Valikko
Kotimaa

Poliitikot eivät kieltäisi katupartioita, mutta tuomitsevat omankädenoikeuden

Eduskunnan hallintovaliokunnan jäsenet korostavat, että turvallisuuden ylläpito kuuluu ensisijaisesti viranomaisille, kuten poliisille.

Poliitikot suhtautuvat pidättyväisesti katupartioihin, mutta eivät toisaalta olisi niitä suoraan kieltämässäkään. HS:n haastattelemat eduskunnan hallintovaliokunnan jäsenet korostavat yli puoluerajojen, että ensisijaisesti turvallisuuden ja järjestyksen ylläpito kuuluu viranomaisille eli poliisille.

”Katupartioidenkin pitää noudattaa järjestyslakia”, korostaa hallintovaliokuntaa johtava kansanedustaja Pirkko Mattila (ps). Lähtökohtana Mattilakin pitää sitä, että viranomainen huolehtii turvallisuudesta. ”Jos katupartiot noudattavat lakia, en voi lähteä niitä kieltämäänkään, mutta tarkkana pitää olla”, Mattila sanoo.

Mattila muistuttaa, että voi olla myös asiallista kansalaisten partiointia. ”Muistan että aikoinaan koettiin positiivisena, kun Oulun yliopiston Linnanmaalla oli valvontaa automurtojen takia. Mutta nyt tietysti on toista näkökulmaa näissä nykypartioissa”, Mattila sanoo.

Mattila huomauttaa myös, että poliisien määrän vähentäminen voi vaatia apukäsiä. ”Itse olen väläyttänyt, että voisiko yksityisen turva-alan koulutettua osaamista hyödyntää enemmän”, Mattila sanoo. Hän kuitenkin myöntää, että poliisi on ensisijainen julkisen vallan käyttäjä.

Hallintovaliokunta ei ole varsinaisesti vielä ottanut kantaa katupartioihin, ja myös jäsenten kannanotoissa on eroja.

”Katupartioita ei tarvita”, sanoo suoraan kansanedustaja Olli-Poika Parviainen oppositiopuolue vihreistä: ”Ihmisten ei pidä ottaa oikeutta omiin käsiinsä eikä ylipäänsä ottaa hoitaakseen viranomaisten tehtäviä. Etenkin jokin kansalaiskiinniotto kuulostaa arveluttavalta.”

”Mikään ei estä kuljeksimasta kadulla ja pitämästä huolta naapurustosta, mutta osa partioista on selvästi äärioikeistolaisia. Ne luovat vain lisää turvattomuutta, ja niistä on huonoja kokemuksia historiasta. Jos ihmisillä on vaikka vastaanottokeskuksiin liittyviä pelkoja, pitää yhteiskunnan ja poliisin vastata turvallisuudesta. Ei pidä lähteä leikkimään villiä länttä”, Parviainen tähdentää.

Yhtä jyrkkä ei ole hallintovaliokunnan varapuheenjohtaja Timo V. Korhonen (kesk), mutta hänkin korostaa, ettei kansalaisten partiointia saa suunnata mitään tiettyä ihmisryhmää – kuten maahanmuuttajia – vastaan, vaan kyseessä tulee olla yleisen turvallisuuden turvaaminen.

”Tietysti pitäisi olla niin mittavat viranomaisresurssit, ettei tämäntyyppisiin katupartioihin tulisi tarvetta. Jos ne lisäävät turvallisuudentunnetta, niin ei niille ole estettä, mutta toimien pitää olla totta kai laillisia”, Korhonen sanoo.

”Jos ongelmiin törmätään, ensisijaisesti toimitaan niin, että ilmoitetaan viranomaisille eli poliisille tai hätäkeskukseen. Porukoilla pitää olla selkeät pelisäännöt eikä ylilyöntejä tule sallia, kun puolustetaan itseä tai toista”, Korhonen tähdentää.

Katupartioiden mahdollisia ylilyöntejä pitää aiheellisena huolena ja äärimmäisen vakavina myös suurimman oppositiopuolueen Sdp:n edustaja Mika Kari. Hänen mukaansa erityisesti voimankäyttö kuuluu vain poliisille.

”Henkilökohtaisesti minua huolettaa lynkkaushenki, jos mentäisiin enemmän tämäntyyppiseen ilmapiiriin”, Kari sanoo ja tuomitsee erityisesti rasistiset ja pelolla johdetut katupartiot.

”Toisaalta on positiivista, jos kansalaiset itse ovat kiinnostuneita omasta turvallisuudestaan ja osallistuvat oman alueensa ja lähiympäristönsä turvallisuuden lisäämiseen, mutta siinä pitää olla tolkku, maltti ja jäitä hatussa”, Kari vakuuttaa. Hän ottaa esimerkiksi huolehtimisen siitä, että naapurin mummo saa lumet luotua ja ovet pidettyä lukossa.

”Esimerkiksi Lahden keskustassa katupartio auttoi päihtyneitä nuoria sosiaaliviranomaisten ja poliisin kanssa”, Kari kertoo toisen esimerkin.

Hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja Antti Häkkänen pitää niinikään periaatteessa hyvänä sitä, että ihmiset itsekin tarkkailevat lähiympäristöään, mutta tuomitsee omankädenoikeuden käytön ja korostaa yhteistyötä poliisin kanssa.

”Eri maista on vaarallisia esimerkkejä siitä, että jos toimitaan ilman selkeää virkavelvollisuutta, se voi johtaa omankädenoikeuteen”, Häkkänen sanoo.

”Tässä on keskustelun ja linjanvedon paikka. Poliisin ja sisäministeriön pitää selkeästi ohjeistaa, miten katupartiot voivat osallistua kotiseudun tarkkailuun ja että toiminnan tulee olla poliisin tiedossa. Ei voi olla, että liikkeellä on epämääräisiä porukoita”, Häkkänen sanoo.

Oppositiopuolue vasemmistoliiton kansanedustajan Matti Semin mukaan turvallisuuden valvonta on ”enempi poliisin ja viranomaisten tehtävä”. Toisaalta kun ihmisiä liikkuu ulkona paljon, on hyvä myös kansalaisten itsekin huolehtia turvallisuudesta, hän sanoo.

”Jos katupartiot rupeavat jengimäisesti valvomaan ja vahtaamaan ihmisiä ihonvärin takia, se on laitonta toimintaa eikä kuulu suomalaiseen yhteiskuntaan”, Semi huomauttaa.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi kertoi tiistaina jättäneensä kirjallisen kysymyksen ääriryhmien muodostamien katupartioiden toiminnasta. Mustajärvi muistuttaa tiedotteessa, että perustuslain mukaan julkinen hallintotehtävä voidaan antaa muulle kuin viranomaiselle vain lailla tai lain nojalla, jos se on tarpeen eikä vaaranna perusoikeuksia ja ihmisten oikeusturvaa.

Mustajärven mukaan kansalaisilla on oikeus liikkua ja harjoittaa aseetonta kansalaistoimintaa, mutta se ei tarkoita ideologisesti järjestäytyneitä ryhmiä, jotka käyttävät omankädenoikeutta.

”Ainakin yksi tällainen ryhmä, Odinin soturit, kutsuu itseään isänmaalliseksi valkoisen Suomen puolesta taistelevaksi järjestöksi. Odinhan oli mytologiassa paitsi viisauden, myös sodan ja kuoleman jumala”, Mustajärvi sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kansanedustajat
 • Poliisi
 • Turvallisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  3. 3

   Ensin tulivat kivut ja syvä väsymys – Jussi Kaijalalla ei ole muistikuvaa punkin puremasta, joka muutti hänen koko elämänsä

  4. 4

   Startupin hype meni pieleen: 400 dollarin ”älymehupuristin” keräsi sadan miljoonan sijoitukset mutta antaa nyt rahoja takaisin, koska paljailla käsillä sai aikaan saman

  5. 5

   Vanhemmat alkoivat retostella raivokohtauksilla ja lasten uhkailulla somessa – Asiantuntija neuvoo, miten saat kiukun hallintaan

  6. 6

   Yksivuotiaiden yöheräilystä kärsitään melkein joka perheessä, selviää tutkimuksesta – syöttämisen sijaan kannattaisi suosia ”tassuttelua”

  7. 7

   Satavuotias ravintola Lehtovaara elää legendaarisella klassikkoannoksellaan – ”Eilenkään ei mennyt muuta kuin sitä”

  8. 8

   Kiina uhkaa pakkopalauttaa kahdeksan Pohjois-Koreasta loikannutta – Kotimaassa heitä odottaisi todennäköisesti kidutus ja jopa kuolema

  9. 9

   Kuinka vähällä järjellä maailmaa johdetaan, Olli Rehn? ”Isoin virhe oli luottaa euroalueen johtajien rationaaliseen päätöksentekoon”

  10. 10

   Laillisuusvalvoja: Kelan hyvitettävä asiakkaille toimeentulotuen viivästyminen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  4. 4

   Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

  5. 5

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  6. 6

   Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

  7. 7

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  8. 8

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  9. 9

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  10. 10

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  7. 7

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  8. 8

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  9. 9

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää