Kotimaa    |   Suomen toivot 6/6:

Halmeenpää pettyi pelin politiikkaan

Kalajokinen maantiedon opettaja päätyi eduskuntaan Fennovoiman ydinvoimalan takia.

Oulu

Vihreiden kansanedustaja Hanna Halmeenpää, 39, muistaa istuneensa marraskuussa eduskunnassa ja katselleensa suoraa lähetystä valtioneuvoston linnasta.

Halmeenpää oli epäuskoinen. Vasta muutamaa kuukautta aiemmin hän oli hyvästellyt avio­miehensä, kolme lastaan, kolme kissaansa sekä koiran ja muuttanut viidensadan ihmisen kotikylästään Rahjalta Helsinkiin.

Nyt hallitus uhkasi jo kaatua sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistukseen.

”Kyllä hallituskriisi on ollut toistaiseksi mieleenpainuvin hetki. Se tuli niin yllättäen”, Halmeenpää muistelee Oulun Ro­tuaarin varrella kahvilassa.

Tuoreen kansanedustajan korviin pääministeri Juha Sipilän (kesk) uhkaus kävellä presidentin luokse kuulosti ensin kevyesti heitetyltä. Sitten alkoi näyttää, että niin voi oikeasti käydä.

”Lentomatka Kokkolaan lykkääntyi, kun vihreiden ryhmäkansliasta pyydettiin edustajia jäämään vielä kaupunkiin. Mietimme kämppikseni Krista Mikkosen (vihr) kanssa, että eihän tämä voi olla totta.”

Moni kansanedustaja ehtii muhia nuorisojärjestöissä ja tutustua vallankäyttöön avustajan tehtävissä. Halmeenpää taas tuli politiikkaan vasta 32-vuotiaana.

Silti hän on sopeutunut no­peasti valtakunnan politiikkaan. Vuosien kamppailu Fennovoiman ydinvoimalaa vastaan Pro Hanhikivi -järjestön riveissä on karaissut suhmurointiin, Halmeenpää sanoo.

”Olen seurannut aika pitkään, miten asioita voidaan junailla läpi, vaikka kaikki menisi päin honkia. Tänään valkoinen voikin huomenna olla musta.”

Politiikka on valitettavasti peliä, kansanedustaja lisää ja hörppii kahvia. Peliä, johon hän ei halua osallistua. ”En tiedä olenko sitten huono poliitikko.”

Yksi asia on silti yllättänyt: aikuisten ihmisten huono käytös.

”Se kummastuttaa, kun tulee valtakunnan politiikan ulkopuolelta. Huudetaan toisten päälle, hälistään salissa ja käytetään välillä todella asiatonta kieltä.”

Mutta palataan siihen mieleenpainuvimpaan hetkeen. Joku olisi saattanut veikata, että Halmeenpää olisi maininnut kesän farssimaisia piirteitä saaneen episodin Fennovoiman ydinvoimalahankkeessa.

Venäläisyhtiö Rosatomin bulvaanilta vaikuttanut kroatialainen Migrit Solarna Energija ei ensin kelvannut työ- ja elinkeinoministeriölle (TEM). Fennovoimalle myönnetyn lisäajan jälkeen energiayhtiö Fortum suostui puoliväkisin rahoittamaan hanketta.

Nimenomaan Fennovoima oli syy sille, että kalajokinen maantiedon opettaja tempautui mukaan politiikkaan. Halmeenpään ahkera hankkeen vastustaminen paikallislehtien mielipidepalstoilla kiinnitti aikoinaan Kala­joen vihreiden huomion, ja hän suostui ehdolle kunnallisvaaleihin.

”Mies sanoi, että sinähän voit olla ehdokkaana, kun ei tässä umpikepulaisessa kunnassa ole mitään läpimenon vaaraa.”

Seitsemän vuotta myöhemmin Halmeenpäästä on tullut vihreiden kansanedustaja ja varapuheenjohtaja. Ja Fennovoiman ydinvoimalahanke sen kuin etenee.

”Jos on seurannut hanketta pitkään, kesän tapahtumat olivat tuttua kauraa”, Halmeenpää sanoo lakonisesti.

”Vuosien varrella on näyttänyt usein, että Fennovoima kaatuu varmasti.”

Sen takia Halmeenpää ei juhlinut Fennovoiman tulevaa kaatumista, kun bulvaanilta vaikuttava viritys tuli esiin. Eikä liioin yllättynyt hankkeen sittenkin jatkaessa eloaan.

