta toimien pitää olla totta kai laillisia”, Korhonen sanoo.

”Jos ongelmiin törmätään, ensisijaisesti toimitaan niin, että ilmoitetaan viranomaisille eli poliisille tai hätäkeskukseen. Porukoilla pitää olla selkeät pelisäännöt eikä ylilyöntejä tule sallia, kun puolustetaan itseä tai toista”, Korhonen tähdentää.

Katupartioiden mahdollisia ylilyöntejä pitää aiheellisena huolena ja äärimmäisen vakavina myös suurimman oppositiopuolueen Sdp:n edustaja Mika Kari. Hänen mukaansa erityisesti voimankäyttö kuuluu vain poliisille.

”Henkilökohtaisesti minua huolettaa lynkkaushenki, jos mentäisiin enemmän tämäntyyppiseen ilmapiiriin”, Kari sanoo ja tuomitsee erityisesti rasistiset ja pelolla johdetut katupartiot.

”Toisaalta on positiivista, jos kansalaiset itse ovat kiinnostuneita omasta turvallisuudestaan ja osallistuvat oman alueensa ja lähiympäristönsä turvallisuuden lisäämiseen, mutta siinä pitää olla tolkku, maltti ja jäitä hatussa”, Kari vakuuttaa. Hän ottaa esimerkiksi huolehtimisen siitä, että naapurin mummo saa lumet luotua ja ovet pidettyä lukossa.

”Esimerkiksi Lahden keskustassa katupartio auttoi päihtyneitä nuoria sosiaaliviranomaisten ja poliisin kanssa”, Kari kertoo toisen esimerkin.

Hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja Antti Häkkänen pitää niinikään periaatteessa hyvänä sitä, että ihmiset itsekin tarkkailevat lähiympäristöään, mutta tuomitsee omankädenoikeuden käytön ja korostaa yhteistyötä poliisin kanssa.

”Eri maista on vaarallisia esimerkkejä siitä, että jos toimitaan ilman selkeää virkavelvollisuutta, se voi johtaa omankädenoikeuteen”, Häkkänen sanoo.

”Tässä on keskustelun ja linjanvedon paikka. Poliisin ja sisäministeriön pitää selkeästi ohjeistaa, miten katupartiot voivat osallistua kotiseudun tarkkailuun ja että toiminnan tulee olla poliisin tiedossa. Ei voi olla, että liikkeellä on epämääräisiä porukoita”, Häkkänen sanoo.

Oppositiopuolue vasemmistoliiton kansanedustajan Matti Semin mukaan turvallisuuden valvonta on ”enempi poliisin ja viranomaisten tehtävä”. Toisaalta kun ihmisiä liikkuu ulkona paljon, on hyvä myös kansalaisten itsekin huolehtia turvallisuudesta, hän sanoo.

”Jos katupartiot rupeavat jengimäisesti valvomaan ja vahtaamaan ihmisiä ihonvärin takia, se on laitonta toimintaa eikä kuulu suomalaiseen yhteiskuntaan”, Semi huomauttaa.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi kertoi tiistaina jättäneensä kirjallisen kysymyksen ääriryhmien muodostamien katupartioiden toiminnasta. Mustajärvi muistuttaa tiedotteessa, että perustuslain mukaan julkinen hallintotehtävä voidaan antaa muulle kuin viranomaiselle vain lailla tai lain nojalla, jos se on tarpeen eikä vaaranna perusoikeuksia ja ihmisten oikeusturvaa.

Mustajärven mukaan kansalaisilla on oikeus liikkua ja harjoittaa aseetonta kansalaistoimintaa, mutta se ei tarkoita ideologisesti järjestäytyneitä ryhmiä, jotka käyttävät omankädenoikeutta.

”Ainakin yksi tällainen ryhmä, Odinin soturit, kutsuu itseään isänmaalliseksi valkoisen Suomen puolesta taistelevaksi järjestöksi. Odinhan oli mytologiassa paitsi viisauden, myös sodan ja kuoleman jumala”, Mustajärvi sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kansanedustajat
 • Poliisi
 • Turvallisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  2. 2

   Ministeri Berner perui osallistumisensa Ylen suoraan lähetykseen

  3. 3

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  4. 4

   Berner tulistui HSTV:n keskustelussa: ”Hallitus päättää, onko liikenne-esitykseni surkea”

  5. 5

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  6. 6

   Syyria ei riitä Venäjälle – Putin hakee nyt jalansijaa myös Libyassa ja Palestiinassa

  7. 7

   Financial Timesin arkkitehtuurikriitikko Helsingistä: ”Kaupungilla on identiteettikriisi”

  8. 8

   Brasiliassa lentokoneturma – Koneessa valtavaa korruptiotutkintaa johtava tuomari

  9. 9

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  10. 10

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  2. 2

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  3. 3

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  4. 4

   Kuluttaja tuskin käärisi täyttä hyötyä autoveron poistosta – myyjien ei välttämättä kannata laskea hintoja täysimääräisesti

  5. 5

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  6. 6

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  7. 7

   Autoveron poistuminen laskisi uusien autojen hintoja tuhansilla euroilla – katso yli 6 000 automallin uusi hinta

  8. 8

   HS asensi kohutun ”mustan laatikon” testiautoon – tällaista tietoa Bernerin esille nostama seurantalaite keräsi

  9. 9

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  10. 10

   Bernerin liikennevisio on kunnianhimoinen – toteutuessaan hanke muuttaisi suomalaista yhteiskuntaa peruuttamattomalla tavalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  4. 4

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  8. 8

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  9. 9

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  10. 10

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  11. Näytä lisää