”Se kyllä turhautti, ettei Suomessa voi näköjään luottaa poliittisen järjestelmän asianmukaiseen toimintaan.”

Halmeenpään mielestä ministeriö toimi törkeästi antaessaan Fennovoimalle jatkoaikaa. Eduskunnan ja talousvaliokunnan tahtoa venytettiin, hän lisää.

Fennovoima-historiastaan huolimatta Halmeenpää haluaa korostaa, ettei ole yhden asian kansanedustaja.

”En lähtenyt vaaleihin kaatamaan Fennovoimaa ja jos jollain äänestäjällä oli tämä käsitys, se oli väärä. Hanke oli siinä vaiheessa jo poissa eduskunnan käsistä.”

Tutkijana ja opettajana aiemmin työskennellyt Halmeenpää kuuluu eduskunnan epäviralliseen ”energiaremonttiryhmään”, joka pyrkii korvaamaan fossiilisten polttoaineiden käyttöä uusiutuvalla energialla.

”Lähdin valtakunnan politiikkaan tukemaan hyvää energiapolitiikkaa ja rehellisempää päätöksentekoa”, hän sanoo.

”Minulle oli myös tärkeää, että vihreissä on edustusta Pohjois-Suomesta.”

Lisäksi Halmeenpää painottaa, että opettajana hänellä on annettavaa koulutusasioissa. Hallituksen toimista koulutusleikkaukset ovatkin järkyttäneet uutta kansanedustajaa eniten.

”Suomi on pieni maa, ei meillä ole juuri muita valtteja kuin koulutettu kansa. Nämä leikkaukset ovat niin massiivisia, että pelkään tasa-arvon rapistuvan ja joidenkin putoavan yhä syvemmälle.”

Kärkkäistä oppositiokannoistaan huolimatta Halmeenpää kertoo istuvansa oikein hyvin umpikeskustalaiseen Pohjois-Suomeen.

”Meillä pohjoisen ihmisillä on sama perusmentaliteetti: jalat pidetään maassa ja maalaisjär­keäkin saa käyttää.”

HS:n loppiaiseen kestävässä sarjassa kysyttiin kuudelta kansanedustajalta miten työ valtakunnan ykköspaikalla on lähtenyt käyntiin. Uudet kansanedustajat ovat päässeet tekemään politiikkaa poikkeuksellisena aikana, jolloin talous laahaa, hallitus laatii pakkolakeja ja työmarkkinajärjestöjen neuvottelut ovat menneet solmuun. Voit lukea aiemmat osat täältä: kokoomuksen Antti Häkkänen, Sdp:n Joona Räsänen, perussuomalaisten Laura Huhtasaari, vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen ja keskustan Katri Kulmuni.

Oikaisu 8.1. kello 11: Juttuun liittynyt taulukko edustajien aktiivisuudesta otettu pois jutun yhteydestä, koska sen luvut eivät olleet eduskunnan verkkopalvelujen julkaisuvirheen takia täsmällisiä.

Hanna Halmeenpää

 Syntynyt 1976, 39-vuotias.

 Asuu Rahjan kylässä Kalajoella.

 Vihreiden ensimmäisen kauden kansanedustaja Oulun vaalipiiristä. Maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen.

 Vihreiden varapuheenjohtaja, Kalajoen kaupunginvaltuuston jäsen ja Fennovoiman ydinvoimalaa vastustavan Pro Hanhikiven varapuheenjohtaja.

 Ennen valtakunnanpolitiikkaan lähtöä toimi pitkään maantiedon ja biologian opettajana Kalajoella. Sitä ennen toimi vesistötutkijana ja viranomaistöissä.

 Filosofian maisteri Oulun yliopistosta, pääaineenaan maantiede.

 Perheessä mies, kolme lasta, kolme kissaa, koira ja kesäisin myös kolme kanaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia synnytystalkoisiin – kaksikin lasta olisi jo ”huomattava parannus”

  4. 4

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  5. 5

   Mies kaahasi satasta keskellä Töölöä ja vastaantulevien kaistalla Bulevardilla – autossa oli mukana huumeita ja ladattu käsiase

  6. 6

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  7. 7

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  8. 8

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  9. 9

   Turun puukotuksiin reagoitiin vahvasti mediassa ja somessa – osa meni överiksi, listasimme räikeimmät ylilyönnit

  10. 10

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  3. 3

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  4. 4

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  7. 7

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  8. 8

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  9. 9

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  10. 10

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää